Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Боротьба з корупцією в Україні: ЄС хоче бачити конкретні результати

Євроінтеграція 36413 переглядів

Опубліковано - 28.09.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Єврокомісар Вєра Юрова
Єврокомісар Вєра Юрова
В України є прогрес із впровадження важливих антикорупційних реформ. Але ЄС хоче конкретних результатів і застерігає від гайнування часу, заявила у Києві єврокомісар Вєра Юрова.

За підсумками свого дводенного візиту в Україну, єврокомісар з питань юстиції, прав споживачів та гендерної рівності Вєра Юрова позитивно оцінила впровадження реформ в державі.

На прес-конференції у представництві Євросоюзу в Україні вона повідомила, що мала зустрічі з президентом та прем’єром, представниками генпрокуратури та міністерства юстиції. Під час візиту вона знайомилась з тим, як впроваджується реформа правової системи та ведеться боротьба з корупцією. Проте свою першу зустріч одразу по прибутті до Києва, Юрова провела з представниками неурядових організацій.

Закони мають діяти

За оцінкою єврокомісара, в Україні розуміють важливість реформ судочинства та прокуратури, а також посилення боротьби з корупцією, як таких, що є умовою економічних зв’язків та припливу іноземних інвестицій. Водночас Юрова сказала, що вважає недостатнім самого лише ухвалення реформаторського законодавства. Вона б хотіла бачити реальні результати імплементації цих законів та реформ.

"Це моє загальне занепокоєння, не лише щодо українського законодавства. В мене таке ж занепокоєння викликає і європейське законодавство, бо інколи тут також ухвалюється якийсь закон і на цьому все зупиняється. Для впровадження законів в Україні потрібен час, але потрібен і певний тиск громадянського суспільства й преси для його впровадження", -зазначила Юрова.

Надзвичайно важливими Юрова назвала реформи судочинства, прокуратури та антикорупційної боротьби ще й для лібералізації візового режиму між Україною та країнами ЄС, а також для надання фінансової підтримки з боку Євросоюзу. Вона наголосила, що поки що Брюссель не надто вражений здобутками офіційного Києва.

Другого шансу не буде

"У цьому сенсі, я можу лише повторити слова президента Єврокомісії Жана Клода Юнкера під час його нещодавньої зустрічі з президентом Петром Порошенком в Брюсселі. Юнкер сказав, що Україна рухається в правильному напрямку, але ще залишається багато роботи, і нам потрібні відчутні результати", - сказала Юрова. Вона заявила, що "в України не буде другого шансу, щоб поліпшити роботу в цих сферах".

У відповідь на запитання журналістів про скандал навколо призначення Генпрокурором Віктором Шокіним неоднозначних персон до складу комісії з виборів керівництва антикорупційної прокуратури, Юрова повідомила, що ця проблема "дуже інтенсивно" обговорювалася під час всіх її зустрічей.

"Така комісія має мати найвищий з усіх можливих рівнів довіри та поваги. І не лише серед представників влади, а й в широкої громадськості. Бо ця комісія обиратиме орган, який відіграватиме вирішальну роль в боротьбі з корупцією. Люди, яких обере комісія, мають бути мужніми і чистими, так само, як і ті люди, які їх обиратимуть", - заявила єврокомісарка.

Роль громадянського суспільства

Юрова вважає, що, попри всі проблеми та спротив, побороти корупцію можливо. Як приклад вона навела свою країну - Чехію. Завдяки тискові громадянського суспільства та преси вдалося значно покращити ситуацію, поділилась досвідом єврокомісар.
"Величезна роль тут належить пресі, яка має продемонструвати нульову толерантність до корупції. Необхідна широка інформаційна кампанія, щоби в громадськості було розуміння того, що корупція - це ненормально, щоб люди перестали платити за ті послуги, які вже оплачені з державного бюджету", - сказала єврокомісарка.

Юрова висловила сподівання, що боротьба з корупцією в Україні не залишиться тільки на словах. До цього оптимізму її спонукає та "величезна енергія", яку вона відчула під час зустрічей з представниками українського громадянського суспільства. "Це дуже важливо, що у вас є таке активне громадянське суспільство", - підсумувала Вєра Юрова.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Євроінтеграція»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Почуття єдності нації неможливе без поваги до себе…”
Гарріет Бічер-Стоу

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.