Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Зараз почнеться серйозна «ломка» у більшої частини росіян, які повірили Путіну

Політика 33090 переглядів

Опубліковано - 6.10.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Зараз почнеться серйозна «ломка» у більшої частини росіян, які повірили Путіну
Різні аналітики та експерти ще довго обговорюватимуть чергове божевілля Путіна, але вже зараз очевидно одне – російський вождь намагається себе врятувати черговою війною.

П’ятнадцять років тому він почав сходження на престол з війни – на початку в Дагестані, потім у Чечні, нею він і закінчить. Дивує не так невміння цієї людини вести політику, скільки його кровожерливість і хамство, яке він демонструє всі ці п’ятнадцять років.

Я б багато чого віддав, щоб знати точну кількість росіян, які б знали, що таке «друг Росії» Сирія і особливо хто такий 50-річний сирійський диктатор Башар Хафез аль-Асад, лікар-офтальмолог за освітою, удостоєний звання маршала сирійської армії. Сім’я аль-Асадів (справжнє прізвище – аль-Вахш) – типова для Сходу династія, що прийшла до влади 45 років тому в результаті перевороту і яку підтримав СРСР. Для Кремля того часу це був подарунок у антиізраїльській політиці: палестинців було недостатньо, щоб протистояти Тель-Авіву, а сирійці були доречні. За свідченням історика і журналіста Леоніда Млечина, міністр оборони СРСР Дмитро Устинов у відповідь на постійні прохання старшого аль-Асада про допомогу нагадував, що за роки співпраці з Сирією Дамаск отримав радянського озброєння на 8,5 мільярда рублів, що у ті часи було величезною сумою.

Ідеологічно партія «Баас», керівником сирійського відділення якої був старший аль-Асад, близька до Комуністичної партії Радянського Союзу. Панарабська партія, що має відділення в Палестині, Іраку, Сирії, Ємені, Судані і навіть в Йорданії була улюбленою в Москві, незважаючи на те, що по-суті представляла східну деспотичну ідеологію, закамуфльовану під соціалізм. Інших радянські керівники не знали і не хотіли знати – їм важливіше мати під рукою ворогів їхніх ворогів, а в програмі «Баас» антиамериканізм був провідним ідеологічним пунктом. Гасла партії «Баас» були такими ж недолугим, як і у Комуністичній партії Радянського Союзу – «Єдність, свобода, соціалізм». Про соціалізм при феодальному ладі можна говорити тільки з усмішкою.

Друга невідома росіянам деталь – підтримка сім’ї аль-Асадів. Старший – Хафез брав участь у двох військових переворотах у себе вдома, а після вдалого – в 1970 році став диктатором. Після його смерті пост диктатора обійняв син Башар, який на другий день після смерті батька отримав звання генерал-лейтенанта і посаду верховного головнокомандувача. Сирійський парламент змінив Конституцію, щоб 34-річний Башар зміг стати президентом, а в червні на референдумі він був обраний главою країни з результатом 97,29 відсотка. Він був єдиним кандидатом і на наступному референдумі в 2007 році з результатом ще кращим, ніж попередній – 97,62 відсотка. Більше референдумів не було, швидше за все, через непотрібність.

Щоб зрозуміти, на чому тримається диктатура, потрібно знати, що населення Сирії – трохи більше 22 мільйонів, з яких араби складають 90 відсотків. Другий за чисельністю народ – курди. На третьому місці сирійські туркмени, їх близько 100 тисяч. З національних меншин найбільше черкесів, вірменів і ассирійців. Близько 86 відсотків населення Сирії – мусульмани, 10 відсотків християни – католики, православні та парафіяни Вірменської апостольської церкви. З мусульманського населення 82 відсотки складають суніти, решта – шиїти: алавіти та ісмаїліти. Сім’я аль-Асад з алавітів, Хафез походив з алавітського племені кальбійа, мати з іншого алавітського племені – хаддадін. Меншість тримає в страху країну вже 45 років.

Зараз, коли російські політики, зокрема й Російська православна церква, почали закидати інформаційний простір поясненнями про те, що Сирія – братська країна, ще й тому, що є батьківщиною християнства, в Кремлі лукавлять у своїй безграмотній душі. Сирійське християнство ближче народам Кавказу, ніж російському православ’ю, яке прийняло візантійство не тільки як імперську ідеологію влади кесаря, але і її православ’я – із золотом та іншою мішурою, яка так полюбилася ієрархам Російської православної церкви. За підсумками дослідження міжнародної благодійної християнської організації «Open Doors» за 2015 рік, Сирія займає 4 місце в списку країн, де найчастіше утискають права християн. Однак і тут Кремль і Російська православна церква брехливо пояснюють, що це справа рук не аль-Асада, а його збройної опозиції.

Маховик російської пропаганди запущений і тепер Російська православна церква називає участь російської армії в Сирії «священною боротьбою». Це при десяти відсотках християнського населення виглядає не просто блюзнірством, але й небезпечно. Вслід за давньогрецьким Херсонесом, тепер «сакральною» називають Сирію. Директор російського Центру вивчення країн Близького сходу та Центральної Азії Семен Багдасаров проголосив, що «територія Сирії – це місця, з яких православ’я прийшло в Росію». Полковник Радянської армії Багдасаров, мабуть, як і багато російських політиків, не читає книг і не збирається давати пояснення щодо того, що зараховує російське православ’я до давньосхідного, до Сиро-яковитської церкви.

Розгубленість російської пропаганди можна пояснити черговою невдачею Путіна в Україні. Зараз Кремль відчуває всі ті неприємності, що вже трапилися 30 років тому з СРСР – агресія в Афганістані в 1979 році, початок після проведеної Олімпіади в 1980 році санкцій, катастрофічне падіння ціни на нафту. І навіть «Боїнг» був тоді – південнокорейський, збитий в 1983 році. Кремлівські невдачі з жахливою послідовністю повторюються кожні 20-30 років, але жодне радянське керівництво, ні тепер російське не роблять висновків і наполегливо продовжують наступати на ті ж граблі. Коли півтора роки тому аналітики писали про «кримський капкан», вони намагалися вгадати, куди заведе злість і безграмотність майора КДБ Путіна. Тепер він влучив у «сирійський капкан» і, як зазначив історик і письменник Віктор Суворов, «їм Грузії було мало, їм України мало, вони ще полізли до Сирії. Все це добром не закінчиться. З Афганістаном хоч був спільний кордон, можна було вивезти поранених, привезти боєприпаси. А в Сирію як будете возити? Це безумство, це агонія режиму».

Кремль залишився наодинці зі своєю пропагандою – сам придумує брехню, сам в неї вірить. Але, здається, зараз почнеться серйозна «ломка» у більшої частини росіян, які повірили Путіну, будівельнику «русского мира», зокрема й в Україні, який насправді посилає війська воювати за арабів, за мусульман. У радянській ідеології було простіше пояснювати населенню – «братньою допомогою», «інтернаціональною допомогою», проте за останнє десятиліття більша частина росіян підхопила вірус пропаганди під назвою «русский мир». І навіть полковнику Багдасарову буде важко пояснити, якийсь такий «русский мир» в далекій арабській країні.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.