Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Російські військові у Білорусі ненадовго?

Національна безпека 19272 перегляди

Опубліковано - 4.10.2017 | Всі публікації | Версія для друку

Російські військові у Білорусі ненадовго?
Усупереч побоюванням сусідів тисячі російських військових залишили Білорусь після навчань “Захід-2017”, однак до країни приїхали сотні десантників РФ для участі у нових маневрах.

Предметом спекуляцій у Білорусі і за її межами було припущення, що після завершення спільних білорусько-російських навчань "Захід-2017", які пройшли з 14 по 20 вересня, військові РФ залишаться у Білорусі. За офіційними даними, в навчаннях "Захід-2017" на білоруській території брали участь близько 10,2 тисячі людей (від РБ - трохи більше 7 тисяч, від РФ - 3,2 тисячі).

У день закриття навчань, 20 вересня, президент Білорусі Олександр Лукашенко запевнив журналістів, що через тиждень всі війська - і білоруські, і російські - будуть в місцях постійної дислокації. А 28 вересня офіційно повідомлялося про те, що з Білорусі відбув останній залізничний ешелон з особовим складом та військовою технікою Збройних Сил Росії, які брали участь у навчаннях "Захід-2017".

Марна тривога?

Але в той же день начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив в інтерв’ю Reuters, що Росія залишила війська в Білорусі після проведення навчань. За словами Муженка, РФ вивела лише кілька підрозділів і збрехала про те, скільки насправді військових РФ брали участь у навчаннях "Захід-2017".

Про те, що навчання були більш масштабними, заявляли і представники НАТО. "Уже зараз зрозуміло, що масштаб і географічне охоплення навчань "Захід-2017" виявилися істотно більшими за початкові заяви", - сказала офіційна представниця НАТО Оана Лунгеску. Офіційно військові відомства Росії і Білорусі спростували заяву Києва.

Залишилися чи ні?

Повідомлень про реальні контакти з російськими військовослужбовцями на території Білорусі після завершення навчань "Захід-2017" немає ні в соцмережах, ні в білоруських ЗМІ, в той час як до цього писали про затримання сторонніх на військових полігонах і про російських військових, які ходили в самоволку за алкоголем і розвагами.

"Теоретично, якщо російські війська насправді залишилися після навчань "Захід-2017", як стверджує Генштаб України, де вони можуть бути територіально?" - запитує в Facebook незалежний журналіст Дмитро Галко. Схоже, він хотів перевірити інформацію, але френди лише посміялися над питанням. "Чи залишилися російські війська в білоруських лісах? Безсумнівно. Ви б самі не змогли піти від такої кількості грибів", - жартує лідер кампанії "Говори правду" Андрій Дмитрієв.

Сховати військових неможливо

А незалежні білоруські експерти кажуть, що сховати три тисячі російських військовослужбовців в умовах сучасної супутникової розвідки неможливо.

Так, в інтерв’ю DW військовий аналітик Олександр Алесін нагадав в контексті конфлікту на сході України, що "супутники країн НАТО фіксували переміщення через кордон груп у 10-15 російських добровольців через український кордон на Донбас, не кажучи вже про те, що будь-яке переміщення бойової техніки буде помічено негайно".

Крім того, оскільки Білорусь є членом Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), то, за словами експерта, "будь-які інші учасники договору можуть запросити інспекцію і приїхати на нашу територію буквально порахувати цю техніку і потім визначитися, чи відповідає її кількість фланговим обмеженням ДЗЗСЄ". Ну або перевірити присутність або відсутність російських військ.

У Білорусі тренуються російські десантники

Тим часом услід за масштабними білорусько-російськими навчаннями "Захід-2017" в Білорусі з 25 вересня по 8 жовтня проходять менш масштабні, але також спільні тактичні навчання груп спеціального призначення. У них беруть участь представники повітряно-десантних військ РФ. Тож російські солдати цілком офіційно перебувають на білоруській території після завершення маневрів "Захід-2017" - просто почалися нові маневри.

У прес-службі Міноборони Білорусі не змогли назвати кореспонденту DW кількість учасників навчань, вказавши, що "все є у відкритій пресі". Раніше в аналогічних навчаннях брали участь близько 800 десантників з двох країн. Таким чином, на відміну від "Заходу-2017", в цих навчаннях беруть участь не тисячі, а сотні російських військовослужбовців.

За словами Олександра Алесіна, навчання десантників, звичайно, не становлять прямої загрози нікому з сусідів, але "це є справжнісінькі маневри, які є підготовкою до реальної війні". Такого роду спільних навчань десантників на білоруській і російській території "заплановано на цей рік до 40", підкреслив експерт.

"У нинішніх умовах сили спеціальних операцій будуть відігравати головну роль, особливо в гібридних військових конфліктах. Саме вони прийдуть на допомогу, на сприяння тим самим сепаратистам, антидержавним елементам, які будуть зсередини розхитувати державний устрій тієї чи іншої країни", - вважає Олександр Алесін. Що ж стосується масштабних навчань, таких як "Захід-2017", то незалежний військовий аналітик списує це на певну данину традиції. За його словами, "генерали ще грають у стару війну".

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.