Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Гібридна війна. Як Карабах і Придністров’я: експерти про сценарій для Донбасу у 2018

Національна безпека 22016 переглядів

Опубліковано - 10.01.2018 | Всі публікації | Версія для друку

Гібридна війна. Як Карабах і Придністров’я: експерти про сценарій для Донбасу у 2018
“Частково Карабах, частково Придністров’я” - так змальовують сценарій для Донбасу на найближчий рік експерти, з якими спілкувалася ВВС Україна.

Війна на сході країни стала однією із найтриваліших у Європі з часу Другої світової війни. Досі найдовшою вважався конфлікт у Боснії та Герцеговині у 1992-1995 роках. На початку нового року лунають невтішні прогнози про те, що у стані конфлікту, нестабільності Донбас перебуватиме ще роки і навіть десятиліття.

Опитані ВВС Україна експерти вважають, що 2018-й стане роком подальшого "заморожування" конфлікту. Такий сценарій вони вважають найімовірнішим. Спеціалісти також прогнозують, які фактори можуть вплинути на ці прогнози і змінити їх.

Сценарій 1: інерційний, замороження конфлікту

"Найімовірнішим сценарієм на осяжну перспективу є продовження нинішніх тенденцій, збереження уповільненого конфлікту, можливо, з деякими тимчасовими загостреннями", - вважає директор російських програм Фінського інституту міжнародних відносин Аркадій Мошес.

"Я не вірю у те, що станеться суттєве загострення ситуації. Сьогодні всі розуміють, у тому числі у Росії, що ціна такого загострення буде занадто високою - і у людському вимірі, і у матеріальному, а також призведе до нових санкцій. Водночас, всі розуміють, що прориву у розв’язанні конфлікту також чекати не варто", - додає експерт у коментарі ВВС Україна.

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень при президенті України Олексій Полтораков, а також керівник програми "Російська внутрішня політика і політичні інститути" Московського центру Карнегі Андрій Колесников вважають, що 2018 буде роком подальшого заморожування конфлікту.

За словами Олексія Полторакова, ще у 2016 році фахівці інституту називали три прогнози розвитку ситуації:

- силовий або балканський;

- сценарій "заморожування" конфлікту, як у Нагірному Карабаху і Придністров’ї;

- гуманітарний, німецький сценарій, який передбачає мирне повернення неконтрольованих територій до складу України.

Третій експерти вважали найдовшим, але і найприйнятнішим для України. Проте зараз прогнози змінилися.

"Якщо тоді ці три сценарії виглядали однаково можливими, то нині найімовірнішим є заморожування конфлікту, тобто перетворення Донбасу на дивний еквівалент частково Нагірного Карабаху, частково Придністров’я". - каже ВВС Україна експерт НІСД Олексій Полтораков.

"Як у Карабаху, слід чекати регулярних перестрілок, діяльності диверсійно-розвідувальних груп, час від часу загибелі людей. І схожість із Придністров’ям у тому, що все ж гуманітарна складова лишається - люди їздять через лінію розмежування, багато хто отримує зарплати і пенсії і в сепаратистських республіках, і в Україні, українські підприємтсва працюють в ОРДЛО, якщо вони зареєстровані і платять податки на контрольованій території", - вважає експерт НІСД.

Керівник програми "Російська внутрішня політика і політичні інститути" Московського центру Карнегі Андрій Колесников також прогнозує, що Донбас чекає "інерційний сценарій".

"Глухий кут з Мінськими угодами, заморожений конфлікт, і це може тривати роками. Усе так, як в інших невизнаних "республіках" - Нагірному Карабаху, Південній Осетії, Абхазії, Придністров’ї. Цей перелік тільки зростає, вся Росія вже оточена невизнаними "республіками". І все це триває роками, і усе більше людей до цього звикає", - підсумовує Андрій Колесников у коментарі ВВС Україна.

Сценарій 2: коли дадуть летальну зброю

Аркадій Мошес вважає, що надання Україні Сполученими Штатами летальної зброї може ускладнити ситуацію.

"Москва це не зможе залишити без уваги. Тому якщо не на Донбасі, то в інший частині світу Захід стикнеться з якоюсь відповіддю Росії. Я думаю, що це може статися не на Донбасі. І куди поведе спіраль конфлікту Заходу і Росії, одним із театрів якого є Україна, - ось це передбачити складно або й неможливо", - каже експерт Фінського інституту міжнародних відносин.

Аркадій Мошес припускає, що може йтися про подальшу ескалацію на території України, і не обов’язково на Донбасі.

"Ми ж можемо згадати, що минулого року в Україні вибухнули три потужні військові арсенали. Я би тут використав модне нині поняття - "not kinetic", тобто, відповідь може бути нелінійною", - додав він.

Андрій Колесников із Московського центру Карнегі також вважає, що надання летальної зброї може стати фактором загострення ситуації на Донбасі. Але ускладнень, вважає він, слід чекати у політичній площині, а не на фронті.

"Передусім, це жест підтримки України, а не щось, що може суттєво змінити військову ситуацію. Президент Дональд Трамп і нинішні американські еліти досить жорстко налаштовані проти Росії, і цим можна пояснити рішення про надання зброї Україні. Проте, все ж таки, вважаю це рішення політично необачним, без нього можна було б обійтися", - вважає він.

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Полтораков каже, що наслідки надання зброї Україні "занадто перебільшуються".

"Тут є політичний і військовий аспекти. Військовий полягає у тому, що проведення великих операцій фронтового масштабу із артилерією і тим паче авіацією - це абсолютно нереально. Для цього варто лише поглянути на перелік озброєнь, яке має бути надане", - вважає експерт НІСД при президенті України.

"Ідеться про попереджувальний меседж Росії, це як запобіжних щодо можливої ескалації", - додає Олексій Полтораков.

Сценарій 3: миротворці

Експерти переконані, що ініціатива Києва, підтримана Заходом, про введення миротворчого контингенту ООН у зону конфлікту - нереалістична, або ж це питання дуже далекого майбутнього.

"Не вірю в імовірність введення миротворців на лінію зіткнення і тим паче не вірю, що це можливо у сепаратистських утвореннях. Москва не піде на глибокі поступки. В інтересах Заходу на сьогодні була б згода на введення якогось символічного контингенту. Але і такий сценарій виглядає не надто реалістичним. Навіть для того, що поставити підрозділи на лінію зіткнення, потрібні величезні людські і матеріальні ресурси", - переконаний Аркадій Мошес.

Андрій Колесников із Московського центру Карнегі називає цю ініціативу "ще одним зразком глухого кута".

"У Путіна - своє бачення, у Заходу - своє, і це взаємно неприйнятні позиції. Продовжується імітація переговорного процесу, що, звісно, краще, ніж повна їх відсутність. Але мені здається, що це тупикова гілка розвитку ситуації", - каже він.

Сценарій 4: поступки і нові формати

Опитані ВВС Україна експерти вважають, що говорити про те, що якась зі сторін конфлікту піде на поступки, й це змінить ситуацію на Донбасі, немає підстав.

"Україна увійшла у передвиборчу кампанію. Тому поступки Києва, які би могли бути записані офіційно і виконувалися - неможливі. Опозиція одразу ж матиме підстави заявляти, що владі ніхто такого права не давав", - вважає Аркадій Мошес.

"Президентські вибори у Росії, призначені на березень 2018 року, також є фактором, який не дає підстав говорити про зміну позицій. Кремль має вето на будь-які зміни на Донбасі, і до завершення виборів і вступу президента на посаду ніяких помітних рухів Росія не робитиме", - вважає український експерт Олексій Полтораков.

Водночас, він вважає, що слід чекати продовження американсько-російського діалогу, який започаткували Курт Волкер і Владіслав Сурков і який став якщо не альтернативою мінському і нормандському форматам, то суттєвим доповненням.

Олексій Полтораков припускає, що цей новий формат може мати результати, але кардинально на ситуацію на Донбасі не впливатиме.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.