Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ода дуальності

Соціоніка 27796 переглядів

Опубліковано - 1.08.2018 | Всі публікації | Версія для друку

Ода дуальності
Дуальні стосунки найкращі, найбільш комфортні й необхідні для людини, бо забезпечують повну психічну доповненість. Це стосунки повної злагоди та органічного поєднання і взаємної відповідності різних якостей.

ЗАХИЩАЮТЬ СЛАБКІ ТА ЧУТЛИВІ МІСЦЯ ПСИХІКИ Й ОЦІНЮЮТЬ СИЛЬНІ

Партнери, які доповнюють один одного, передають при спілкуванні потрібну, життєво необхідну інформацію. Захищають слабкі та чутливі місця психіки й оцінюють сильні, не вимагаючи нічого взамін. Бачать труднощі і проблеми один одного, злегка і вчасно надають як моральну, так і матеріальну допомогу у складних ситуаціях, охоче відгукуються на пропозиції і прохання.

Внутрішній світ партнерів дуже різний, тому такою сильною є їх взаємна симпатія і цікавість. Але, не дивлячись на різні характери, у них схожа оцінка людей, подій, явищ, однакові цінності. Партнери зливаються в єдине ціле: інтуїтивний більш конкретизує свої думки і вчинки, у сенсорного з’являються спалахи інтуїції, логічний стає більш уважним до людей, а етичний спокійнішим в емоційних проявах.

З дуалом відчувають себе впевнено, захищено, сильною і гармонійною особистістю. Зникає внутрішня суєтність, тривога, невпевненість у власних силах та можливостях, острахи, душевний біль та інші внутрішні негаразди. Виникає відчуття гармонії, щастя, радості та повноти життя. Партнери оздоровлюються, відчувають комфорт, прилив енергії та сил. Стають спокійними, врівноваженими, почуваються невимушено й вільно, а власні душі отримують впевненість справжньої суті. Спілкування проходить легко, без напруги й приносить справжнє задоволення – адже отримати його можна лише з партнером, поруч з яким можна бути самим собою. Думки і вчинки одного попереджають думки і вчинки іншого, які є абсолютно зрозумілі для обох і не бувають несподіванкою.

В ДУАЛЬНИХ СТОСУНКАХ НЕМАЄ ЛІДЕРА

Лідерство в кожен момент переходить до того, хто краще розбирається в певній ситуації, відбувається природно і без зайвих прохань чи сперечань. Партнери охоче співпрацюють, знають, що їх робота та зусилля будуть належним чином оцінені. При високій культурі спілкування це найсприятливіші й необхідні для співробітництва стосунки, не кажучи вже про сім’ю і дружбу. Допомога дуала в складних ситуаціях проявляється в тому, що він перекриває слабкі сторони, відчуває болючі місця. Дуальність дає приємний відпочинок і допомогу один одному. Це найзручніші стосунки, які з часом набувають рис комфортності, гармонії поруч із зацікавленістю і симпатією.

Дуальні партнери асоціюються з двома частинами одного цілого, тому є незамінними у конкурентній боротьбі або при небезпечному оточенні, ідеальними для шлюбу.

У партнерів немає побоювання зробити щось не так, неспроможність одного владнати проблему не викликає роздратування і неприязні в іншого, а тільки бажання допомогти, втішити. Там, де дуалу особливо важко, значно легше допомогти йому - зробити це за нього, оберегти від неприємностей. Дуала не потрібно просити – стан розгубленості і безпорадності – сигнал одразу прийти на допомогу. Причому кожен намагається не стільки допомогти іншому, скільки реалізувати себе, і вдячний за таку можливість своєму партнерові.

Реалізація сильних сторін відбувається інтенсивно й невимушено через те, що партнер потребує їх. І слабкі сторони при цьому не задіюються, тому кожен відчуває себе впевнено й комфортно. Дуалізована людина розкута для отримання інформації ззовні, вона не боїться себе проявити. Більш того - прагне цього. Відбувається вражаюче швидкий ріст особистості як в духовному, так і в морально-вольовому плані.

СПІВПРАЦЮЮЧИ, ДУАЛИ ЗАПАЛЮЮТЬ ОДИН ОДНОГО

Виконання будь-яких робіт супроводжується грою, і це надає натхнення у будь-якій справі. Діють вони злагоджено, активізуючи й врівноважуючи цим один одного. В дуальних стосунках досягається досить сильний продуктивний стимул, оскільки психофізична енергія не затримується, іде прямий інтенсивний обмін думки. Активація і мобілізація психіки відбувається природно. Бажаючи допомогти своєму партнеру впоратися із завданням найкращим чином, дуал або злегка знаходить рішення, або підштовхує до нього. А це творчий момент, і важливий фактор, який теж підсилює необхідність один в одному.

Відчуття реальної допомоги, взаєморозуміння, єдності, словом, дуалізації. Один підхоплює ініціативу іншого, повертаючи її в потрібний момент, що підвищує результативність й оперативність роботи, скорочує час на її виконання. Стороннім здається, що все робиться без особливих зусиль, і вони дивуються, що результат ніби випливає сам по собі. Це тому, що в дуальних стосунках взаєморозуміння і взаємодопомога - природнє явище, там робити все просто, просто робиться все само.

Те, що важко вирішити одному, злегка вирішує інший, це призводить до швидкого сприйняття знань, удосконалення і прогресивності в діях. Те, що робиться одним, іншим сприймається, як прояв виключно цінних і рідкісних здібностей, вмінь. Постійне здивування й потрібні (не будь-які, а потрібні) схвалення підзадорюють і запалюють емоційно.

Людина спокійна й задоволена лише тоді, коли інші помічають і говорять саме про те, що їй потрібно. А задовольнити всі потреби, допомогти вирішити проблеми може лише дуал. Крім того, це партнер, який завжди знає, що і коли потрібно робити, як відповісти, що порадити, яким жартом розвіяти напругу. Котрий все розуміє, завжди вміє підтримати, захистити, ніколи не образить і – що, можливо, ще важливіше – сам ніколи не ображається. Поруч з дуалом кожен активізується й почуває себе більш сильним, більш впевненим і правим.

Тільки дуали сприймають один одного як "найлюдянішу" людину – гуманну, м’яку, доступну, чуйну. Але це при умові високої культури спілкування. А будь-які грубощі зі сторони дуала сприймаються дуже боляче.

ДУАЛЬНІСТЬ ПІДВИЩУЄ САМОПОВАГУ ЛЮДИНИ

Завдяки їй постійно усвідомлюється і власна потрібність іншим людям і власне місце в суспільстві. На дуала не дивляться, як на недосяжного принца, поряд з ним самі стають королями. Відчувають легкість і ставляться до себе й інших толерантніше. Чим більше знайомих-дуалів, тим легше спілкуватися з людьми інших типів.

Зацікавленість протилежністю завжди приваблює в спілкуванні, стосунки сприяють взаєморозумінню, партнери правильно та з відповідним тактом реагують на слова, інтонацію, міміку, прохання. Зі своїм дуалом людині легко й приємно спілкуватися, в його присутності завжди цікаво, комфортно й затишно.

Якщо з дуалом обговорюються справи, він, навіть не встигнувши заглибитись у проблему, лише своїми питаннями орієнтує партнера на ті сторони, про які той не подумав і проблема злегка вирішується разом. Можна сказати, що у дуалів немає проблем, є тільки завдання, які їм легко спільно розв’язувати. Тому й жити разом весело й результативно.

“Щирий сміх - вірна ознака духовного здоров’я”
Максим Горький


Знаючи соціоніку і вміючи визначати соціонічні типи простіше створити гармонійну сім’ю. На початку спільного життя у дуалів існує думка, що партнер все знає і вміє, але пізніше стає зрозуміло, що може робити партнер, а що ні. Тому, щоб не було розчарування після захоплення, партнерам треба, не соромлячись, визнавати те, у чому вони слабкі, не впевнені, і бути готовими віддавати перевагу своєму партнеру. Стосунки стимулюють роботу над собою, тому що інформаційний кругообіг швидко змінюється і постійно приносить щось нове.

СУПЕРЕЧКИ ТОНІЗУЮТЬ ДУАЛІВ, ВНОСЯТЬ ПОЖВАВЛЕННЯ В СТОСУНКИ, ВИХОВУЮТЬ І РОЗВИВАЮТЬ

В таких стосунках немає конфліктів, вони несуть тепло та гармонію. Партнери практично не сваряться, не сердяться, але якщо непорозуміння все ж трапляються, вони самі швидко й непомітно зникають. Частіше за все таке буває тільки на перших етапах спілкування, поки один ще не знає іншого. Легкі суперечки, які виникають через різницю в стилях мислення і швидке примирення тонізують партнерів, вносять пожвавлення в стосунки, виховують і розвивають.

Дуали притягуються, тому що приваблюють своєю загадковістю, надають один одному дивної цікавості, неосяжності в своїй внутрішній глибині, навіть заздрять самі собі, своєму відчуттю гармонії, але й водночас спочатку нібито з острахом приховуються через психічну несхожість, і тому, що для людини відчуття таких взаємовідносин, як правило, дуже рідкісне.

Вперше відчувши дуальні стосунки, люди у захваті від емоційного підйому, ніби від яскравого спалаху, їх приємно дивує незвична поведінка партнера, яка здається спершу чудернацькою. Приємність спілкування й легке порозуміння сприяє швидкому духовному зближенню.

Стосунки із самого початку розташовують до щирої дружби, стимулюють до відвертості. Тут неможливо щось приховати один від одного. Хочеться всім поділитися, все обговорити, порадитися. Гостро відчувається настрій і невимушено врівноважується, піднімається. Викриваються всі підводні течії, всі потаємні думки, їх просто хочеться вилити всі. Стосунки щирі і відверті, партнери відкриті повністю і це веде до розуміння без слів – досить виразу обличчя, жесту, погляду, поруху брови.

ДУАЛЬНІ СТОСУНКИ НЕ ТІЛЬКИ ПРИЄМНІ, А Й СКЛАДНІ

Хоча протилежність у спілкуванні приваблює, це психічно різні люди, тому вони можуть злегка вразити один одного, бо кожне слово, кожен вчинок сприймається безпосередньо, відразу, не аналізуючи. Канали психіки відкриті, тобто інформація в психіку людини входить без перешкод, незалежно від того, позитивна вона чи негативна, тому стосунки відверті й крихкі, і партнерам необхідно дуже обережно поводитись, щоб не травмувати тонку матерію гармонійних відносин.

Оскільки в дуальній парі сильні сторони одного - це слабкі іншого, їх легко вразити необережним словом, вчинком, адже перед обома відкривається шлях до слабких сторін, особливо це має місце у випадку незнання себе та свого дуала, і не знаючи цього, партнери злегка можуть потрапляти у найвразливіші місця іншого.

Тому партнери в таких стосунках найбільш чутливі й вразливі, вони ставляться один до одного з обережністю і певною перевіркою, поки нарешті впевняться в надійності своїх стосунків. У дуальних парах фальш, неправда, лицемірство одразу відчуваються, що дуже неприємно у відносинах. Не одразу в цих стосунках можна сприйняти точку зору іншого через різне бачення однієї й тієї ж ситуації, і коли кожен стоїть на своєму, може здаватися, що один партнер протидіє іншому, недорозуміння змушують їх дотримуватись певної відстані в спілкуванні, щоб зберегти свою індивідуальність. Такі непорозуміння сприймаються гостро, боляче, бо це для дуалів свого роду парадокс, щось протиприродне та зовсім не прийнятне, тому партнери прагнуть вподальшому їх уникати, уважніше ставлячись один до одного. А відчуття комфортності стосунків сприяє швидкому налагодженню взаєморозуміння й зближенню партнерів.

Обоє прагнуть оберігати один одного і вдосконалювати стосунки, робити їх кращими, знають, що будь-які непорозуміння - це лише тимчасові явища. Між партнерами завжди існує довіра, і поєднання двох абсолютно різних людей приводить до утворення єдиного цілого.

Дуалам треба нести велику відповідальність, чемно поводитись, аби не травмувати один одного і докладати зусилля, щоб зберігати тонкі почуття людей, зовсім різних за суттю, статтю, особливостями психіки та способом сприйняття й оцінення оточення. При спілкуванні важливі не стільки слова, скільки вміння вселити ними довіру, прихильність, спокій, тому велику роль відіграють міміка, задушевна інтонація, впевнений тон. І належний стиль. В одних випадках - серйозний, в інших – жартівливо-грайливий, в одних випадках – питальна інтонація, в інших – стверджувальна. Невідповідна інтонація, яка не підходить до ситуації й настрою протипоказана, вона дратує, нервує. Будь-яка негативна інформація сприймається іншим з посиленою чутливістю, тому треба уникати її.

ЗАПАЛЮЮТЬ ОДИН ОДНОГО ЕНТУЗІАЗМОМ, ХОЧЕТЬСЯ ПОСТІЙНО СПІЛКУВАТИСЯ

Таке обережне й бережливе ставлення підвищує культуру спілкування, яке проходить легко, без напруги і приносить істинне задоволення. Жарти не ображають, тому що існує відчуття саме свого гумору, скоріше навпаки, підхоплюються партнером, і веселощам немає меж. Запалюють один одного ентузіазмом, надаючи спокійної активності, а не інертної пасивності. Розуміння і відчуття один одного настільки глибоке, що не потрібні зайві слова, досить одного погляду чи жесту, - а спілкуватися хочеться постійно, і з часом спілкування стає все приємнішим, цікавішим та різноманітнішим.

Дуали ніколи не набридають один одному. І сторонні люди, потрапляючи в їх товариство, відчувають дивну, затишну, приємну і для них загадкову атмосферу, що завжди існує між дуалами й сприяє загальному позитивному ставленню до життя. Тому дуалізовані люди приємні у спілкуванні з іншими і сприймаються ними як добрі, душевні, хороші люди.

З часом стосунки розвиваються, вдосконалюються, вноситься зацікавленість, гармонія і дивують все новими й новими приємними несподіванками, вражаючи безкінечністю творчих проявів: "Нам так хороше удвох, хіба може бути ще краще?", час проходить, і виявляється, що стосунки стали ще приємнішими, ще цікавішими, і сприймється все це, як чудо, як благодать, як подарунок долі.

Коли дуали разом, виникають приємні відчуття. Двоє людей збагачують один одного своїм чуттям і мисленням: думками і почуттями, ідейністю, поглядами, точкою зору і позицією щодо інтересів і цінностей, що проявляється не тільки в спілкуванні, а й у поведінці, вчинках. Поруч з дуалом душа молодіє і не дає старіти тілу. І як будь-який організм, котрий розвивається лише тоді нормально, коли його підтримують, так і в доповнюючих взаєминах - один партнер підтримує іншого, інакше не буде прогресу.

Дуальні стосунки сприяють духовному росту і вдосконаленню партнерів, вони спонукають один одного до розвитку, якому нема ні перешкод, ні краю, ні меж. В них природа дає змогу перекрити й захистити слабкі риси свого дуала, і таким чином звільнити від обмеженості у прояві своїх здібностей, можливостей, таланту, тому що люди в стані психічного доповнення розкривають повністю свою вроджену суть. Можливості їх розширюються, люди глибоко й тонко відчувають стан один одного. Відчуття власної душі розширюється до відчуття спільної, єдиної душі, яка здатна не помиляючись, вірно направляти по життю.

ДУАЛІЗОВАНІ ЛЮДИ РОБЛЯТЬ МЕНШЕ ПОМИЛОК

У взаємодіях з дуалом немає потреби пристосовуватися до партнера, як при інших стосунках. Це зберігає багато енергії, яку можна використати в цікавій діяльності. Дуал приймає партнера таким як він є й цінує й любить його за це. При цьому присутнє відчуття внутрішньої свободи, незалежності, самостійності. Ніхто не тисне, не обмежує, навпаки, сприяє вільному прояву іншого. Таким партнерам не потрібні свідомі вчинки.

Між іншим, у дуалів зовсім немає бажання виховувати й навчати, все відбувається природно і охоче, і вдосконалення відбувається само по собі. Взаємодопомога подається в легкій, ненав’язливій формі і проявляється у тому, що партнери отримують відчуття спокою, легкості, впевненості в тому, що все тепер добре, а іноді додається відчуття легкого, приємного збудження, затишного теплового поля, внутрішньої безтурботної радості…

Стосунки між дуалами можуть бути серйозно-діловими або безмежно-жартівливими, але ніколи – злобними й агресивними. Партнери поводять себе природно спокійно, а то й імпульсивно, безпосередньо, під дією душевного поруху. Ніколи не впадають один перед одним, бажаючи прислужитися, не "лізуть із шкіри", щоб показати себе з кращої сторони, а поводять себе вільно, і якщо мовчать, то це не напружене мовчання і воно не затьмарює відносин, партнери просто розуміють один одного без слів. Під час таких пауз між дуалами не виникає порожнечі, продовжується обмін енергією.

В таких комфортних стосунках психіка обох врівноважується і в спокійному стані життєдіяльності організм працює злагоджено, відбувається енергетичне взаємопідживлення. Партнери оздоровлюються, відчувають прилив енергії та сил, стають спокійними, врівноваженими, відчувають себе невимушено й вільно, як у дитинстві.

Дуали, які живуть разом, мають стійкий імунітет. Через якісний обмін інформацією енергія акумулюється, і чим з більшою кількістю дуалів спілкуємось, тим більше насичення енергією маємо. Це веде до оптимальної соціальної реалізації партнерів, до підвищення їх життєвого тонусу. Відбувається вирівнювання активності партнерів при взаємодії їх темпераментів.

ДУАЛЬНІСТЬ СТАБІЛІЗУЄ ПСИХІКУ І СТВОРЮЄ ПЕРЕДУМОВИ ДЛЯ ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ

В таких стосунках виправляються вади: якщо має місце негідна поведінка, непристойна розмова, це гостро відчувається іншим і миттєво йде зворотня реакція. Така природня реакція "потрапляє в точку", може, звичайно, болюче відчуватися, але спонукає до ефективного аналізу поведінки, до глибоких результативних роздумів і до швидкого виправлення вад. Душа працює повсякчас, працює й оживає. Коли душа жива, і жити приємно, і робота ефективна, і результати швидкі. Іде стрімкий ріст особистості. Але такий процес однак вимагає часу і величезних зусиль, внутрішньої роботи, переоцінки цінностей, аналіз власних вчинків і поведінки інших проходить з душевним болем. Іноді люди можуть і відмовитися один від одного.

Дуальні стосунки - це стосунки рівноправ’я, тому вони більш стійкі, і в них партнерам легше спілкуватися, якщо вони ровесники, і коли поєднуються у більш ранньому віці. У зрілому віці відіграє роль не тільки певні життєві наробки, звички, усталені погляди, які можуть не співпадати, а й викривлення психіки – неправльне (нерівномірне) задіювання її сильних і слабких сторін. Але в цьому разі партнери вдячні один одному за власне відродження, “повернення до життя” – життя справжнього, насиченого, цікавого. Вони все більше довіряють собі й своєму партнеру, іншим людям. Стають більш товариськими, спокійними, впевненими і життєрадісними. З часом партнери починають розуміти, як багато вони важать один для одного. Дивний ефект піднесення виникає після короткочасної розлуки.

Дуальні стосунки не тільки приємні, а й корисні, як для самих дуалів, так і для інших людей, - їм стає приємніше спілкуватися з людьми, які стають відкритими, уважними до свого оточення, розкутими, вільними й сміливими у власних проявах – дійсно щасливими людьми.

Дуальність - це приємне й легке спілкування, як перепустка для відчуття своєї сутності. Це лише основа для створення сім’ї, для якої потрібні й інші чинники. Тому, якщо теоретично дуальні стосунки – найкращі, практично не кожен з дуалів може стати втіленням вашої мрії. Причина в тому, що люди живуть і виховуються в різних умовах, мають різний життєвий досвід, культурний та освітній рівень. Різні світогляди, цінності і потреби, усталені погляди ускладнюють стосунки. Тому молодші люди мають більше шансів у пошуках досконалого партнера.

Для того, щоб дуальні стосунки розвивалися успішно, необхідні дві умови: по-перше, між дуалами повинна бути зацікавленість особистістю іншого, вміння взаємопроникати, слухати й розуміти. По-друге й найбільш важливе, - треба мати хоч мінімум спільного, коли партнери щиро вболівають і борються за схожі речі: мають спільні інтереси, цілі або спільну справу. Хороший приклад - серйозні наміри обох по створенню сім’ї. В сімейній парі вони наче зрощуються в єдине спільне “Я”. А якщо самостійні частини одного цілого будуть викликати відразу або рухатися в різних напрямках - як легко розлетітися цілому на окремі самостійні частини… Дуали, як поєднуються при появі спільних інтересів, так і розходяться при їх відсутності дуже просто.

Перший період в стосунках може бути дійсно напруженим. І якщо стосунки руйнуються, це трапляється на перших етапах. Чим більше часу дуали разом і чим більше спільного мають – тим міцніші їх стосунки. І це не тільки відпочинок – це праця, що веде до вдосконалення. З часом партнери впевнюються, що дуалізація – це не розкіш, а життєва необхідність.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Соціоніка»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.