Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


14 жовтня – свято невизнаних героїв УПА

Державність 37927 переглядів

Опубліковано - 12.10.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Зліва направо: Ігор Мазур, Олег Тягнибок, Андрій Середа
Зліва направо: Ігор Мазур, Олег Тягнибок, Андрій Середа
Під такою назвою пройшла в УНІАНі 11 жовтня прес-конференція, в якій взяли участь Олег Тягнибок – голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Ігор Мазур – голова Київської організації УНА-УНСО, Сергій Фоменко – лідер гурту «Мандри» і Андрій Середа – лідер гурту «Кому вниз».

Планувалася також участь Юрія Шухевича, сина славетного командира УПА Романа Шухевича, але в свої 70 років він захворів і не зміг приїхати зі Львова. За останній час він отримав дуже багато дзвінків, серед яких були й погрози, і це спричинилося до погіршення його стану здоров’я, каже Ігор Мазур.

З кожним роком вояків УПА, які вели нерівну боротьбу як з Гітлерівською Німеччиною, так і зі Сталінською Радянською імперією, стає все менше. Ігор Мазур каже, що настав час заявити, що вояки УПА були борцями за Українську державу, вони воювали під тим жовто-синім прапором, який зараз є державним прапором України.

Щойно він повернувся з круглого столу в Київській міській держадміністрації, у якому брали участь більше десяти проросійських партій. Ветерани Радянської Армії від Герасімова заявили, що вони будуть цілий день на Майдані і не допустять туди патріотичних сил.
Ігор Мазур (праворуч) і Сергій Фоменко
Ігор Мазур (праворуч) і Сергій Фоменко
Комуністи заявили, що 14 жовтня їхні депутати Верховної Ради будуть проводити зустріч з виборцями на Майдані Незалеженсті, і орієнтовна кількість цих виборців складатиме 40 тисяч чоловік. «Цікава буде зустріч з виборцями, – каже Ігор Мазур, згадуючи минулорічні події – під червоними прапорами, з портретами Сталіна і розп’яттям Ісуса Хреста».

Ігор Мазур запевняє, що УНА-УНСО не збирається вчиняти якихось агресивних дій, а буде лише охороняти вояків УПА і запезбечувати безпеку святкування Покрови.

Як відомо, 14 жовтня 2006 р. є 64 річницею створення Української Повстанської Армії, яка воювала проти польських шовіністів Армії Крайової, проти гітлерівської Німеччини і комуно-більшовицького Радянського Союзу. Війна з московськими окупантами велась українськими повстанцями майже 10 років і після завершення Другої світової війни.

Проте день створення УПА досі не є державним святом. На 16-му році незалежності України від Радянського Союзу УПА не визнана на державному рівні і не пошанована українським суспільством.

Олег Тягнибок відзначив, що для українців це є великою ганьбою: «Наш обов’язок, обов’язок сучасників – примусити владу на державному рівні визнати боротьбу Української Повстанської Армії за державну незалежність України».

У зв’язку з цим близько двох місяців тому різними українськими громадськими організаціями було створено оргкомітет, який 13 вересня подав відповідну заявку до Київської міської держадміністрації про проведення Свята української зброї у місті Києві.

Як відомо, 14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці традиційно святкують день Козацтва, Свято української зброї і день Українського Війська, в тому числі річницю створення УПА.

10 жовтня раптом комуністи, вітренківці, прихильники «Партії Путіна» і «Русской общини» також подали заявку на проведення якихось акцій «на тому ж місці в той же час».

Поширюються чутки, що на 14 жовтня готуються провокації за участю громадян і незаконних воєнізованих структур іноземної держави (читай, Російської Федерації), подібно до того, як це було минулого року 15 жовтня.

Тоді в центрі Києва під державними прапорами РФ та під прапорами вже неіснуючих держав – кривавої Радянської і монархічної Російської імперій – все ж таки відбувся антиукраїнський шабаш. Топтали і палили червоно-чорний стяг вояків УПА, були побиті люди (наприклад, немолоді вже співаки з хору «Гомін»).

Тому оргкомітет звернувся з офіційними листами до СБУ, МВС України і Держкомітету з питань національностей і міграції, в яких ставить до відома керівників цих установ, що безкарність за минулорічні злочини призвела до того, що цьогоріч кремлівські найманці проводять набір бойовиків з метою влаштувати терор у Києві уже офіційно, не криючись.

В листах до керівників вищезгаданих державних установ, зокрема, зазначено: «Не зважаючи на те, що верховоди цієї наволочі (всілякі книрики-фєдіни) публічно хизуються тим, що готові пролити кров, правоохоронні органи ніяк на це не реагують».

Оргкомітет вимагає від українських силових структур запобігти екстремістським діям антиукраїнських сил і не допустити заплановані антидержавними силами провокації.

«У випадку Вашої бездіяльності, - читаємо в листі, - будемо змушені звернутись до українців, в першу чергу киян, із закликом дати гідну відсіч провокаторам та не дозволити їм плямити честь і славу нашої нації».

В листі також міститься заклик до правоохоронних органів України 14 жовтня разом з народом гідно вшанувати пам'ять наших славних попередників: козаків, гайдамаків, січових стрільців та вояків УПА, які віддали життя за волю України.

В оргкомітет по проведенню свята Покрови на Майдані Незалежності 14 жовтня увійшли представники таких організацій і партій:

Київське крайове братство ОУН-УПА,

Організація українських націоналістів (революційна),

Організація українських націоналістів під проводом Миколи Плав’юка,

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»,

УНА-УНСО,

Молодіжний націоналістичний конгрес,

Всеукраїнська громадська організація «Пора»,

Міжнародна громадська організація «Реформація»,

громадська організація «Патріот України»,

Міжнародна ліга «Матері і сестри – молоді України»,

Всеукраїнське жіноче товариство імені Олени Теліги.

О 10 годині ранку на Майдані Незалежності в Києві почнеться молебень, після якого планують провести апель – згадування героїв, полеглих за Україну, потім буде зачитана присяга воїнів УПА. До речі, як це не соромно, але українське суспільство не знає, якою була ця присяга, бо ми жили в тоталітарному суспільстві і нам подавали перекручену історію, яка б відповідала ідеології того суспільства.

Цікаво, що де-юре Україна є незалежною державою, але для своєї справжньої, а не бутафорної, незалежності мало, що зробила, бо де-факто й досі залишається УРСР – звичайнісіньким уламком Радянського Союзу.

На 14 жовтня в рамках святкування свята Покрови також запланований політичний мітинг і мистецька частина. Олег Тягнибок повідомив, що вони мають намір покласти квіти до пам’ятника жертвам голодомору і до пам’ятника Тарасові Шевченку.

Окрім того, буде передане звернення до Президента України. Як каже Олег Тягнибок, Віктор Ющенко свідомо чи несвідомо перекручує поняття «визнання» і «примирення» з ветеранами Радянської Армії, в тому числі ветеранами НКВС. На його думку, спочатку треба визнати вояків УПА героями, які виборювали незалежність України, і тільки тоді вони можуть сідати за стіл переговорів і говорити про примирення.

«В якій державі ми живемо? В окупованій Росією Україні чи в незалежній державі Україна? Давайте визначатися», - ставить питання Олег Тягнибок. Він вважає за необхідне просвіщати народ, викладати правдиву історію, а не ту сфальсифіковану, що писалася кремлівськими пропагандистами і агітаторами, і створювати історичні документальні фільми.

Сергій Фоменко також не може зрозуміти, в якій країні він живе. Він каже, що політикою все життя не цікавився і не хотів би нею цікавитися і зараз, але ситуація складається так, що не цікавитися нею просто неможливо. Зараз склалася «шизофренічна ситуація», коли влада рахуєься з комуністами і всякими подібніми антиукраїнськими організаціями, і вважає, що це нормально, бо вона, ця влада – така гарна, ліберальна.

Ліберальна частина українського суспільства ставиться до всього дуже терпимо, але радикалізм відбувається тоді, коли стримуються природні процеси, зауважує співак. «Відбувається така ситуація, що ми сьогодні на своїй землі почуваємося, як партизани». Він каже, що він не є радикальною людиною, але в такому шизофренічному суспільстві навіть з досить спокійної людини може народитися радикал.

«ОУН і УПА – це наша історія, історія країни, в якій ми маємо щастя жити. Ми маємо щастя зараз жити в Україні, а не в Росії, і це треба усвідомити, - каже Сергій Фоменко. – Я хочу жити в Україні, я не хочу жити під Російським прапором, і якщо хтось хоче жити в Росії, вони мають на це право. Будь-ласка, їдьте в Росію і живіть там. А то вони хочуть жити тут, але щоб ними керував Кремль. Я проти цього. Тому я приймаю участь в цій акції».

Андрій Середа сказав, що з великою повагою ставиться до людей, що займаються національною політикою, в першу чергу – за їхнє терпіння. Але з дуже багатьма неможливо домовлятися – з людьми минулого покоління, минулої формації, які були виховані в тій системі, в якій пройшли їхні кращі роки. Вони просто нездатні сьогодні зрозуміти, що відбувається зараз в Україні.

За багато років він навчився вірити людям, які знаходяться з ним поряд: група «Кому вниз» є кавалером ордену від УНА-УНСО і багато років знаходилася поруч з людьми, які сьогодні очолюють «Свободу». «У нас є до них повна віра», - каже Андрій. Він за такий принцип: хто чим вміє займатись, тим повинен і займатись. Але коли потрібно – можна об’єднати зусилля задля спільної справи.

«Люди, які вміють тримати в руках зброю, в так званий мирний час намагаються мирно домовлятися, намагаються переконати. Ми знаємо долю Ісуса Хреста, який проповідував людству, що на дві третини є ледарями, бездарностями, неуками і байдужими до всього. Дуже складна місія... Але інколи вирощує гарні пагони», - каже Андрій. Розумні люди і так розуміють, що твориться з Україною. Тому треба просвіщати і переконувати інших, вважає Андрій.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Державність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.