Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ціна перемоги в Карабаху: шість практичних уроків для української армії

Військова справа 4432 перегляди

Опубліковано - 7.12.2020 | Всі публікації | Версія для друку

Ціна перемоги в Карабаху: шість практичних уроків для української армії
Битва за Карабах щойно завершилася, а український Генштаб вже проводить навчання, які називає “засвоєнням уроків Карабаху” - 28 бригада відпрацьовує тактику з пусками “Джевелінів” та “Байрактарами” у повітрі.

Друга карабаська війна з масованими ударами безпілотників, гірськими штурмами спецназу та палаючими танковими ротами взагалі стала конфліктом, який може багато чому навчити будь-яку армію у сфері нових методів війни.

Про те, які ж практичні висновки українська армія може винести зі щойно завершених боїв на Кавказі - у військовому блозі від Кирила Данильченка ("Роніна").

Урок 1: Безпілотники перемагають навіть мотивовану пострадянську армію

Багато експертів зараз пишуть про ударні дрони і їхню ключову роль у війні за Карабах.

Наприклад, глибока операція азербайджанців з придушення системи протиповітряної оборони вірмен - уперше в світі проведена виключно безпілотними апаратами.

Ізраїльські ударно-розвідувальні дрони Harop з потужною 23-кілограмовою боєголовкою застосовувалися десятками - і для руйнування радіолокаційних станцій та пускових установок, і по автобусах з добровольцями, і по окремих цілях на лінії фронту.

"Птахами" азербайджанці забезпечили ізоляцію поля бою, роздовбуючи колони постачання і ротації вірмен. Вони придушили артилерію супротивника у тактичному тилу. Пошарпали танки - навіть якщо плануючі бомби "Байрактарів" не зносили їхні башти, то перетворювали на 45 тонн проблем для тилових служб.

Працювали дрони по групах піхоти і окремих бліндажах у боях на високогір’ї. І тим самим вони знімали частину завдань для своєї артилерії, зменшували потреби піхоти тягнути з собою в гори важке озброєння.

Крім того, безпілотники відбивали контратаки Вірменії, "виносячи" по роті танків у кожному епізоді.

Orbiter-1K, Harop, Bayraktar і SkyStriker - ці ударні БПЛА та безпілотники-камікадзе медійно перетворили конфлікт на війну часів колонізації Африки.

Півтисячі ударних дронів змусили досить мотивовану пострадянську регулярну армію Арцаха зіткнутися з "прірвою технологій". Тільки замість мушкетів і списів часів зулусів у армії Карабаху були "Гради" і гаубиці "Д-20".

Майже 6 млрд доларів на десятирічний контракт з Ізраїлем і до пів мільярда доларів на турецькі БПЛА - така ціна домінування Азербайджану в повітрі над Карабахом.

Хай там як, але програма "Байрактарів" у ЗСУ станом на початок зими-2020 інтенсифікується.

Нові станції управління планують розгорнути на узбережжі Чорного моря, по ланцюжку забезпечуючи операції дронів на півдні.

Хоча фізично планери злітатимуть з аеродрому Дніпра, що підвищить "живучість" операторів і збільшить бойовий радіус апаратів.

Урок 2: Технології вирішують все

В Азербайджану був доступ до турецьких розвідувальних супутників та до трьох власних космічних апаратів Azerspace.

Крім того, більшість азербайджанських дронів могли залишатися у повітрі по шість годин безперервно, а деякі - 24 години.

Це давало вищим штабам Азербайджану майже цілодобове зображення поля бою з усіма можливостями коригування вогню. Керовані артилерійські снаряди та пакети реактивної артилерії прилітали по вірменах досить регулярно.

Також азербайджанці активно використовували протитанковий ракетний комплекс Spike-LR/ER.

Й до "Спайків" вони мали близько 350 ракет третього покоління (коли операторам не потрібно маркувати ціль після пуску ракети, принцип "вистрілив і забув" - тобто, розрахунок після пострілу може залишити свою позицію, куди є ймовірність "прильоту" відповіді. - Ред.), які здатні змінювати цілі у польоті.

Балістичні ракети LORA азербайджанців могли влучати у міст шириною 10 метрів.

Тоді як застарілий оперативно-тактичний ракетний комплекс "Ельбрус" вірмен цілився по локації "плюс-мінус кілька сотень квадратних метрів".

Тож технологічно результат конфлікту був вирішений ще за 10 років до його початку.

Що з цим у ЗСУ?

Кількість протитанкових ракетних комплексів Javelin на озброєнні української армії буде зростати - озброїти ними планують не тільки сили спецоперацій, але й десантно-штурмові війська.

Водночас критично важливо буде розвивати програму ракетних комплексів "Вільха" з коригованими ракетами, а також програми керованих артилерійських снарядів.

Ключовий елемент тут - захищений цифровий та супутниковий зв’язок для керування.

(Під час недавнього спілкування з пресою головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак розповів, що зараз на армійських складах є 98 ракет до "Вільхи", однак на Донбасі їх не застосовують, тоді як більш нагальною є потреба у протиракетних комплексах - Ред.).

Урок 3: Постійна модернізація, або програш

Радянські БМП-2 Азербайджану були з допомогою Ізраїлю модернізовані до БМП-2М з новою навігаційною системою і цілодобовим прицілом навідника.

Танки Т-72 також з ізраїльтянами "проапгрейдили" до Т-72 Aslan - машин, які здатні воювати вночі, з захищеним цифровим зв’язком і системою "свій-чужий".

А на шасі пікапів Ford ізраїльська компанія Plasan постачала азербайджанцям бронеавтомобілі Sand Cat, оснащені протитанковим озброєнням, оптикою і бойовими модулями.

Пострадянські "Гради" азербайджанська армія частково замінила на ізраїльські модульні РСЗВ Lynx, які можуть стріляти як ракетами від стандартних "Градів", так і більш потужними боєприпасами.

З іншого боку воювали "лисі" вірменські танки Т-55 та Т-72 з відкритими від "перепадів тиску" люками.

Нічого дивного. Армія рухається зі швидкістю самого повільного підрозділу, а воює з ефективністю середнього свого батальйону.

Україні ж потрібно продовжувати програму модернізації своїх танків Т-64 зразка 2017 року та Т-72 АМТ.

А модернізацію "копійок" і "двійок" - БМП-1 і БМП-2 - потрібно було починати ще "на вчора".

Так само і переозброєння розвідрот ЗСУ з "Бардаків" (радянських БРДМів, бойових розвідувально-дозорних машин. - Ред.) на сучасні українські бронеавтомобілі "Варти" мало б стартувати ще багато місяців тому.

Урок 4: Піхоті доведеться воювати проти гарно підготовлених спецпризначенців

Спецназ поліції, спецназ військово-морських сил, сили спецоперацій, гірські підрозділи, розвідувальні роти загальновійськових бригад - ось так і набігає у азербайджанської армії кілька тисяч бійців добре підготовленої піхоти у постійній готовності.

Яка і стріляє краще, і тактично підготовлена ​​на голову вище, ніж середній вірменський боєць строкової служби. І у війні в горах, і в міських сутичках вони можуть "дотискати" супротивника за рахунок підготовки.

Хоча ще до війни була легенда, ніби в Азербайджану в порівнянні з Вірменією не дуже мотивована піхота. Але мотивації в азербайджанців цілком вистачило для того, щоб з озброєнням та боєкомплектом на спині подолати гірські перевали та взяти укріплені позиції супротивника.

Судячи з того, що президент Азербайджану Ільхам Алієв вітав командира сил спецоперацій генерала Хікмета Мірзоєва зі взяттям Гадрута і Шуші, - "спеців" активно використовували як штурмові групи.

До речі, геолокація боїв навколо Шуші й відео з міста свідчить про те, що вуличних боїв там практично не було. Азербайджанці охопили місто з північного заходу, гарно спрацювала зв’язка - професійна легка піхота з підтримкою з дронів.

Тоді як вірмени очікували супротивника по дорозі з Лачина на південному заході й "проспали" атаку по гірських дорогах.

У ролі лінійної піхоти застосовувала спецназ і Вірменія. Про що свідчить загибель у боях вірменського полковника та командира військової частини спеціального призначення 022 Ваагна Асатряна.

У випадку загострення на Донбасі українська армія зіткнеться з протилежною ситуацією - їй протистоятимуть численні відомчі підрозділи спеціального призначення РФ.

(Генштаб ЗСУ наполягає на тому, що на боці так званих "армійських корпусів ДНР та ЛНР" воюють кадрові російські військові та спецпризначенці. Наприклад, у травні 93 бригада ЗСУ опублікувала відео з нашоломної камери снайперів "народної міліції ЛНР", на якому видно професійне спорядження, таке як гвинтівка Accuracy і французька систему спостереження JIM LR - українські військові кажуть, що таке екіпірування використовують російські спецпідрозділи. Кремль традиційно заперечує участь своїх "спеців" у війні на Донбасі. - Ред.)

Саме на протидію таким "спецам" і спрямовані численні навчання українських військових з західними інструкторами - "натаскування" свіжих моторизованих бригад на війну патрулів і протистояння в "сірій зоні" на широкому фронті.

Урок 5: Треба бути готовими до "довгої руки" супротивника

Азербайджан має під 60 важких реактивних систем "Полонез", "Смерч" і "Касирга" - не набагато менше, ніж аналогів у України.

300-мм ракети, ізраїльські оперативно-тактичні ракетні комплекси LORA, китайські машини з модульними одноразовими "пакетами", які дозволяють змінювати тип боєприпасу прямо "у полі" - всі ці технології стають доступні невеликим країнам з населенням у кілька мільйонів людей.

Це виливається в удари за сотню кілометрів від фронту по підстанціях, станціях мобільного зв’язку, баз МНС і житлових кварталах - у випадку промахів.

І важливо мати "відповідь" для стримування супротивника.

Тож і якнайшвидше закінчення української ракетної програми "Вільха" зі створенням запасу для 70 важких комплексів, і протиракетна оборона того ж Харкова, Одеси, Дніпра, Києва, і цивільна оборона з притулками та евакуацією - все це життєво необхідно.

Доведено жителями карабаського Степанакерта, які цілодобово сиділи у підвалах без світла, зв’язку і води. А також жителями азербайджанської Гянджі, яким знесло дев’ять будинків буквально одним ракетним "приходом".

Урок 6: Ціна війни у будь-якому разі буде високою

Азербайджан більше 20 років готував своє суспільство до однієї єдиної війни.

Зараз в Баку оцінили відновлення відвойованих територій у 10 млрд доларів за 10 років.

Це з врахуванням відновлення транспортного коридору в Туреччину та Іран, реконструкцією залізниці та будівництвом соціального житла для десятків тисяч переселенців.

А ще треба не забувати, що Азербайджан імпортує продуктів харчування на понад 1,5 млрд доларів щороку.

Тож довгі роки підготовки, до 20 млрд доларів на сучасне озброєння, союз з регіональним лідером Туреччиною і півтора місяця власне загальновійськової операції з тисячами убитих і поранених.

Все це на тлі втрати 3% ВВП в цьому році через війну, падіння ціни на вуглеводні та ковід.

Така ціна війни за Карабах для переможців. Азербайджан виплатив її до цента і до краплі пролитої крові.

(На днях Азербайджан уперше оприлюднив дані про свої втрати у Карабаху: 2 783 загиблих, більше 100 зниклих безвісти, 1245 поранених. Вірменія, за даними свого МОЗ, втратила загиблими щонайменше 2 718 бійців. Утім, кількість втрат обох сторін може бути ще більшою. В обох країнах триває процес упізнання тіл. - Ред.)

Регіональний союз Києва з Варшавою в рамках "Люблінського трикутника" (України-Польщі-Литви), стратегічне співробітництво з Туреччиною, сили спецоперацій США та їхні стратегічні бомбардувальники в українському небі - Україна теж не стоїть на місці в плані партнерів.

А ось з гіпотетичним першим місцем по оборонних закупівлях озброєння в Європі - поки що гірше.

І у світлі фінансової ситуації тут навряд чи в найближчі кілька років буде прорив.

Натомість в України та її армії все ще є час творчо переосмислити чужий досвід, а не займатися улюбленим "національним спортом", коли наступаєш на металеве, а б’є по голові дерев’яним.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Військова справа»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.