Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Незіграний Протасевич, або чому Росія попереду нас

Інший погляд 6916 переглядів

Опубліковано - 14.06.2021 | Всі публікації | Версія для друку

Незіграний Протасевич, або чому Росія попереду нас
Через три тижні після вщухання емоцій щодо викрадення у Мінську Романа Протасевича стають, нарешті, зрозумілими контури тієї політичної партії, яку намагається зіграти Кремль.

Феномен Протасевича демонструє цілий ряд проблем сучасного світу – від політичної імпотенції колективного Заходу до проблеми сприйняття інформації у світі постправди та соціальних мереж.

Політична імпотенція Заходу

Аспект перший: безпековий. Примусова посадка літака з Протасевичем у Мінську та викрадення журналіста і його дівчини в черговий раз продемонстрували, що колективний Захід – це Ліга Націй напередодні Другої світової війни: політичний імпотент, не здатний напряму впливати на критичні ситуації.

Жорсткі заяви західних політиків та вибіркові санкції окремих країн жодним чином не впливають на поведінку Росії та Білорусі. А отже – не тільки не гарантують звільнення чи безпеку самому Протасевичу, але й не повторення подібних ситуацій у майбутньому. Протасевич у даному випадку – лише подія у довгій черзі подій, як то вбивство Зелимхана Хангошвілі, отруєння Скрипалів, підриви складів у Чехії, масові зґвалтування та катування у білоруських тюрмах та інше. Продовження будівництва «Північного потоку 2» та економічних зв’язків з Росією чітко демонструє, що Захід не має твердих ідеологічних засад перед економічними – як не має і реальних механізмів впливу на авторитарні режими Європи.

Харчова ланка: Навальний-Протасевич-?

Аспект другий: інформаційний. Здавалося б, після історії радянської НКВС-КДБ вже всім зрозуміло, яким чином даються подібні «зізнання», які дав і сам Роман. І справа тут навіть не у слідах на руках від щільно затиснутих наручників – коли ніхто не може дати гарантії, що інші ділянки тіла Протасевича під одягом не мають синьо-зеленого кольору від гематом.

У такій ситуації достатньо близької людини у камері навпроти – власної дівчини, після чого навіть ті, хто якийсь час витримував катування електричним струмом у підвалах «ЛДНР», підписували будь-який папірець. Але навіть в цій ситуації знайшлись люди з «ліберального» Заходу, які засудили Протасевича за те, що той «усіх здав».

Та найголовніше навіть не це. Чи пам’ятає хтось після Протасевича про Навального? – Ні: той зник з перших шпальт газет, ніби і не існував. Такою ж буде доля і Романа через деякий час: інформаційний ритм сучасного світу з’їдає та перетравлює топ-новину протягом декількох днів, якщо новина світового рівня – декількох тижнів.

А потім випльовує у вигляді двох десятків «експертних» постів у фейсбуці від офісних клерків, які так само мають відношення до політики чи катувань, як і до ядерної програми Ірану, яку вони теж готові коментувати. Світ постправди та коротких емоційних постів у мережах не дає споживачу сконцентруватись на окремій проблемі, в результаті чого колективна свідомість скаче від одного до іншого, не лишаючи місця для рефлексії, висновків, дій.

Протасевич як обмінний фонд «ЛНР»

Нарешті, аспект третій: політичний. Для України він найважливіший. Буквально днями представник ОРЛО у ТКГ Родіон Мірошник заявив, що йде погоджувальна робота у напрямку видачі Протасевича до «ЛНР» та засудження його за участь у війні у складі полку «Азов». «Слідчі ЛНР» вже допитали Протасевича у Мінську, що саме по собі є прецедентом: представники невизнаної (втому числі — і Білорусією) «держави» допитують викраденого шляхом державного тероризму журналіста з погодження нелегітимного президента Лукашенко. Але у чому тут сенс? – Все досить просто.

Перше: підвівши Лукашенка під операцію з посадки літака, Росія остаточно закрила Білорусь для Заходу, тим самим повністю поглинувши країну економічно та політично. Фактично після цього Україна має на півночі «білоруську область» Російської Федерації.

Друге: якщо відбудеться передача в’язня №1 у світі до «ЛНР», Мінськ позбавиться для себе щоденної проблеми Протасевича, Москва виявиться осторонь через риторику «це внутрішньоукраїнський конфлікт, ми на них не впливаємо», а світова спільнота буде вимушена або йти на пряму легітимізацію «ЛНР» для звільнення журналіста, або щонайменше просити Росію вплинути на «республіку» у його звільненні.

Третє: при передачі Протасевича до Луганська там він отримає «обмінну» статтю (скоріш за все – тероризм) – і його звільнення вже ляже відповідальністю і тиском на Україну, коли давня мрія Москви про «прямий діалог з народом Донбасу» нарешті буде мати вагомий аргумент для свого здійснення.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Інший погляд»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.