Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Альтруїзм - еволюційна особливість організму

Психологія та стосунки 56065 переглядів

Опубліковано - 24.01.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Альтруїзм виявився не властивістю характеру, а фізіологічною особливістю організму. Нейромедикам навіть вдалося вирахувати, де в мозку криється «Центр альтруїзму»
Альтруїзм виявився не властивістю характеру, а фізіологічною особливістю організму. Нейромедикам навіть вдалося вирахувати, де в мозку криється «Центр альтруїзму»
Нейромедики підтвердили дослідження психологів, дійшовши висновку, що альтруїзм є не властивістю характеру, а фізіологічною особливістю організму. Заради виживання виду...

Вчені з Медичного центру Університету Дьюка знайшли ділянку мозку, відповідальну за схильність людей до альтруїзму, повідомляє Газета.Ru.

Експеримент вчені побудували за наступною схемою: 45 випробуваних піддали анкетуванню, у ході якого з’ясовували ступінь альтруїзму того або іншого респондента. Потім кожному з учасників пропонували спочатку зіграти в комп’ютерну гру, а потім поступитися місцем гравця комп’ютеру.

Під час комп’ютерних ігор мозок досліджуваних сканувався методом функціональної магнітно-резонансної томографії.

З’ясувалося, що ділянка головного мозку, яка знаходиться в районі верхньої і нижньої скроневих борозен, під час передачі гри комп`ютерові в "альтруїстів" активується сильніше, ніж у "егоїстів".

«Ми не можемо пояснити своїм дослідженням феномен Матері Терези, – говорить керівник дослідження Дарл Танкерслі, – але ми можемо встановити природу такого соціального явища, як альтруїзм». Результати дослідження опубліковані в онлайн-виданні Nature Neuroscience. Також вони вийдуть в друкованому лютневому виданні журналу.

Вивчення альтруїзму носить не лише фундаментальний характер. Він виявився дуже вигідною властивістю індивіда з погляду еволюції.

У боротьбі за еволюційне виживання програють егоїсти

Група вчених під керівництвом фахівця в області еволюційної біології Томаса Флатта з Університету Брауна в Провіденсі створила теоретичну модель виживання альтруїстів у середовищі егоїстів. А заодно прояснила, навіщо взагалі співробітництво - фундаментальне поняття біології, етології і соціології - знадобилося в ході еволюції.

Захисний механізм для схильних до співробітництва індивідів може бути наступним: життя в маленьких ізольованих групах, де вони надійно захищені від численних шахраїв і можуть спокійно плодитися і переміщатися.

Програма Флатта заснована на іграх з "суспільними благами" (public goods), основних елементах теорії ігор і найпростішої моделі соціальних дилем. У новій моделі дослідники ввели в гру такий фактор, як популяційна динаміка. Гравців поділили на групи, і вони грали з іншими учасниками своїх команд. Далі кожен гравець "відтворювався" пропорційно прибутку, що одержав від гри, передаючи свою стратегію - партнера або шахрая - "нащадкові" у спадок.

Після відтворення відбувалися "випадкові мутації", у результаті чого частка, яку внесе кожен гравець, мінялася. І на завершення гравці перемішувалися випадковим чином, безладно розсіюючи по різних групах і приносячи із собою власні інвестиційні "звички". У результаті утворилися групи різних розмірів.

Подальше моделювання ситуації показало, що через 100 тис. поколінь наступить зовсім разючий фінал: партнери-альтруїсти в стані вижити і зберегти свою чисельність.

Цінність нової моделі, на думку її ж головного дослідника Флатта, полягає, насамперед, у незвичайній простоті й одночасно універсальності підходу, який можна застосовувати до співробітництва на всіх біологічних рівнях - "від комашки до людини".

Малеча - головні альтруїсти
Діти позбавлені вад меркантильності
Діти позбавлені вад меркантильності
У свою чергу, німецькі дослідники виявили, що вже в 18 місяців діти починають проявляти альтруїстичну поведінку, що свідчить про природжену доброзичливість людини. У експериментах, про які повідомляє журнал Science, малюки допомагали абсолютно незнайомим людям. Молоді шимпанзе зробили те ж саме, доводячи наявність природженого альтруїзму у приматів.

Учені довгий час не могли зрозуміти, що примушує людей діяти альтруїстично, при цьому допомагаючи навіть не родичам і без зиску для себе. Людське суспільство тримається на людях, які вміють співробітничати з іншими і бути милосердним, платити податки і так далі. Тому, багато учених стверджували, що альтруїзм — унікальна людська функція, закладена в мозок і є складовою частиною генотипу людини.

Дослідники поспостерігали поведінку 24 півторарічних малюків у таких ситуаціях, як видалення прищіпки поза зоною досяжності або неправильно складена купа книг. Практично всі діти з дослідженої групи намагалися виправити ситуацію в перші 10 секунд експерименту.

Вони зробили це тільки тому, що думали, ніби дослідникам це було потрібно, інакше вони б і не кинулися збирати книги.

Експеримент був продовжений з трьома молодими шимпанзе, які не допомагали в складніших завданнях, але справді допомагали людині, що піклуваласяся про них в простих ситуаціях (наприклад, допомагали шукати втрачений предмет). "І діти, і шимпанзе хочуть допомагати, але вони відрізняються в здатності інтерпретувати потребу
інших в допомозі в різних ситуаціях", пише Science.

"Це перший експеримент, що показує альтруїстичну настроєність в будь-якому нелюдському приматі", — повідомив Фелікс Вонекен, психолог Інституту Еволюційної Антропології в Лейпцігу, Німеччина.

Психологи стверджують, що альтруїзм, напевно, є результатом еволюційного розвитку, направленого на забезпечення передачі спадкових рис між поколіннями. Доктор Рік О`Горман, фахівець з психології альтруїзму з університету Ессекса говорить, що "особливо матері часто жертвують собою ради дітей. Виходячи з еволюційних уявлень, матері зазвичай дуже піклуються про потомство, деколи ціною власного життя. Окрім цього, люди в цілому поводяться досить альтруїстічно", — вважає учений.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія має свою правду, легенда - свою”
Віктор Гюго

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.