Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Британські слідчі переконані - Литвиненка вбили на замовлення російського уряду

Правопорядок 22692 перегляди

Опубліковано - 27.01.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Британські слідчі переконані - Литвиненка вбили на замовлення російського уряду
Слідчі Скотланд-ярду мають достатньо доказів для судового позову про екстрадицію підозрюваного в умисном вбивстві Литвиненка. Головним підозрюваним є колишній (чи офіцер діючного резерву- “Аратта”) співробітник ФСБ, бізнесмен Андрій Луговий. Британська сторона впевнена, що до вбивства причетний російський уряд.

Слідча справа по вбивству Олександра Литвиненка найближчим часом буде направлена Скотленд-ярдом в судові органи.

Про це пише “Guardian” з посиланням на представника уряду.

За даними газети, в справі міститься достатньо доказів щодо Андрія Лугового, щоб Королівська прокурорська служба розглянула питання про необхідність запиту на його екстрадицію.

Британський уряд, пише газета, готується до подальшого похолодання у відносинах з Москвою, яке вважають неминучим наслідком такого клопотання.

Запит може бути зроблений вже в лютому, і урядовці упевнені в тому, що натомість Кремль зажадає екстрадиції Бориса Березовського, якому гарантований політичний притулок в Британії.

Скотленд-ярд відмовляється від коментарів в зв'язку в цією справою і не повідомляє, якими конкретно докази має в своєму розпорядженні проти Лугового. Не ясно також, визначений чи ні мотив злочину.

Сам Андрій Луговий, пише Guardian, неодноразово відкидав звинувачення у вбивстві. Він заявив газеті: "Я не винен. Я не маю ніякого відношення до вбивства Літвіненко".

Всі спроби екстрадиції Лугового, пише газета, упруться в російську Конституцію, що гарантує захист своїм громадянам від насильницького видворення з країни.

Але представники британського уряду, додає “Guardian”, говорять, що їх російські колеги вже натякали їм: вони готові укласти угоду про обмін, якщо натомість буде виданий Березовський.

Проте Березовського не можна примусити покинути Британію, оскільки британський суд ухвалив, що звинувачення проти нього політично вмотивовані і що в Росії йому не буде гарантовано справедливого судового розгляду.
Урядовці говорять, що стикаються з труднощами в спілкуванні з своїми російськими колегами, коли намагаються пояснити їм, що суд в Британії абсолютно незалежний і що Березовського неможливо вислати до Росії після того, як суд ухвалив рішення в його користь.

В результаті, як пише “Guardian”, в уряді росте стурбованість можливим дипломатичним конфліктом і його економічними наслідками.

Прямі інвестиції британського бізнесу в Росії в 2005 році склали майже 2 млрд. фунтів стерлінгів, а експорт наблизився до 3 млрд. (4 і 6 млрд. доларів відповідно).

У подібних випадках Кремль регулярно застосовував економічні важелі в дипломатичних конфліктах.

“Guardian” згадує недавні конфлікти Москви з Києвом і Мінськом, в результаті яких було припинено постачання енергоносіїв до Європи, а також проекту "Сахалін-2", в якому англо-голландская Shell була вимушена поступитися і зменшити свою частку на користь "Газпрому", і тиску на “British Petroleum” з метою примусити її відмовитися від частини своєї частки в спільному підприємстві ТНК-BP.

Тим часом органи охорони здоров'я повідомили, що 129 осіб у Британії отримали різні ступені ураження плутонієм-210, використаним для вбивства Літвіненка. У 13 випадках у медиків є побоювання у зв'язку з можливими захворюваннями, які можуть з'явитися в довгостроковій перспективі.

Сліди зараження, пише Guardian, знайдені в 20 місцях Лондона. Деякі з них як і раніше, ще закриті для публіки.
Головний підозрюваний у справі Андрій Луговий
Головний підозрюваний у справі Андрій Луговий
Тим часом, пан Луговой заявив Бі-Бі-Сі, що він не читав статті в п'ятничному числі газети “Гардіан” про те, що Скотланд Ярд буцімто зібрав зібрав достатньо доказів, аби притягти його до суду в Британії.

Досі він наполегливо спростував будь-яку причетність до вбивства. У п'ятницю він відмовився коментувати можливість екстрадиції до Британії чи можливість його обміну на опального російського олігарха Бориса Березовського.

Матеріали по справі Литвиненка ще не передані до британської прокуратури, а тільки вона може ухвалювати рішення щодо вимоги про екстрадицію.

Останні звинувачення з Лондона спонукали пана Лугового ще раз заговорити у засобах інформації після тижнів мовчанки.

Однак сказав він небагато, лише відмовився коментувати можливість своєї екстрадиції Британії та свого обміну на опонента президента Путіна, Бориса Березовського, який живе в екзилі в Лондоні.

Пан Луговой заявив, що він перебуває на відпочинку. Минулого місяця в одній із московських лікарень його перевіряли на радіаційне зараження. Його перебування в лікарні співпало з прибуттям до Москви британських слідчих, які розслідують убивство Литвиненка.

Втім, посланці Скотланд Ярду таки зустрілися з ним двічі, коли російські офіційні представники допитали його від їхнього імені. Пан Луговой і ще одна людина, Дмітрій Ковтун, є основними дійовими особами в британському розслідуванні через те, що вони зустрічалися з паном Литвиненком в одному з лондонських готелів в день, коли його, як вважають, отруїли полонієм 210.

Зараженими поліонієм виявилися також вісім співробітників готелю і ще один гість. Агентство новин Інтерфакс цитує одне з джерел у російській Генеральній прокуратурі, яке заявило, що екстрадиція громадян Росії суперечить її Конституції.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Правопорядок»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.