Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Богдан Осадчук: “Від однієї промови Путіна світ не змінився”

Думка українця 19527 переглядів

Опубліковано - 12.02.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Богдан Осадчук
Богдан Осадчук
Берлінський професор і публіцист Богдан Осадчук: “Від однієї промови Путіна світ не змінився. А Ющенко в Мюнхені виступив банально і нудно.”

Р. С.: Як Європа, зокрема, Німеччина сприйняла виступ Путіна?

Б. О.: Владімір Путін як колишній офіцер КДБ у Німеччині дуже добре знає психологію німців. Найкраще продемонструвати силу — і тоді німці, яким так імпонує сила, будуть готові не критикувати таких виступів. І так сталося в Мюнхені. Провідна трійка німецьких політиків — Канцлер Анґела Меркель, міністр закордонних прав Франк-Вальтер Штайнмаєр і міністр оборони Франц Йозеф Юнґ — абсолютно не відчинили рота. Не сказали ані критичного слова.

Р. С.: Але була критика з боку американців.

Б. О.: Так, але ми говоримо тепер про європейців, і передовсім про німців.

Р. С.: Чому була такою різною реакція німців та американців?

Б. О.: Про силу я вам уже сказав. Крім того, німці є надзвичайно залежні від поставок газу і нафти з Росії. Це також відіграє колосальну роль. Крім цього, русофільські настрої серед німців не змінилися. Візьміть екс-канцлера Ґергарда Шредера, який тепер є чиновником «Ґазпрому». То нечувана справа, щоб (колишній) глава уряду став чиновником чужої держави.

Р. С.: Чи варто тут було реагувати Україні?

Б. О.: Спершу Віктор Ющенко приїхав до Берліна і мав успіх у розмовах із Анґелою Меркель. Зате його перебування у Мюнхені було суцільним провалом. Він виголосив банальну, нудну промову, яка абсолютно не мала нічого спільного з виступом Путіна. Крім цього, передчасно покинув конференцію, коли там головні виступи відбувалися.

Р. С.: Але Путін також перервав участь, бо їхав на Близький Схід.

Б. О.: Так, але він своє зробив, а Ющенко нічого не зробив. Деякі думали, що, може, Ющенко щось скаже путнього. Не сказав. А скінчилося тим, що виступив із відважною промовою міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ, який сказав: «Не погрожуйте нам, бо це вже минулий період і вже немає ніякої зони впливу Росії». Так що чех врятував до певної міри честь європейців.
Р. С.: Чи може виступ Путіна підштовхнути європейців до формулювання спільної зовнішньої політики?

Б. О.: Я думаю, що це так скоро не буде. По-перше, треба почекати результатів виборів у Франції, потім — що буде у Великій Британії, там Тоні Блер майже вже у відставці. Так що Путін вибрав для виступу дуже вдалий час. Німці хотіли би випрацювати спільну доктрину, але з цього нічого не вийде. Все ж таки в Європі не можна накинути одного погляду. Колись (держсекретар США) Генрі Кіссінджер хотів мати змогу зателефонувати на номер телефону до Брюсселя, де відповість міністр закордонних справ ЄС. Я не думаю, що це буде.

Р. С.: Загострення полеміки між американцями і росіянами вже спонукало деяких оглядачів заговорити про відновлення холодної війни. Чи не може тут Україна знову стати розмінною монетою?

Б. О.: Від однієї промови Путіна світ не змінився. Всі знають, що є могутнє виробництво нафти і газу і армія, яка не становить ніякої загрози . Вони навіть у маленькій Чечні не могли виконати завдання. Ні. А крім того, промова Путіна викликала вже таку реакцію, що вона є абсолютно негативним явищем в сенсі рейтингу Путіна на Заході. Вона йому пошкодила.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.