Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кому гарно живеться в Україні? Шахраям. Однозначно

Правопорядок 24516 переглядів

Опубліковано - 16.02.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Кому гарно живеться в Україні? Шахраям. Однозначно
Чому українці довіряють шахраям? Де вони орудують найохочіше? І чи легко притягнути шахраїв до відповідальності? Ірина Біла з'ясовує аспекти цієї проблеми.

Ірина Біла: Кількість обдурених в Новій Україні щороку збільшується. Лише 2006 року понад 20 тисяч українців постраждали від шахрайства.

Чому ж люди так легко потрапляють в пастки пройдисвітів? Хто найлегша здобич злочинців? І чи багатьох шахраїв вдається притягнути до відповідальності?

Вирушивши в магазин за молоком та хлібом, пенсіонерка Ольга Андріївна і не підозрювала, що на неї вже за кількадесят метрів чекає несподіване багатство. Метикуваті співробітниці одного з невідомих банків, просто таки горіли бажанням допомогти самотнім пенсіонерам.

Ольга Андріївна: Не доходячи до магазину, мене позвали. Підхожу. Жінка, яка позвала, говорить: “Сьогодні проводиться акція для пенсіонерів. Тільки один день! Дають великі відсотки за ваші внесення в банк. Відразу вносите суму грошей і зразу дають вам на цю суму 30%”. Я кажу: “Як прямо відразу мені віддають ті гроші і проценти? “ Вона каже, що так.

Ірина Біла: Для інформації: найбільший відсоток, який пропонують сучасні банки, та й то не менше, ніж через рік, 17,5%.
Але Ольга Андріївна чомусь вперто не хотіла вірити власному щастю. Не вдалося переконати пенсіонерку і “завідуючій банком”, яка раптом з’явилася поруч. Тоді вже взялися за справу майже “випадкові” перехожі.

Ольга Андріївна: Потім підходить інша жіночка і каже: “Ой, так це ж добре! 30%!” І до мене звертається: “Що ж ви думаєте? Я зараз піду візьму свої гроші і принесу. Так що, ви теж не думайте - це ж таке дуже рідко буває! Так вам пощастило! Несіть свої гроші і будуть вам такі гарні відсотки!”

Ірина Біла: Останнім, завершальним, акордом у п’єсі “банківських співробітників”, який мав би остаточно переконати недовірливу Ольгу Андріївну, стала з’ява пенсіонерки, котра прямо з гаманця “завідуючої банком” отримала назад свої гроші, примножені нечуваними відсотками.

Ольга Андріївна: Прибігає інша жіночка і каже: “Ой, добре, що я встигла! Ось я принесла 3 тисячі гривень. Все це стоїть без ніякого столу!”

Друга жінка бере ці гроші, відійшла кудись, прийшла і приносить ці 3 тисячі і каже: “Ось ваші гроші, а ось ваші відсотки”.

Ірина Біла: Хто знає, якби розгорталися події далі, коли б Ольга Андріївна мала гроші при собі. Але, переступивши поріг квартири, спокуса отримати такі не зайві для пенсіонерки гроші, все ж була переможена здоровим глуздом.

Чого не скажеш про багатьох інших людей, які вперто вірять, що колись має бути грошове свято і в їхньому малозабезпеченому житті.
Останньо вельми популярним стало обдурювання людей, що користуються послугами мобільного зв’язку. За найскромнішими підрахунками, щодня шахраї обкрадають охочих до мобільного спілкування загалом на 150-200 тисяч доларів. З’ясувалося, що вже створена ціла мережа “очистки” телефонних рахунків співвітчизників.

Мало не постраждала від “мобільних” шахраїв і Оксана.

Оксана: Мені на мобільний телефон подзвонили і сказали, що проходить в них акція і мій номер телефону по комп’ютеру відібраний на те, що я виграла 5 тисяч гривень.

Але щоб їх отримати, я маю протягом півгодини в найближчому пункті продажу телефонних карток придбати картки поповнення рахунку на суму 300 гривень і за тим номером, який висвітився в телефоні, назвати номери цих карток, а тоді за адресою, яку вони назвали, приїхати і отримати кошти.

Ірина Біла: Перший порив у Оксани був виконати необхідні умови ніби організаторів акції. Але для вірності дівчина вирішила все ж пересвідчитися у оператора зв’язку, чи, бува, ніхто нічого не наплутав.

Оксана: Подзвонили відразу оператору на “Київстар”, бо я на контракті знаходжуся, чи в них дійсно проходить така акція, а вони сказали, що нічого подібного в них немає.

Ірина Біла: Причина цього телефонного шахрайства проста: дізнавшись код картки, вони цим самим поповнюють власні телефонні рахунки.

Подібні “мобільні акції” вже давно стали звичними в багатьох країнах, надто в Америці. Так стверджує тамтешній кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулеран.

Юрій Дулерайн: У нас поширене, я сказав би, телефонне шахрайство.

Дзвонить до вас людина, представляється керівником телефонної компанії і каже, що вони перевіряють лінії. Для того, щоб перевірити лінію, вам треба набрати номер “90” і “*”. Набирають. Але вони не знають, що коли вони набрали цей номер, це дає можливість людям на іншому кінці дроту дзвонити по всіх усюдах, по всій Земній кулі за ваш рахунок.
Ірина Біла: Однією з найбільших афер в Новій Україні стала справа пов’язана з фірмою “Еліта-Центр”. Кількість людей, що довірилися шахраям, понад 1220 осіб, а загальна сума їхніх збитків – це понад чверть мільярда гривень.

Більше долею постраждалих внаслідок будівельного шахрайства цікавився мій київський колега Олексій Крапивко.

Олексій Крапивко: Ірина вирішила купити нову квартиру. Обрала район, обрала компанію «Еліта-Центр» і уклала договір на суму близько 150 тисяч доларів.

Будинок із цією квартирою пообіцяли добудувати за 2 роки. Втім, ніхто ані добудовувати будинок, ані навіть будувати його не збирався.

Компанія зібрала з понад тисячі інвесторів близько 100 мільйонів доларів і розпалася. Точніше, розпалося-розбіглося її керівництво разом із грошима.

Домогтися справедливості та отримати своє житло ошукані інвестори намагаються більше року. Для вирішення проблеми місто має виділити земельні ділянки та знайти будівельну компанію.

Однак перед цим, як твердить Київадміністрація, треба визначитися з потерпілими та винуватцями, а це вже справа міліції.

Минулого тижня міліція заявила, що притягнула таки до відповідальності 2 осіб, а ще 6 у розшуку. А збитки від діяльності «Еліта-Центру» правоохоронці оцінили у 300 мільйонів гривень, що відрізняється від суми, на якій наполягають постраждалі.

Київадміністрація впевнена: питання вирішать. Так каже голова постійної комісії з земельних питань Олексій Євлах.

Олексій Євлах: Нададуть і ділянки, по-перше, а по-друге, знайдуть джерело фінансування для того, щоб вирішити це питання.

Олексій Крапивко: “Основна причина тяганини — це невизначені списки потерпілих,” - вважає київська міська влада. Ті, хто вклав останнє, отримають нове житло, а ті, хто купував квартири для подальшого перепродажу, ні. Як їх відрізнити між собою? Ніхто не каже.

Також київська влада має наступну думку стосовно інвестування будівництва взагалі. Її висловив представник Головного управління контролю за благоустрою міста Володимир Лебедєв.

Володимир Лебедєв: Ви зіграли в азартну гру, що в казино, що там, а тепер ви хочете...

Чоловік: Ми зіграли гру з державою!

Володимир Лебедєв: З державою не грайте в азартні ігри! Чого граєте?!

Жінка: А ми не знали!
Ірина Біла: Крим – це улюблене місце відпочинку не лише для робочого люду, але й для любителів легкої наживи.

Про те, що приваблює шахраїв на півострові, що варто робити, точніше, чого не варто робити, аби кримська відпустка пройшла без проблем, знає тамтешній кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

Володимир Притула: Правоохоронці кажуть, що Крим для шахраїв – це благодатний край. Як туристичний регіон він приваблює велику кількість людей, які їдуть сюди не тільки, щоб відпочити та оздоровитися, але й щоб витратити “енну” кількість грошей. І завжди знайдеться той, хто це зробить елегантно і за вашою згодою. Але про це ви за невеликий проміжок часу дуже пожалкуєте.

Правоохоронці попереджають, що гаряче кримське сонце і святкова атмосфера кримських курортів розслабляють гостей сонячного півострова і сприяють роботі шахраїв.

Пильним слід бути вже на початку свого шляху до Криму: на вокзалі, у поїзді, літаку, бо саме там може знайтися попутник, який запропонує скоротати час подорожі за грою у карти спершу на інтерес, а потім на 10 копійок чи гривень і, зрештою, на всі ваші гроші, що відклали на відпустку.

Втім, без програних штанів на морі ще можна обійтися, але без грошей кримські курорти 100% видадуться вам негостинними.

Самотні чоловіки мусять знати, що знайомство із симпатичною і на вигляд цілком доступною дівчиною в кафе чи в ресторані і дегустація з нею кримського вина може закінчитися на ранок сильною головною біллю і втратою всього вмістогаманця.

Подібне знайомство одинокої жінки з привабливим і цікавим молодиком може мати такі ж наслідки з додатковою втратою золотих сережок, ланцюжка і перснів.

Тож місцеві правоохоронці радять бути обережним і в міру недовірливим під час усього перебування на кримських курортах.
Ірина Біла: “Запорукою вдалої оборудки для шахрая є його вміння розбиратися в людях,” - переконаний психолог Володимир Денисюк. Адже наживитися можна лише на беззахисних.

Володимир Денисюк: Беззахисні в якому плані? Це можуть бути некомпетентні в чомусь, необережні, не захищені юридично, не захищені з боку рідних, близьких, які втрачають обережність або просто не дають опору. Часто стають жертвами люди, які щось мають: житло, гроші.

Ірина Біла: Особливо беззахисними є самотні пенсіонери. А коли вони ще мають столичне житло, то шанси привернути увагу шахраїв до них суттєво збільшується.

В адвокатській практиці Тетяни Монтян зустрічалися чимало випадків, коли людей фактично виселяли на вулицю. Не без допомоги працівників служб, котрі повинні були опікуватися цими людьми.

Тетяна Монтян: Інформацію про таких людей бандитам віддають саме ті, хто повинен дбати про таких людей: всілякі соціальні служби, дільничні міліціонери, тобто ті, хто має доступ до такої інформації. ЖЕКи. А вже шахраї знайдуть підхід до жертви, до кожної свій: когось елементарно викрадають, когось споюють, під чиєсь ім’я просто підробляють документи, а потім діють вже по обставинах. А люди тим часом роками судяться в судах, намагаючись повернути собі своє майно.

Ірина Біла: На чому ж найчастіше гріють руки шахраї? Де найлегше їм збагачуватися? Відповіді знає головний спеціаліст Міністерства внутрішніх справ України Микола Рощин.

Микола Рощин: Зараз найбільше поширені – це продаж БАДів під виглядом ліків, також заволодіння житлом громадян, також позичання грошей під житло. Також шахрайство з автомобілями поширене під виглядом придбання автомобіля у складщину.

Ну, і ще лотереї різні. Лотереї – це все! Ви виграти те, ви виграли це. Десь 16-18 у нас таких компаній, які висилають додому листи людям, і люди думають, що виграли там 250 тисяч, 350 тисяч, а ніхто нічого не виграє. Через Інтернет пропонують роботу.

Ірина Біла: Скільки ж розкривається випадків шахрайств? І чи вдається притягнути пройдисвітів до відповідальності?

Микола Рощин: Розкривається щорічно до 14 тисяч шахрайств. Але шахраї хитрі. Десь притягується 300, 400, не більше 500 чоловік в рік до кримінальної відповідальності. Але справа проти тих припиняється, бо важко доводиться, тому що у нас слідство не судове - так би суд вирішив. А так на рівні слідства закінчується і незрозуміло, хто правий, а хто неправий.

Ірина Біла: А раз справи, порушені проти шахраїв, не доводяться до кінця, виходить, що нікому і відшкодовувати гроші постраждалим. Тому при черговій спокусливій пропозиції, надто ж, коли вас просять заплатити за товар чи послугу гроші наперед, будьте обачні. Так радять в Міністерстві внутрішніх справ.

І хоча й кажуть, що риба, яка бачить в кожному черв’яку гачок, довго не протягне, все ж, як переконували класики, варто довіряти лише тим, хто може втратити стільки ж, скільки ти сам.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Правопорядок»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.