Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Колгосп у погонах

Правопорядок 23096 переглядів

Опубліковано - 22.02.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Колгосп у погонах
Замість того, щоб підвищувати соціальний статус українського правоохоронця, нове керівництво МВС заходилося вибивати зі своїх підлеглих борги із незаконно підвищеної квартплати.

Донедавна міліцією керував інженер-революціонер (Луценко), а тепер — колишній голова колгоспу (Цушко). Все було б не так і погано — знаменитий Гліб Жеглов також, здається, не мав спеціальної вищої освіти, якби не одне «але». Найгірше те, що міністр внутрішніх справ керує хлопцями у погонах, виходячи зі свого професійного світосприйняття. Екс-голова колгоспу (чи радгоспу) — це ціла філософія. У Василя Цушка вона своєрідна. Про «челядь» він турбується мало, зате прагне витиснути з підлеглих чимбільше соків.

Скільки міліціонер винен меру, хоче знати силове міністерство

18 лютого до підрозділів міліції м. Києва надійшла «термінова службова телетайпограма» № 868. Цей «документ» заслуговує на те, щоб бути процитованим хоча б частково, оскільки яскраво ілюструє всю «глибину турботи» Міністерства внутрішніх справ про своїх рядових працівників. У посланні йдеться: «На виконання вказівки МВС України від 16 лютого 2007 року № 2788/КВ провести серед підлеглих відповідну роз’яснювальну роботу щодо виконання вимог керівництва держави по обов’язковій сплаті платежів за житлово-комунальні послуги кожним працівником... Про результати проведеної роботи доповісти письмово до ... лютого цього року з наданням списків працівників, які мають заборгованість за житлово-комунальні послуги, за формою: П.І.Б., звання, посада, термін заборгованості, сума; для подальшого інформування МВС України».

Нормальній людині таке важко збагнути. Незрозумілою ця «вказівка» є також і з юридичного боку, оскільки інформація подібного роду є предметом цивільно-правових відносин і не підлягає обліку та узагальненню Міністерством внутрішніх справ. Точніше, такі відомості можуть бути надані, але тільки за офіційним запитом і тільки у випадках, передбачених чинним законодавством (проведення дослідчих перевірок, розслідування кримінальних справ). Цікаво, як узгоджувався цей «документ» у юридичній службі МВС України? Чи, може, це вигадка одного з заступників міністра з метою допомогти меру Черновецькому, який через підвищення тарифів вирішує фінансові проблеми своєї команди?

Чи відомо міністрові внутрішніх справ, що збільшені київські тарифи не були зареєстровані у Міністерстві юстиції у встановленому порядку, а отже, досі є недійсними? Якщо так, то чому не проведено перевірку підстав для нарахування платежів, чому винні не притягнуті до відповідальності?

У зв’язку з цим пригадується осінь 2004 року, коли з міністерства на місця йшли вказівки працівникам міліції щодо агітування близьких та родичів за «єдиного кандидата». І керівникам різних рівнів нічого не залишалося, як «надавати письмові відповіді» з указанням конкретних цифр, «кількості заагітованих». Так буде і цього разу?

У ситуації з підвищеними тарифами слід враховувати й те, що опозиція закликала співгромадян не платити втридорога за ЖКП. Публічно заявив про свою відмову сплачувати шалені рахунки за квартиру і екс-міністр Юрій Луценко. Тож директиву оновленого МВС можна сприймати як ще один спосіб «закручування гайок» у своєму відомстві.

Про бідного «мента» замовте хоч слово

Може, якби заробітна платня працівників української міліції була трохи вищою, то не довелося б так принижуватись. Правду кажуть, що дешеві правоохоронні органи дорого обходяться державі.

У ст. 19 Закону України «Про міліцію» вказується: «Форми і розміри грошового утримання працівників міліції встановлюються Кабінетом Міністрів України і повинні забезпечувати достатні матеріальні умови для комплектування якісного особового складу міліції, диференційовано враховувати характер і умови роботи, стимулювати досягнення високих результатів у службовій діяльності і компенсувати їх фізичні та інтелектуальні затрати». Правильно написано. А що насправді?

Працівник кримiнального розшуку або дільничний інспектор міліції зі стажем п’ять-десять років отримує на руки 1200 грн. грошового утримання. Новопризначений працівник патрульної служби отримує не більш як 800 грн., стільки ж — випускник ВНЗ системи внутрішніх справ.

Озвучене вчора в мiлiцейських верхах рiшення пiдвищити виплати працiвникам МВС на 200 грн. проблему не знiмає. Адже, за даними офіційної статистики, середня зарплата по місту Києву в грудні 2006 року становила 2256 гривень. Відчуйте різницю. А міністр-соціаліст, який мав би, за визначенням, турбуватися про соціальну сферу свого неозорого відомства, бере «ментів» під ковпак і змушує прилюдно вивертати кишені для задоволення необгрунтованих потреб муніципальної влади.

До речі, мало хто знає, що посадовий оклад, приміром, оперуповноваженого карного розшуку або дільничного становить 110—120 гривень, приблизно стільки ж — доплата за звання, а решта — всілякі вислуги та надбавки, частини з яких може й не бути. Вже давно говорять про потребу збільшити розмір посадових окладів та змінити порядок нарахування грошового утримання, але далі розмов справа не йде, бо «немає коштів у бюджеті». Стаття 76 Закону України «Про державний бюджет на 2007 рік» установлює з 1 січня 2007 року розмір мінімальної заробітної плати 400 гривень на місяць, з 1 липня 2007 року — 420 гривень, з 1 грудня 2007 року — 450 гривень. То, може, є сенс взяти ці показники за основу й забезпечити належний рівень оплати праці працівникам міліції?

Мій міністр мою міліцію не береже

Декілька слів про «турботу».

Статтею 23 Закону України «Про міліцію» прямо передбачено, що «працівник міліції підлягає обов'язковому державному страхуванню... за рахунок коштів відповідних бюджетів, а також коштів, що надходять на підставі договорів від міністерств, відомств, підприємств, установ і організацій». До 2007 року всі працівники міліції були застраховані НАСК «Оранта». Цього року такий договір не укладено, а виплати страхових сум начебто здійснюватимуться за рахунок спеціального фонду МВС України. Може, це й добре, але ж у законі про міліцію вказано, що це страхування «державне», а не відомче. Відтак було б доречно спочатку внести зміни до законодавства.

Статтею 22 Закону про міліцію передбачено державні соціальні гарантії працівникам міліції. Зокрема, надання їм та членам їхніх сімей 50-відсоткової знижки з оплати житлової площі та комунальних послуг. І що? Закон України «Про держбюджет на 2007 рік» визначає, що «пільги, компенсації і гарантії, на які, згідно з законами України, мають право окремі категорії працівників бюджетних установ, військовослужбовці та особи рядового і начальницького складу, щодо знижки плати за користування житлом (квартирної плати), паливом, телефоном та плати за комунальні послуги (водопостачання, водовідведення, газ, електрична та теплова енергія), безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі) та автомобільним транспортом загального користування у сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів надаються у разі, якщо зазначені працівники мають право на податкову соціальну пільгу. Розмір наданих пільг у грошовому еквіваленті разом із грошовими доходами зазначених працівників не повинен перевищувати величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу».

І квит. І ніяких пільг уже немає. Службове посвідчення працівника міліції для більшості «ментів» перетворилося суто на «проїзний квиток» в автобусах.

Ось так і живе сьогодні міліція України. Кинута своєю державою напризволяще. Більшість працівників — від зарплати до зарплати. Усі разом — від міністра до міністра...

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Із проханням прокоментувати вказівку про складання керівництвом МВС «чорних списків боржників за квартплату» кореспондент «УМ» звернувся до голови парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Стретовича. Народний депутат від «Нашої України» заявив, що найближчим часом звернеться до міністра внутрішніх справ за роз'ясненнями з цього приводу.

«Зрозуміло, що в компетенцію керівників міліції жодним чином не входить вибивання зі своїх підлеглих боргів за житло. Переконаний, що такі методи не додадуть авторитету представникам «антикризової» коаліції ані серед рядових працівників міліції, ані серед простих громадян», — каже Володимир Стретович.

* * *

У Департаменті зв'язків із громадськістю МВС України звернення «УМ» прийняли до відома і взяли час на роздуми щодо можливого коментаря.

Сам міністр Василь Цушко, нагадаємо, після вступу на посаду вирішив сто днів не спілкуватися з пресою, що по суті є порушенням закону України про інформацію.

ДО РЕЧІ

Народний депутат Володимир Сівкович пропонує у п’ятницю заслухати у Верховній Раді звіт міністра внутрішніх справ Василя Цушка про ситуацію в МВС. Виступаючи вчора на сесії ВР, Сівкович зазначив: незважаючи на те, що керівництво МВС змінилося, у пресі продовжують виходити критичні матеріали щодо ситуації в МВС.

Як відомо, «регіонал» Сівкович є головою тимчасової слідчої комісії парламенту з питань перевірки фактів корупційних дій, зловживань службовим становищем з боку окремих посадових осіб МВС України, і саме його мотивація була використана для зміщення з посади Юрія Луценка.

Перший віце-спікер Адам Мартинюк пообціяв поставити питання щодо звіту Цушка на голосування після того, як Верховна Рада почне працювати «в нормальному режимі».

Від “Аратти”. А тепер, шановні, спробуйте здогадатися, на кому будуть зганяти злість рядові міліціонери? Правильно - на своїх сім`ях і на нас з вами. Не на керівництві ж. Отаким чином проФФесійний уряд "накручує" правоохоронні органи до стану зголоднілого Цербера.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Правопорядок»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.