Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Член Конституційного суду України Степан Гавриш: “Нам потрібна нова конституція”

Є така думка 23414 переглядів

Опубліковано - 14.05.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Член Конституційного суду України Степан Гавриш: “Нам потрібна нова конституція”
Сьогодні московська газета “Ізвєстія” надрукувала інтерв'ю із Степаном Гавришем, яке вже встигло стати скандальним й викликати неабиякий резонанс серед політиків. Ми надаємо вам цю публікацію разом із найбільш характерними коментарями.

На цьому тижні, в середу, Президент Віктор Ющенко і прем'єр Віктор Янукович повинні оголосити дату дострокових парламентських виборів. Наскільки законним буде таке вирішення двох лідерів країни, належить вирішувати Конституційному суду. Звільнивши трьох його суддів за "порушення присяги", Ющенко призначив на їхнє місце одного - Степана Гавриша. Відомий юрист, він фактично став посередником між "помаранчевим" і "голубим" політичними таборами. Про те, як розвиватиметься ситуація на Україні, він розповів Яніні Соколовській і Максиму Юсіну.

питання: Ваш прогноз — коли відбудуться вибори?

відповідь: Обговорюються три дати: "літній період" — з 24 червня по 8 липня, 9 вересня і початок жовтня. Червень-липень пропонують "помаранчеві". Перш за все — Блок Юлії Тимошенко. Найбільш реальною я вважаю дату 9 вересня. До цього часу можуть бути внесені зміни в закон про вибори, переобраний Центрвиборчком, а також скасований закон про Кабінет міністрів, який позбавив Президента права керувати виконавчою владою. На жовтні наполягає партія Регіонів. Її лідери розраховують, що до середини осені влада істотно підвищить зарплати і пенсії, зміцивши тим самим, свої позиції в суспільстві. Є і ще один принциповий момент — регіонали хочуть створити електронний реєстр виборців України. Для них важливо не допустити на вибори "мертві душі", не дозволити, щоб хтось голосував по паспортах семи мільйонів мігрантів, що працюють за кордоном.

В найближчі дні Ющенко повинен підписати з Януковічем Контракт про політичну стабільність. Але прем'єр останнім часом поводиться не завжди послідовно, його курс коливається. Якщо Ющенко побачить, що Янукович не готовий до підписання Контракту, то він ухвалить різкі рішення — аж до відставки уряду.

п: Хто контролюватиме новий парламент?

в: Верховна рада, яку належить обрати, буде "технічною", вона довго не протримається. Президент її знову розпустить, щоб провести другі дострокові вибори. Україні необхідна нова конституція. Швидше за все референдум по новому Основному закону пройде вже в 2008 році. Зараз над Конституцією вже працюють — і в Криму, і в Карпатах. Головне питання — якою республікою стане Україна: парламентською, президентською або президентсько-парламентською.

Перехід до чистого парламентаризму неможливий: в Україні немає професійних партій, заснованих на певній ідеології. Президентська республіка також нереальна: політичні еліти не допустять створення нової монархії. Отже, мій прогноз такий: ми повернемося до президентсько-парламентської моделі, яка збереже політичні функції уряду. Рада стане двопалатною.

п: Конституційний суд протягом місяця повинен винести вердикт про законність або незаконність указу Ющенка про розпуск парламенту. До чого зараз схиляються судді? Коли може бути винесене ухвала?

в: У суді зараз нічого не відбувається. Він недієздатний. І не тому, що Президент звільнив трьох суддів з 18, а тому, що КС за 9 місяців не зміг прийняти жодної ухвали. Судді порушили Присягу, не виконували службові обов'язки. Вони не справляються з роботою. Яку б ухвалу по Указу Ющенка судді не винесли, вона викличе недовір'я у половини суспільства. КС звинувачують в корупції, заангажованості. Він сформований за політичним принципом і, як результат, став джерелом політичного конфлікту.

п: У партію Ющенка "Наша Україна" входить чимало радикальних політиків, які розігрують націоналістичну карту. Зокрема антиросійську. Наскільки великий їхній вплив на президента?

в: Хочу заспокоїти своїх співбесідників з "Ізвєстій": націонал-патріотизм ніколи не стане в Україні домінуючою ідеологією. Виборець налаштований на контакт з Росією. Відмову від таких контактів суспільство не сприйме. Український націонал-патріотизм — це міф, придуманий російськими політтехнологами. Такий напрям української політики не схвалить Європа, до зближення з якою прагне Ющенко. У Європі розуміють: політичні інтереси України занадто пов'язані з Росією, відносини цих двох країн повинні бути прогнозованими.

Коментарі від українських політиків

Ярослав Кендзьор, НРУ:

“Президент є гарантом незалежності, цілісності та соборності держави, дотриманням прав громадян. Конституція не може передбачити усіх випадків, які будуть розвиватися у державі. Правляча коаліція сьогодні просто руйнує державу, безпардонно топчеться по Конституції. Святий обов’язок Президента – зробити усе для того, щоб зберегти державу”, - сказав народний депутат V скликання, голова Львівської організації Народного Руху України Ярослав Кендзьор, коментуючи заяви Гавриша щодо можливості подання Президентом у відставку Кабінету Міністрів.

Аналізуючи сьогоднішню ситуацію, Я. Кендзьор зазначив: “У разі досягнення домовленостей і усіх напрацювань робочої групи в середу може зібратися Верховна Рада, узаконити зміни до певних законів, які напрацює робоча група. Президент, напевно, видасть ще один указ, яким визначить нову дату дострокових парламентських виборів. На мою думку, вибори відбудуться першого або восьмого липня, в крайньому випадку – п’ятнадцятого”.

Василь Кисельов, ПР:

За його словами, “зараз найскладніший і найнебезпечніший період, оскільки до 19 травня Президент має або підписати закон про внесення змін до бюджету, або накласти на нього вето”. При цьому Кисельов відзначив, що якщо закон не буде підписаний Президентом Віктором Ющенком, то Олександр Мороз як Голова ВР зобов’язаний опублікувати його в газеті “Голос України”, і після цього він вступає в силу.

Кисельов відзначив, що цим законом передбачено, що “18 мільйонів громадян України отримають істотні надбавки до пенсій, зарплат”. Він вважає, що в зв’язку з цим президентська команда “намагатиметься відправити Кабінет Міністрів у відставку, щоб не дати можливості цьому уряду виконувати рішення Верховної Ради”.

За словами Кисельова, рішення про відставку уряду Януковича може бути проведене через будь-який районний суд. “Ми зараз у напрузі, тому що цей період найскладніший і найнебезпечніший”, - відзначив він.

Микола Рудьковський, СПУ:

Пов'язує відставку Гайдука із посади Секретаря РНБО із нібито підписаним Указом про відставку уряду: "Я не виключаю, що це була одна з розробок Секретаріату Президента, щоб відповісти на якусь конструктивну позицію коаліції чи створити відповідну атмосферу, щоб Ющенко підписав Указ про відставку уряду, чи за рішенням РНБО міг підписати черговий незаконний указ про відсторонення міністра внутрішніх справ, як це зараз обговорюється", - зазначив Рудьковський.

"І ми знаємо, що технологічно деякі з цих указів вже підготовлені в Секретаріаті", - заявив він.

"Якщо ці кроки будуть здійснені, то український народ і політики не будуть спокійно дивитися на ці процеси. А тих людей, які це вчинять, буде притягнуто до кримінальної відповідальності за скоєні злочини", - переконаний він.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Є така думка»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Справедливість без сили і сила без справедливості - обидві потворні”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.