Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кулаком за солов`їну і державну

Державність 39782 перегляди

Опубліковано - 28.02.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Кулаком за солов`їну і державну
Що б то було, якби геть усі українці раптом зацвірінькали своє солов`їною і державною? Ой, либонь, нам би снилося таке, що всі прокидалися б у холодному поту. Це ж не щось там таке, дрібне якесь.

Це ж був би печерний націоналізм. Ми ж не поляки якісь там задрипані. Ми ж не французи якісь жабоїди. У нас іще з царських часів націоналізму – ні!!!! А тим більше буржуазному, який вигадали при совку, так взагалі – сто разів ні!!!

Але ж таки не вдалося скрутити йому голову остаточно. Солов`їна і державна тепер матиме міцний захист у вигляді кулаків Віталія Кличка. Нам цю радість подарувало телебачення, коли робило репортаж про його зустріч з виборцями у Львові. Славетний боксер вибачився, що поки що балакає з помилками, але незабаром він вдосконалить своє вміння. Ото якби справді кулаками можна було солов`їну захистити, то тепер навіть Тайсон би мусив нею забалакати. Не кажучи вже про малоросів, які руками і ногами відбиваються від свого коріння. Теоретично вони від вигляду кличкового кулака не тільки забалакали б, а ще й шаровари з вишиванками поодягали б. Але практика показує, що в цій справі більше мізки важать, ніж кулаки.

А загалом, як завжди, перед виборами всі захищають мови - хтось російську, а хтось українську. Телебачення ж, саме того не бажаючи, дає нам деякі фактики, які дозволяють помізкувати над тим, що ж є українська мова під час виборів. Оце в програмі „Час” 5 каналу зійшлися у словесному герці двоє непримиренних опонентів – кандидати до парламенту Євген Кушнарьов і Давид Жванія. Ні, говорили вони не про мовні проблеми, а про те, хто кого і куди посадить, коли вони прийдуть до влади. Але ваш покірний слуга звернув увагу на інше: Євген Кушнарьов, який разом з Партією Регіонів затято бореться за російську як другу державну, відповідав на запитання ведучого українською мовою. А Давид Жванія, котрий з Нашою Україною відстоює статус виключно української як державної, балакав мовою „старшого брата”. Ну був би він яким-небудь Миколою Азаровим – з ним все зрозуміло. Але він же Жванія все таки. Тільки не кажіть, що він, мовляв, етнічний грузин і йому важко. Якось Президент Грузії Міхаїл Саакашвілі давав інтерв`ю нашому телебаченню нашою державною мовою. Може, попросити його, аби він дав парочку уроків своєму земляку? У нас був Георгій Гонгадзе, який вів телевізійні передачі українською мовою. У нас є Вахтанг Кіпіані, який робить те ж саме. Отож, вибагливий виборець неодмінно поцікавиться: чим українська мова є для Жванії і його сили у політичній картковій грі – шісткою чи тузом?

А коли я у передачі Наталі Мосейчук „VIP-жінка” на тому ж 5-му каналі почув мову голови Житомирської державної обласної адміністрації Ірини Синявської, то мав позитивний шок. Вона розмовляла такою грамотною українською – я аж не міг повірити, що чую політика. З першого погляду видно було, що українська для пані Ірини рідна і вона не вивчила її спеціально у зв`язку з політичними змінами. Але ще більше шокований я був, коли камера переїхала до Голови області додому і вона забалакала зі своїм маленьким онуком російською мовою.

Найбільше я боюся, що хтось з політиків, так би мовити, проукраїнського спрямування, прочитавши ці рядки, дасть сувору настанову своїм дітям і родичам: на камеру – тільки державною. Ліпше було б, аби вони самі себе запитали: якщо навіть для тієї еліти, яка належить до носіїв мови, вона не є цінністю і вони не збираються передавати її дітям, то для чого за неї боротися? Треба чесно сказати: нам українська без потреби, ми обійдемося російською. І будемо, як індіанці в Америці: вони горді, але мову свою давно вже забули. Тільки пір`ям іноді користуються.

Отож, не варто дивуватися, що 135-у річницю від народження лесі Українки лише осіб п`ятдесят святкували лише. Про це теж телебачення сказало. Але, погодьтеся, рядові громадяни, як правило, не пам`ятають у кого з класиків коли день народження. Ці дати пропагувати треба. А ви чули протягом останніх місяців, що Лесі Українці 135 років від дня народження? Я – ні! Так оце робити щось треба продумано і системно.

Як завжди, мені анекдот пригадався. Сидять козаки. Один каже: „панове, чи не бачить хтось близько москалів?”. „Ні, - відповідають, - немає!”. „Ну, тогда поговорим по-русски”.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Державність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.