Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кліщі бояться олії

Медицина 61960 переглядів

Опубліковано - 21.06.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Іксодовий кліщ
Іксодовий кліщ
Лісові кліщі поширені по всій Україні, а Волинська область і АР Крим вважаються природним вогнищем енцефаліту — дуже підступної вірусної хвороби, яку переносять кліщі.

Щороку в країні реєструється зараження людей цією небезпечною інфекцією. У 2006 році шість таких випадків зафіксовано на Волині.

— В останні роки на території нашої області теж різко зросла чисельність іксодових кліщів, які є особливо небезпечними, — розповідає завідувачка паразитологічного відділу Рівненської обласної санепідемстанції Любов Шелевицька. — Дуже велика кількість цих комах спостерігалася у травні минулого року, цьогоріч трохи менше. Наприклад, вірус кліщового енцефаліту виявлено у пробах іксодових кліщів, доправлених у 2004 році з села Сварицевичі Дубровицького району, сіл Локниця, Перекалля, Дібрівськ, Комори Зарічненського району (2005 рік), а у минулому році таких кліщів виявлено у селах Колоденка Рівненського району, Вовкошів Гощанського та Мочулище Дубровицького районів.

Основними “годувальниками” кліщів є дикі тварини і домашня худоба, що пасеться в лісі та на галявинах. Але нападають вони і на людей. Перший пік активності кліщів розпочинається навесні та закінчується в середині липня, а другий триватиме з вересня по жовтень, — саме в цей час, перебуваючи на природі, треба бути дуже обережними.

— Зараження людини може відбутися під час висмоктування кліщем крові, його видалення, при вживанні в їжу сирого молока корів та кіз. Від хворої людини до здорової це захворювання не передається, — додає ентомолог обласної санепідемстанції Олександр Дехтяр.

Фахівці радять при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, одягати щось однотонне, бажано світлого кольору (на світлому добре помітно комах). Краще, коли одяг з довгими рукавами, холошами, щільно прилягає до тіла. Голову теж обов’язково захищати.

Коли гуляєте лісом, час від часу оглядайте себе та своїх супутників. Після повернення додому одразу змініть одяг, білизну, ретельно їх обстеживши, виперіть і випрасуйте речі.

Якщо ж їдете до лісу на декілька днів, звільніть місце для привалів, нічного сну від сухого хмизу (де найбільш вірогідне скупчення кліщів) в радіусі 20-25 м.
— Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини, коли вона торкається кущів або сидить на траві — ці комахи не піднімаються на висоту більше метра, — продовжує Любов Шелевицька. — Кліщі присмоктуються до тіла не одразу, а приблизно через годину після потрапляння на одяг, тому час позбавитись від них є. Укус кліща безболісний, разом зі слиною він вводить у ранку анестезуючу речовину, яка діє протягом кількох годин. Частіше вони обирають ті частини тіла, де шкіра найбільш ніжна: задню частину шиї, місця під пахвами... На місці всмоктування кліща може розвиватись запальна реакція, нерідко з нагноєнням і утворенням сильно сверблячої ранки. Виявивши на собі кліща, що вже присмоктався, краще за все звернутись до найближчого медичного закладу. Лікарі видалять його у стерильних умовах, що допоможе уникнути зараження вірусом. Якщо ж такої змоги немає, слід змастити кліща олією, краще всього скористатися загальновідомим способом: покласти на уражену ділянку обручку, наповнити її олією, протримавши 10-15 хвилин. Тоді кліща можна повільно видаляти, розхитуючи з боку в бік пінцетом чи петлею з нитки. Ще один спосіб: розжарити на вогні звичайну голку і проколоти черевце комахи — кліщ легко виводиться зі шкіри.

Після видалення кліща місце присмоктування обробити 3-відсотковим розчином йоду, спиртом або одеколоном. Зверніть увагу, чи не відбулося відривання хоботка. Залишати голівку або хоботок комахи у тілі не можна, їх обов’язково слід видалити, бажано в медичному закладі.

Після цього рекомендується протягом місяця слідкувати за самопочуттям. У разі появи ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості — терміново звертайтеся до лікаря-інфекціоніста.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Медицина»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.