Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Як можна дізнатися про тривалість власного життя

Медицина 44138 переглядів

Опубліковано - 10.10.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Як можна дізнатися про тривалість власного життя
Хоч би раз в житті це питання задає настирливій вокзальній ворожці або лісовому пророкові-зозулі кожен. Але якщо в молодості воно здається веселим жартом, то з роками прихований на дні душі маленький страх неминучої смерті холодить її все чутливіше. А чи можна насправді дізнатися, скільки років відпущено тобі долею?

Зозуля з комп'ютера

Британський лікар Кріс Мартін написав комп'ютерну програму, яка дозволяє визначити дату смерті кожної людини. Ніякої містики: у анкету потрібно ввести безліч характеристик здоров'я - починаючи з артеріального тиску і рівня холестерину до відомостей про стаж курця й кількість випалених за день сигарет.

Зрозуміло, результат, який видає комп'ютер, ніякій перевірці не підлягає. До того ж він не враховує випадкових чинників - вірогідності автокатастрофи або нападу злочинця. Але окрім "мінусів" програма враховує і "плюси" - чинники, які продовжують життя. Ефект програми здивував і самого автора.

- Дата можливої смерті, що з'являється на екрані, проводить на людей магічну дію, - говорить доктор Мартін. - Багато хто тут же вирішує відмовитися від шкідливих звичок, що скорочують життя, наприклад, від куріння. Як не дивно, але це працює приблизно в половині випадків. Очевидно, цей метод набагато ефективніший за звичайні проповіді про шкоду паління через власну абсолютну наочність.

І ніяких "ку-ку"!

Розрахунок майбутньої тривалості життя - серйозне наукове завдання, яке невпинно вирішують учені-геронтологи, зважаючи на масу чинників і складні математичні формули. Але вони ж створили і прості тести для розрахунку основних чинників надії і ризику. Один з них - тест Аллена-Лінді.

Американські учені Роберт Аллен і Ширлі Лінді розробили тест для підрахунку вірогідної тривалості життя. Щоб визначити, скільки вам "накує", треба до початкових цифр (70 років для чоловіків і 78 - для жінок) додати (або відняти) роки за кожен пункт. Беріть папір, ручку, і почнемо.

1. Усі батьки ваших батьків дожили до 80 років +6 років

2. Хтось із ваших батьків помер від інфаркту або інсульту у віці до 50 років -4 роки

3. Хтось із батьків, братів або сестер у віці до 50 років страждав або страждає від хвороб серця, раку або діабету -3 роки

4. Ви живете в місті з населенням понад 2 млн. чоловік -2 роки

5. У населеному пункті, де не більше 10 тис. жителів +2 роки

6. У вас вища освіта +1 рік

7. У вас вчений ступінь +2 роки

8. Ви в пенсійному віці, але продовжуєте працювати +3 роки

9. Ви одружені (заміжня) +5 років

10. Ви неодружені -1 рік за кожні десять років холостяцького життя після 25-річного віку

11. У вас сидяча робота -3 роки

12. Ваша робота вимагає постійних і значних фізичних зусиль +3 роки

13. Не менше 30 хвилин на день ви займаєтеся бігом, плаванням, тенісом і т.п. 5 разів на тиждень +4 роки, 2-3 рази на тиждень +2 роки

14. Ви спите понад 10 годин на добу -4 роки

15. Ви легко збуджуєтесь, дратівливі -3 роки

16. Ви спокійні, доброзичливі, веселі +3 роки

17. Ви вважаєте себе щасливою людиною +1 рік

18. Ви вважаєте себе невдахою -2 роки

19. Ви в поспіху порушуєте правила вуличного руху -1 рік

20. Ви викурюєте в день: 2 пачки сигарет -8 років, 1,5 пачок -6 років, 0,5-1 пачку -3 роки

21. Ви випиваєте в день до 50 г алкоголю -1 рік

22. Ваша вага перевищує норму: на 20 кг і більше -8 років, на 10 кг і більше -4 роки, на 5 кг і більше -2 роки

23. Ви раз на рік проходите диспансеризацію +2 роки

24. Ваш вік: 30-40 років +2 роки, 40-50 +3 роки, 50-70 років +4 роки, понад 70 років +5 років

Підрахували? Ну і як, задоволені? А якщо позбавитися від чинників ризику?
Як прості шведи побили російських академіків

В Інституті демографії Австрійської академії наук з 2005 року проводяться дослідження тривалості життя європейських учених. У 2006 році до них приєдналися російські демографи і надали доповідь про тривалість життя російських академіків.

Вони, зокрема, встановили, що до 30-х років ХХ століття за тривалістю життя вони майже не відрізнялися від усього чоловічого населення країни. Потім розрив почав збільшуватися, а з 60-70-х років ХХ століття життя чоловіків стало скорочуватися, а у членів академії продовжувало зростати. До 2000 року розрив склав уже 13 років.

Причини, вважають демографи, не тільки в тому, що рівень життя і якість медичного обслуговування академіків помітно вище середнього. Але і в тому, що запас життєвої енергії у людей, що досягають високих наукових результатів, із самого початку вище середнього. Але, не дивлячись на те, що очікувана тривалість життя академічної еліти на 2-3 роки вище, ніж у всіх росіян із вищою освітою, за світовими мірками вона все ж таки занизька. Так, російські академіки живуть на 1,5-3 роки менше, ніж звичайні шведи з вищою освітою, зайняті розумовою працею.

Арифметика і життя

Різні вчені по-різному кількісно оцінюють чинники, роки життя, що додають нам або, що скорочують його. Але власне перелік цих чинників практично незмінний. Отже:

скорочують життя: погана спадковість, алкоголь, куріння, недолік фізичної активності, неправильне харчування, зайва вага, відмова від щеплень, зневага гігієною, невчасне звертання до лікарів, самотність, лінощі розуму, неуживчивість і конфліктний характер, невміння радіти і радувати оточуючих.

продовжують життя: гарна спадковість, щасливий шлюб, помірна фізкультура, здорове і помірне харчування, нормальна вага, регулярний секс, відмова від куріння, виконання щеплень, дотримання гігієни, диспансеризація, вправи для розуму, спілкування з друзями, повноцінний сон (не менше восьми годин на добу), позитивний настрій, гумор.

Менше жуєш - довше живеш

Наука знаходить все більше доказів того, що зменшення калорійності харчування зберігає здоров'я і гарантує довголіття. Так, миші, що харчувалися низькокалорійною їжею, живуть на 42% довше, ніж гризуни, які їдять звичайний корм. Ефект вищий, якщо мишей переводять на низькокалорійну дієту в молодості. Проте і немолоді миші, на яких проводився дослід, швидко стали демонструвати ознаки поліпшення самопочуття. Крім того, низькокалорійна дієта уповільнювала розвиток раку.

В ході інших експериментів групі мавп регулярно давали на 30% менше їжі, чим отримують їх побратими, що живуть на волі. Недогодовані мавпи були менші за розміром, худорлявішими, температура тіла була у них нижче, а обмін речовин повільніший. Але у них сповільнився також процес старіння, знизився кров'яний тиск. Ці спостереження дозволяють лікарям вважати, що скорочення раціону навіть на 10% може зіграти позитивну роль.

Аксіома Воловіча

Ще в 1903 році російський фізіолог Микола Воловіч провів порівняльне дослідження частоти серцевих скорочень при споживанні різних доз алкоголю. І з'ясував, що доза в 20 г чистого алкоголю (спирту) не давала ніяких змін; доза в 30 г збільшувала пульс на 430 ударів на добу; 60 г - на 1872 удари; 120 г - на 12 980 ударів. Оскільки ресурс серця у конкретної людини кінцевий (хоча у кожного він, звичайно, індивідуальний), це дозволило розрахувати зменшення терміну його служби.

Отже, при споживанні 30 мл спирту в день (або 75 мл горілки) середній термін служби серця скорочується на 0,347 роки; 60 мл спирту (150 мл горілки) - на 1,487 роки; 120 мл спирту (300 мл горілки) - на 9,142 роки.

За офіційними даними, середньостатистичне споживання чистого алкоголю в Росії досягло 15 літрів на одну людину (на рік). Не буде перебільшенням сказати, що чоловіча частина населення в середньому випиває не менше 30 л спирту або 75 л горілки (150 півлітрівок). Тобто приблизно по стакану (200 мл) у день. Вас як і раніше дивує той факт, що в середньому російські чоловіки живуть всього 59 років?

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Медицина»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо народ позбавити його історії, то через покоління він перетвориться на натовп, а ще через покоління ним можна буде управляти ”
Йозеф Геббельс

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.