Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Російський газоват-2. Україна і Росія зайняли газові позиції

Національна безпека 18380 переглядів

Опубліковано - 18.01.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Російський газоват-2. Україна і Росія зайняли газові позиції
Глава "Газпрому" Олексій Міллер вчора прийняв нового керівника НАК "Нафтогаз України" Олега Дубину. Зустріч була короткою і ознайомлювальною, сторони тільки виклали один одному свої претензії.

Тепер "Нафтогазу" потрібно знайти $1,2 млрд. для погашення боргу перед "Укргаз-енерго", а "Газпрому" – спосіб зберегти присутність на внутрішньому ринку України. Як аргументи Київ використовує зростання вартості послуг транзиту, Москва – газу. Але Росія вчора втратила важливого союзника в цій суперечці – Туркменію.

Вчора "Газпром" офіційно підтвердив інформацію про переговори глави державної НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини і голови правління монополії Олексія Міллера. Пан Дубина запропонував "Газпрому" переглянути ставку транзиту на російський газ по території України у II півріччі. Він також підтвердив наміри уряду Юлії Тимошенко узяти під контроль внутрішній ринок газу України, обмеживши на ньому частку ЗАО "Укргаз-енерго" (у ньому "Газпром" через RosUkrEnergo володіє 25%) з 70% до 7%. Олексій Міллер, як розповів джерело Ъ, знайомий з ходом переговорів, у відповідь "показав, як виростуть ціни на газ, якщо зміняться транзитні ставки". Ціновий орієнтир був цілком офіційно названий напередодні членом правління "Газпрому" Костянтином Чуйченко – $314,7 за тисячу кубометрів замість $179,5. Крім того, обговорювався борг "Укргаз-енерго" перед компанією RosUkrEnergo (RUE), яка є постачальником газу до України, у розмірі $830 млн., а також борг "Нафтогаза" перед "Укргаз-енерго" – $1,2 млрд.

Як розповідають джерела Ъ в "Газпромі", зустріч була короткою – не більше двох годин – і мала, в першу чергу, ознайомчий характер. Після того, як сторони позначили свої позиції, пан Дубина повернувся до Києва, а пан Міллер відправився до Болгарії разом з Президентом Володимиром Путіним. Там глава "Газпрому" візьме участь в переговорах по газопроводу "Південний потік".

Науковий керівник російської Вищої школи економіки Євгеній Ясин вчора, в ефірі радіостанції "Ехо Москви", пояснив, що за допомогою цього проекту Росія "прагне уникнути зони ризиків, пов'язаної з Україною".

Але, одного з можливих стратегічних союзників, в діалозі з Україною, Росія вчора втратила. Постачання Україні 740 млн. кубометрів російського газу за високою ціною Костянтин Чуйченко пояснював недопостачанням 40 млн. кубометрів на добу середньоазіатського газу. Основним його постачальником є Туркменія. Проте МЗС цієї країни вчора виступив із спростуванням скорочення постачань: "Туркменія повністю виконує свої зобов'язання в строгій відповідності з умовами, передбаченими контрактом, здійснює постачання туркменського природного газу до Росії".

Джерела, близькі до "Казтрансгазу" і RUE, пояснили, що останнім часом зупинено постачання узбецького газу (приблизно на 30 млн. кубометрів в добу). Але постачання з Туркменії, за даними співбесідників Ъ, теж йдуть в скороченому об'ємі. Таким чином, Туркменія демонстративно вирішила не підтримувати Росію в новій газовій війні з Україною.

Проте питання ставки транзиту і цін на газ поки обговорюється неофіційно і в майбутньому часі. Єдиний чіткий аргумент залишається у "Газпрому" – це заборгованість українських компаній.

Прес-секретар "Укргаз-енерго" Віталій Кисєль вчора пояснив, як утворився борг "Укргаз-енерго" у розмірі $830 млн. перед RUE. Причина – "додаткова закупівля значних об'сягів газу в підземних сховищах України для подальшого забезпечення газового балансу країни і безперебійного газопостачання національних споживачів в опалювальному сезоні-2008/09".
Для погашення боргу будуть використані кредити. Директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкин вважає нелогічним купувати зараз газ в ПГС на перспективу, оскільки взимку він дорожчий, ніж після закінчення опалювального періоду.

Тим часом нові українські власті послідовно виводять з гри людей, які зазвичай вели діалог з "Газпромом". Глава "Укргаз-енерго" Ігор Воронін вчора був звільнений з посади заступника голови правління НАК "Нафтогаз України", яку обіймав впродовж останніх п'яти років і на якій вирішував більшість спірних питань з "Газпромом".

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.