Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Глина

Медицина 48073 перегляди

Опубліковано - 21.02.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Цим керамічним виробам понад 5 тисяч років
Цим керамічним виробам понад 5 тисяч років
Колись, дуже давно, люди були створені з глини. Точніше, не зовсім так - чоловік був зліплений з глини, а вже з його ребра - жінка. Ось і вийшов чоловік глиняним – м’яким, пластичним підкаблучником (хоча каблук з’явився значно пізніше), що час від часу уперто твердіє, але при належній кількості рідини, завжди розм’якшується або ж розсипається в порох. А жінка, як реброва кістка, вийшла гнучкою, міцною і гострою.

Колись, дуже давно, люди були створені з глини. Точніше, не зовсім так - чоловік був зліплений з глини, а вже з його ребра - жінка. Ось і вийшов чоловік глиняним - м'яким, пластичним підкаблучником (хоча каблук з'явився значно пізніше), що час від часу уперто твердіє, але при належній кількості рідини, завжди розм'якшується або ж розсипається в порох. А жінка, як реброва кістка, вийшла гнучкою, міцною і гострою.

У школі ми всі вивчали щось дуже розумне і логічне про первинний бульйон, вихід з води на сушу і мавпу - предка людини. Скажімо чесно, хоча ми прихильники теорії Дарвіна, теологічний варіант нам також подобається. Своєю поетичністю. Втім, ми зовсім не намагалися обговорювати походження людини тут і зараз, нас лише цікавить божественний початковий матеріал. Глина.

Глина є всюди. Не у сенсі - в кожній квартирі і тарілці борщу, а в будь-якій країні. І якщо алмазів, золота або нафти подекуди не вистачає, то глини вистачає скрізь. Що, загалом, не дивно - глина, осадова порода, це камінь, витертий часом і зовнішнім впливом до стану порошку. Остання стадія еволюції каменя. Камінь-пісок-глина. Втім, чи остання? І пісок може злежатися в камінь - золотистий і м'який пісковик, а глина стати цеглиною. Або людиною. У кого яка вдача.

Глину офарблює камінь-творець і солі заліза, алюмінію і тому подібних корисних копалин, що опинилися поряд. У глині розмножуються, живуть і вмирають різні організми. Так і виходить червона, жовта, блакитна, зелена, рожева й інші кольорові глини.
Шари залягання різнокольорових глин
Шари залягання різнокольорових глин
Раніше глину здобували по берегах річок і озер. Або копали спеціально під неї яму. Потім глину виявилося можливим не копати самостійно, а купити у гончара, наприклад. За часів нашого дитинства звичайну, червону глину, викопували самі, а благородну білу купували в магазинах для художників або, особливо чисту, в аптеці. Тепер в найпоганенькій лавці, що торгує косметикою, неодмінно є глина. Правда, не зовсім в чистому вигляді, а в суміші з різними миючими, зволожуючими і живильними засобами.

Наша земля глиною багата. Пробиті в суглинному ґрунті дорогі і стежки в спеку стають джерелами пилу, а в сльоту – суцільною багнюкою. Глинистий пил покривав подорожнього з голови до ніг і додавав домашньої роботи господиням, чий будинок стояв край дороги. Дивно, але поблизу доріг, одягнених в асфальт, пилу менше не стало. Правда, з рудого він став чорним. Багно, густо замішане на глині, не тільки заважає ходити пішоходові і їздити колесу, але і під настрій не проти проковтнути чобіт або джип.

Скільки разів, виходячи з себе, останніми словами лаяла людина "багнюку непролазну" - глину! Як поспішала від неї позбавитися - замостити вулиці камінням, закрити дошками, заховати під асфальт! І, як до рідної, потягнулася вона до неї зараз, коли перестала щорічно бачити і відчувати в'язке місиво.

Людина ліпила з глини богів для себе й іграшки для дітей. Фарбувала нею шкіру. Робила посуд. Обмазувала хати. Обпалювала цеглину для будинку. Замазувала глиною щілини в спорудах, тріщини в корі плодових дерев, рани собі і домашнім тваринам. З часом людина освоїла таку кількість матеріалів, що, здається, глина стала непотрібною.
Народна “трудотерапія” - толока
Народна “трудотерапія” - толока
І раптом спалах захоплення глиною. З'явилися ліки, косметика, кухлі, виліплені з глини або створені на гончарному кругу і випалені в печі, не тільки для дітей, але і для дорослих. Виявилось, що глина добре впливає на шкіру, нігті, волосся, лікує хворі суглоби і нормалізує обмін речовин, що ліплення з глини сприяє розвитку тонкої моторики і відчуття прекрасного у дитини і заспокоює розхитані вічними стресами нерви дорослого.

Винайшли все це недавно? Ні. Просто, коли від глини майже відмовилися, виявилось, що не так-то просто її замінити.

За старих часів дочки гончарів вважалися найкрасивішими за інших дівчат. І не дивно, адже вони з дитинства вовтузилися з глиною! М'яли її руками і ногами, щоб допомогти батьку, а в результаті розвивали м'язи, зв'язки, укріплювали суглоби і чистили шкіру.

І, роздивляючись в магазинах косметику з доданням різних глин, ми все чекаємо, коли ж з'явиться тренажер з глини. Звичайний ящик і з глиною в нім, яку потрібно буде місити руками і ногами по двадцять хвилин на день замість звичайної уранішньої зарядки або вечірнього фітнесу. Запатентувати, чи що винахід, поки не пізно?

А ще років через сто з'явиться у продажу спеціальна спортивна доріжка, на якій тренуватимуться наші внуки і правнуки. Вона буде пропорційно витягнута в довжину, і глини в ній буде рівне по коліно, так, щоб той, хто буде йти по ній двадцять метрів, спітнів до кінця дистанції і рівним шаром покрився гряззю, тобто корисною, правильною глиною.

Зовсім так, як покривається цією субстанцією задоволена сільська свиня на вільному випасі.
В майстерні гончара
В майстерні гончара
Глина чудодійна

Незмінна біосфера, з якої складається наша планета - грязь, глина і інші відкладення, - потрапивши на службу краси і здоров'я, зазнають статусні метаморфози і виявляються на найвищому рівні. З лікувальною і косметичною метою земні дари використовували практично у всіх відомих нам стародавніх цивілізаціях. Одна з яких – Трипільська, проіснувала на наших землях три з половиною тисячі років, задовго до появи християнства і раніше за побудову відомих Єгипетських пірамід та Стоунхенджу в Британії.

Глина містить всі мінеральні солі і мікроелементи (кремнезем, залізо кальцій, магній і т.п.), які потрібні нашому тілу. Крім того, вона здатна нормалізувати мінеральний склад організму, тобто не тільки заповнювати недоліки, але і виводити надлишки, наприклад, некорисні важкі метали і небезпечні радіоактивні елементи. А ще вважається, що похідні землі, що тисячоліттями накопичують енергію, виробляють особливе, таке, що гармонізує все навколо себе, біополе.

У спекотну погоду, та за наявності великої кількості ультрафіолету і міського пилу, на перший план виходять адсорбуючі властивості глини, а простіше кажучи, її здатність видаляти з шкіри і волосся все зайве.
Лікувальна маска для обличчя з білої глини
Лікувальна маска для обличчя з білої глини
Глиняні маски і ванни діють як м'який, але вельми ефективний пілінг, заспокоюють сальні залози, що розбурхалися, забезпечують антибактеріальний ефект і зволожують шкіру. Наприклад, якщо прикладати блакитну глину товстим шаром на ділянки з висипом угрів, то запалення швидко пройде і шкіра очиститься.

Колір і особливості дії різних видів глини залежать від мінерального складу.

Блакитна глина утворюється з вулканічного попелу. Особливо добре вона вправляється з проблемами жирної і комбінованої шкіри, очищає і звужує пори.

Біла (каолін) і рожева глина рекомендується для нормальної, сухої і чутливої шкіри.
Зелена глина забарвлена оксидом заліза, багата кремнієм, містить в своєму складі і дорогоцінні метали (золото і срібло). Вона також підходить для людей, схильним до жирності шкіри, тіла і голови, надає терпку дію, що дезодорує, забезпечує ефект ліфтінга, допомагає позбавитися від лупи.

Окрім розв`язання "гарячих" проблем, всі види глини активно виводять шлаки і токсини зі всіх прошарків шкіри, підвищують її захисні властивості, стимулюють обмінні процеси, володіють загоюючою, регенеруючою і омолоджуючою дією. У SPA-салонах пропонуються різноколірні оздоровчі маски з глини. Процедура розроблена на основі китайської системи відповідності кожній з п'яти стихій (Повітря, Води, Землі, Дерева і Металу) певному кольору, частині обличчя, а також певному внутрішньому органу або системі нашого тіла.

Якщо ви забажаєте влаштувати самостійний процес лікування за допомогою глини, наша порада: щоб використовувати глину з косметичною метою (і навіть для гончарства), глина має пройти попередню обробку – сушку, дрібнення, обробку холодом на морозі, знову сушка, дрібнення і просів. Процес підготовки «правильної» глини може тривати рік. Краще придбати вже підготовану глину у фахівців.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Медицина»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.