Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Справа про отруєння Ющенка – порожня

Є така думка 22281 перегляд

Опубліковано - 25.07.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Справа про отруєння Ющенка – порожня
Справою отруєння Віктора Ющенка, окрім українських слідчих, мають займатися спеціалісти Скотланд-ярду та ФБР. Так вважає народний депутат України Геннадій Москаль.

У інтерв’ю «ПіК України» соратник Давида Жванії, колишній заступник міністра внутрішніх справ виклав своє бачення справи про отруєння українського Президента.

– Пане Москаль, як Ви оцінюєте заяву Ющенка про причетність Жванії до його отруєння? Чи не поспішив у даному разі Президент? Адже ще йде слідство.

– Якщо у нас уже за виглядом визначають, хто винен, а хто ні – то ми вже далеко зайшли. На все потрібно мати докази. Треба, щоб дії Жванії і результат отруєння, який є у Ющенка, мали між собою причинно-наслідковий зв’язок. Поки це лише емоції і словесна перепалка.

– Подібне звинувачення хіба не є тиском на слідство?

– Слідство це все має матеріалізувати.

– Яким чином?

– Слова президента – це версія Ющенка. Версія Президента України. Слідство шляхом проведення слідчих дій має підтвердити або спростувати те, що говорить Президент.

– Але з правової точки зору, хіба Президент має право публічно висловлювати те, про що розповідає під час допиту?

– Я – не радник і не укажчик Президенту. Слова, які він говорить, нехай оцінює суспільство. Я не можу вказувати, що йому говорити, а що ні. Нехай Генеральна прокуратура розбирається. Тільки вона чотири роки уже розбирається, а толку ніякого немає. І, мабуть, не буде. Враховуючи диво-сюжети, коли я бачив тремтячі руки слідчого Генпрокуратури, то я зрозумів, що у них абсолютно нічого немає. А коли нічого немає, тоді, щоб відволікти увагу від справи, потрібно влаштовувати ось ці спектаклі з викликами, з телекамерами.

– Давид Жванія подав позов до суду на слідчого Генеральної прокуратури Олексія Донського, який у середу висловив підозру про причетність депутата до отруєння. На Вашу думку, чому слідчий про це публічно заявив?

– Тому що більше немає що сказати. Маю цілковиту впевненість. Прийде час, і всі побачать, що в слідства нічого немає. Це пуста кримінальна справа. Це не є плітки. Це процесуальні дії, які виконуються від імені держави. А хтось щось сказав… Слідство не має говорити на камери. Воно має працювати на обвинувачений висновок, який скеровує разом з кримінальною справою до суду. Слідство проспало і прогуділо 4 роки. Весь час з’ясовували, звідки ж діоксин. Яке має значення, звідки? Знайдіть того, хто його привіз і отруїв Ющенка. Ця людина і скаже, де його (діоксан) взяла, в Росії, Ізраїлі чи Ірландії тощо. Я вважаю, що всі дії, які останнім часом відбуваються навколо отруєння Ющенка, не вписуються в кримінально-процесуальний кодекс.

– Але ж Жванія під час допиту просто піднявся і пішов геть. Нехай розказав би, якою він володіє інформацією у цій справі.

– Якщо так довго його викликали, то не для того ж, щоб запитати, як його прізвище. Спитайте про це у будь-якого слідчого. У кримінальній справі є дані, отримані під час допиту за певне число. Про це може розповісти студент першого курсу відповідного факультету. Якщо людину уже допитували у даній кримінальній справі, цими формальностями не перекидаються. І я б піднявся, і вийшов, якби так повелися зі мною. Якщо були б серйозні дані, варті уваги, про них потрібно було і починати говорити. Якщо б у цьому випадку Жванія піднявся і сказав би, що він йде, тоді я, мабуть, сам взяв би його за руку і привів до Генеральної прокуратури.

– Давид Жванія досі не зустрівся із головним слідчим у справі про отруєння Президента Галиною Климович. Ви знаєте, чому цього не сталося?

– Климович є одним із найдосвідченіших слідчих в Україні. Це – факт. Я її особисто знаю. Якщо б хотіли розкриту цю справу, потрібно було саме їй доручити справу у 2004 році.

– Але ж тепер вона головний слідчий. В чому проблема?

– А що вона може через 4 роки?

– Якщо Жванія підозрюваний, і просить зустрічі із Климович, що заважає цьому?

– Якби вони хотіли, то, мабуть, вони б зустрілися! Коли я працював в системі міністерства внутрішніх справ, і до мене хтось не йшов, я навпаки, знаходив причини як з людиною зустрітися.

– Іншими словами, Галина Климович свідомо ігнорує прохання Давида Жванії про зустріч?

– Я не знаю. Коли людина розслідує справу, то не прийнято у них, які вважають себе професіоналами, запитувати, що в них є по справі. Все зараз робиться для того, щоб Жванія залишив Україну. Потім будуть кричати про те, щоб його повернути. А він відмовлятиметься. Якась країна його не видаватиме. І почнеться шоу «Бакай-2». Багатосерійна мильна опера тощо. Але він не збирається за жодних обставин покидати територію України. Тому, що в цьому разі він буде «призначений» винним, без доведення його вини. Він це прекрасно сьогодні розуміє.

– Ви знаєте, коли відбудеться наступний допит Жванії у прокуратурі?

– Мені до лампочки. Я не є співробітником Генеральної прокуратури. Про що можна допитувати десять разів? Для чого в Конституції існує стаття 53, в якій написано, що людина може про себе не говорити? Чому Жванія має говорити, це не є його обов’язок. Мовчати – його конституційне право. А право держави – довести його вину. Невже Жванія має сказати слідству, що він отруїв Ющенка?!

Чомусь усі вважають, що Жванія як прийде в прокуратуру, слідство зрушить із мертвої точки. Вже ж допитували не один десяток разів. Він може говорити, чи не говорити. Приходити, чи ні. Він може по пошті написати, попросивши більше не турбувати, відмовившись щось говорити по цій справі, посилаючись на власні конституційні права.

– Але ж Президент ходить на допити.

– Це його право скористатися цією нормою. Але Президент є потерпілим і має всіляко сприяти розслідуванню. Підозрюваний ніколи в житті не має сприяти. Доводити провину обов’язок доказу.

– Слідчий Донський натомість сказав, що приходити на допит це – не право, а обов’язок громадянина.

– Знаєте, юридичних вузів у нашій країні розвелося багато. Нехай слідчий почитає закон.

– На Донського Жванія подав до суду. А що може зробити щодо Президента?

– Чому Ви мене запитуєте? Запитайте Жванію. Захотів він подати на Донського – подав. Я можу говорити лише за себе.

У нас в країні одні правові важелі – суд. Але з ходіння по судах я бачу, що це марна справа. Сказати, що Жванія сьогодні не є законослухняним громадянином… Всі були свідками, коли справа (яка стосується отримання громадянства України. – Ред.) слухалася у Святошинському райсуді. Все йшло, як справа у будь-якого простого громадянина. В Апеляційному суді слухалася, в Подільському слухалася. Поки ми все програємо, чому така паніка і драматизація ситуації? Цих суддів так залякали, що вони як чують про справу Жванії, під будь-яким соусом готові від неї відмовитися. Якщо б Жванія зловживав депутатською недоторканністю, він би десь у суді ногами двері вибивав.

– Ви говорите, що у справі про отруєння Ющенка слідство нічого не має. То як, на Вашу думку, швидко можна довести, що людина невинна?

– Ну чотири роки уже розслідують. А де результати? Я, як громадянин України, просто запитую про результати. Люди не хочуть бачити шоу з камерами, допитами, масками, врученням повісток. Кримінальна справа має іти спокійно. Чому Скотланд-ярд, коли отруїли Литвиненка, розкрив справу за 3 дні? І чітко знайшов там, як вони кажуть, російський слід. Якщо ми (слідство. – Ред.) видохлися, не маємо підготовлених фахівців у сфері отруєнь, то давайте запросимо фахівців Скотланд-ярду, запросимо ФБР, запросимо фахівців з інших країн, де є практика подібних розслідувань. Може і дійсно віддамо справу в руки незалежному слідству? Як депутат, я готовий внести будь-які поправки до нинішнього законодавства, якщо в ньому є якась нестиковка (із залученням іноземних фахівців. – Ред.).

– Так чи інакше, але майбутнє Давида Жванії залежатиме і від справи щодо законності отримання ним українського громадянства. За Вашими прогнозами, як довго триватиме розслідування цієї справи?

– Щодо громадянства є одна цивільна справа, яка знаходиться у Верховному Суді, а також 5 кримінальних справ, в яких фігурує Жванія. Ми йдемо правовим шляхом, не шляхом голослівних публічних заяв. Як треба, ітимемо і до Верховного, і до Європейського суду.

– Ви говорите, що Жванію хочуть виставити з України. А якщо це правоохоронцям вдасться, що тоді?

– Стаття 25 Конституції говорить про те, що ніхто в Україні не може бути позбавлений громадянства, крапка.

– Але ж генпрокуратура і суд хочуть довести зворотнє…

– Так і що тепер? Генпрокуратура може відмінити Конституцію? Президент може відмінити Конституцію? Будь-який суд, чи то Адміністративний, чи то Конституційний відмінить будь-яке рішення, тому що Конституція має найвищу юридичну силу. З того часу, як Жванія проживає в Україні, він уже по декількох пунктах має право знову подавати заяву на отримання українського громадянства.

– Ви абсолютно переконані, що Жванію не можуть позбавити громадянства?

– Повністю виключаю таку можливість. Це – повний абсурд. Шлях, який обрав Секретаріат Президента – це шлях в нікуди. Він і його, і нас загнав у глухий кут. Усі у ньому сидимо і виходу не маємо.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Є така думка»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.