Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Спекулятивна ланцюгова реакція. Трейдери пального доводять, що не гірше за банкірів

Добробут 26434 перегляди

Опубліковано - 23.12.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Спекулятивна ланцюгова реакція. Трейдери пального доводять, що не гірше за банкірів
Вартість бензину на українських заправках зненацька виросла на 20-30 копійок. Учора українські АЗС продавали літр бензину А-95 у середньому по 5,05 гривні. Ще пару днів тому можна було заправитися цим паливом по 4,75.

Учасники ринку стверджують, що підвищення цін викликане різким подорожчанням долара. І нібито якщо курс не знизиться, то паливо подорожчає ще як мінімум на 10%.

В уряді ці заяви гостро розкритикували. За словами чиновників, учасники ринку нафтопродуктів зайнялися організованими спекуляціями на тлі падіння цін на нафту. Уже сьогодні Кабмін збирається звернутися в Антимонопольний комітет з вимогою почати розслідування діяльності найбільших операторів паливного ринку.

"У них (нафтотрейдерів. - ред.) зовсім совісті не залишилося", - так бурхливо на новину про підвищення цін на бензин відреагував радник прем'єра Юлії Тимошенко з енергетичних питань Сергій Пашинський. За його словами, нафта з початку року подешевшала практично в шість разів.

"Підвищення вартості бензину - результат картельної змови між найбільшими учасниками ринку", - сказав Пашинський. За його словами, про змову нафтотрейдерів уряд говорив ще влітку.

Аналітики підтримують учасників ринку і говорять, що підвищення вартості бензину відбулося дійсно через валютні стрибки. За оцінками виконавчого директора аналітичної компанії UPECO Сергія Куюна, близько 80% операцій на паливному ринку здійснюється у валюті.

"Нафта дійсно дуже сильно подешевшала, але зниження цін відбулося в доларах, - пояснює він. - Для України, де долар росте, тенденція зниження вартості бензину у зв'язку із цим поки не сильно відчувається". Однак в уряді цим запевнянням не вірять.

"Заявам про те, що оператори підвищують ціни через різкий стрибок валюти, тепер навряд чи повірять - у п'ятницю курс долара почав падати, - нагадує Пашинський. - Я впевнений, що якщо картельна змова буде доведена, компаніям не вдасться уникнути штрафів на мільйони гривень".

У свою чергу, оператори ринку заявляють, що нестабільність української валюти ще більше вплине на вартість бензину.

"Якщо ситуація не зміниться, ми прогнозуємо збільшення вартості бензину на 30 копійок за один літр", - повідомили в одній з компаній. Учасники ринку відзначають, що зниження вартості бензину можливо лише при більш низькому курсі долара.

"Все залежить від того, чи подешевшає американська валюта", - пояснюють у прес-службі компанії "Паралель".

Уряд уже давно звинувачує українських операторів паливного ринку в одержанні надприбутків. За даними оперативного звіту, підготовленого прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко спеціальною експертно-аналітичною групою, прибуток від кожного проданого літра бензину становить від 1 до 1,5 гривні. Про надприбуток говорять і депутати, які найближчим часом готуються розглянути законопроект про підвищення акцизу для нафтотрейдерів з 60 до 110 євро.

"Уряд повинен всерйоз зайнятися ринком, оскільки більше від нафтотрейдерів у цей час заробляють тільки банки на валютній різниці, - вважає голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін. - Але заробіток банків навряд чи можна назвати заробітком, це шахрайство".

У самих компаніях, що торгують паливом, таку інформацію не підтверджують. "Середній річний прибуток коливається на рівні 5-10%", - запевняє один з учасників ринку.

З початку року Антимонопольний комітет розглянув близько 30 справ про порушення конкурентного законодавства на ринках нафтопродуктів. Деякі зловживання довести вдалося. Серед тих, хто проштрафився, виявилися, зокрема, ЗАТ "ЛИНИК" і ЗАТ "Укртатнафта", які за монопольні зловживання були оштрафовані на 500 тисяч і 300 тисяч гривень відповідно.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Добробут»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.