Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Президент Ющенко і прем’єр Тимошенко заявили про газ

Державність 20589 переглядів

Опубліковано - 1.01.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Президент Ющенко і прем’єр Тимошенко заявили про газ
Президент України Віктор Ющенко та прем’єр Юдія Тимошенко виступили із заявою щодо переговорів із Росією про постачання газу в Україну.

Ми надаємо текст заяви без змін та коментарів:

Заява України стосовно поставок і транзиту російського природного газу

Україна та Російська Федерація були і залишаються стратегічними партнерами у багатьох сферах, зокрема енергетичній. Протягом тривалого часу Україна надійно забезпечує транзит російського природного газу до європейських країн.

Ми цінуємо домовленості між нашими країнами, досягнуті Президентами обох держав від 12 лютого 2008 року, і взаємні зобов'язання, зафіксовані в Меморандумі між Урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про співпрацю в газовій сфері від 2 жовтня 2008 р. Вважаємо їх суттєвим кроком, спрямованим на поліпшення взаєморозуміння та практичного співробітництва в цій галузі.

Положення Меморандуму передбачають, що при виконанні Українською стороною своїх зобов'язань щодо розрахунків за поставлений українським споживачам природний газ, з 1 січня 2009 р. будуть встановлені прямі довгострокові відносини між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» щодо поставок газу в обсягах, які забезпечать його баланс для повного задоволення потреб українських споживачів без посередників.

Меморандумом також передбачено поетапний перехід протягом трьох років до ринкових, економічно обґрунтованих і взаємоузгоджених цін на російський природний газ для споживачів України і тарифів на його транзит через територію України.

Українська сторона 30 грудня 2008 року повністю розрахувалася з Російською стороною за природний газ, отриманий у поточному році. Таким чином, станом на 1 січня 2009 року Україна не має перед Російською Федерацією жодних заборгованостей за природний газ.

За нашими розрахунками, зробленими на підставі Меморандуму, на початок 2009 року ціна на російський природний газ для України на українсько-російському кордоні повинна становити 201 долар США за одну тисячу куб. метрів, ставка транзиту по території України - не нижче 2 доларів США за одну тисячу куб. метрів на 100 км відстані.

Запропоновані Російською Федерацією умови щодо підвищення ціни на газ до 250 доларів США за одну тисячу куб. метрів з урахуванням різкого падіння світових цін на нафту є фактичним встановленням для України середньоєвропейської ціни на природний газ. Натомість російською стороною пропонується зберегти ставку транзиту 1,7 доларів США, що більш як вдвічі нижче середньоєвропейських показників. Такий рівень транзитної ставки практично унеможливлює підтримання газотранспортної системи в належному технічному стані.

Ми продовжимо переговори з російськими партнерами на основі положень згаданого Меморандуму. Однак, оскільки до 1 січня 2009 року домовленостей між українською і російською сторонами не досягнуто, керівництво України закликає російських партнерів дотримуватися взаємних зобов'язань України та Російської Федерації щодо обсягів транзиту природного газу до європейських споживачів та забезпечення балансу газу для українських споживачів за діючими на сьогодні ціновими параметрами. Корекцію розрахунків за взаємними зобов'язаннями провести відповідно до цін на природний газ і його транзит, які будуть зафіксовані у підсумкових документах за результатами згаданих переговорів.

Наголошуємо, що громадяни України будуть надалі забезпечені природним газом у необхідних для власного споживання обсягах. Жодна українська сім'я не відчує ускладнень, оскільки Україна має достатні обсяги запасів газу у сховищах, що дозволить забезпечувати власні потреби протягом тривалого часу. Продовження міжурядових переговорів щодо поставок російського природного газу не може бути і не буде приводом для обмеження постачання комунальних послуг для населення, передусім теплопостачання.

Ще раз заявляємо, що Україна гарантує технологічне забезпечення надійного і безперебійного транспортування російського природного газу до європейських країн своєю територією.

Закликаємо Російську сторону в дусі стратегічного партнерства і традиційних дружніх відносин між нашими країнами спільно докласти зусиль для якнайшвидшого завершення переговорного процесу щодо поставок і транзиту російського природного газу.

Президент України
В.ЮЩЕНКО Прем'єр-міністр України
Ю.ТИМОШЕНКО

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Державність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.