Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Релігійність - це вроджене: ваш мозок творить Бога

Психологія та стосунки 33927 переглядів

Опубліковано - 14.02.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Релігійність - це вроджене: ваш мозок творить Бога
Релігійність - природжена властивість людини, як один із шляхів розв’язання власних бід, cтверджує журнал The New Scientist, посилаючись на новітні дослідження.

"Наш мозок легко творить цілий світ уявних істот - духів, богів і чудовиськ, і чим невпевненіше ми себе почуваємо, тим важче чинити супротив цій спокусі", - пише автор статті Майкл Брукс.

Згідно із однією широко поширеною гіпотезою, релігія з’явилася в результаті природного відбору: віруючі краще пристосовані до життя і, відповідно, частіше передають свої гени нащадкам. Загальні вірування допомагали нашим предкам жити згуртованими групами, разом полювати, збирати плоди і дбати про дітей і тим підвищували їх конкурентоспроможність, пояснює видання.

Однак, заперечують деякі вчені, віра у загробне життя та інші безпідставні переконання навряд чи допомагають вижити і продовжити свій рід у суворій реальності. Антрополог Скотт Етрен із Мічиганського університету і його однодумці висувають альтернативну версію: релігія - органічний побічний ефект людського мислення.

Уже п’ятимісячне немовля відрізняє живі істоти від неживих предметів: якщо коробка рухається ніби сама собою, він дивується, зазначає автор. Повір’я, що у сні або в магічному трансі душа може залишати тіло, поширене у всіх народів. Приблизно у кожної другої чотирирічної дитини є уявний друг, а дорослі подумки спілкуються із покійним родичами або вигаданими коханими. Для природного відбору це плюс - така здатність допомагає існувати в заплутаній соціальної ієрархії та вгадувати підступи невідомих нам ворогів, підкреслюють вчені. На неї спирається віра в автономне, у тому числі посмертне життя душі, а звідси лише крок до ідеї Бога.

У формуванні релігії бере участь й інша властивість мозку: гіпертрофоване сприйняття причинно-слідчого ефекту, що змушує бачити зв’язок навіть між випадковими подіями. Воно теж порождено еволюцією: краще втекти від хижака, який тобі примарився, ніж потрапити на зуб до непоміченого. Маленькі діти часто впевнені, що всі предмети існують не просто так - наприклад, гострокінцеві камені з’явилися для того, щоб ними чухалися тварини. Так вони виводять із побутових спостережень концепцію Божественного промислу.

Етрен говорить про "трагедію розумності": людина усвідомлює, які біди можливі, в тому числі її власна смерть. І коли вроджені механізми підказують нам вирішення цієї обтяжливої проблеми - релігійні вірування, ми хапаємося за цей "ключ від нашої в’язниці", зазначає видання. Саме тому у важкі часи люди масово звертаються до релігії.

Вчені, яких опитало виданням, підкреслюють: усе вищевикладене не підтверджує і не спростовує існування Бога або богів, а лише свідчить, що релігійні увірування - це шлях найменшого опору.

Так чи є релігія вродженою? На це питання міг би відповісти експеримент із вихованням групи дітей в ізоляції. Чи з’явиться у них власна релігія? Такий досвід надто аморальний, щоб його втілювати, але вчені вважають, що відповідь буде позитивною.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.