Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хрест, якому майже 6000 років

Аратта - прадавня Україна 56185 переглядів

Опубліковано - 15.04.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Об’ємно-монументальний хрест, знайдений у Подніпров’ї внаслідок археологічних розкопок під керівництвом В. Хвойки
Об’ємно-монументальний хрест, знайдений у Подніпров’ї внаслідок археологічних розкопок під керівництвом В. Хвойки
Вивчаючи російськомовні джерела з проблематики походження графічного символу хреста, який є емблемою світового християнства вже протягом майже 2000 років, я дивувався з фактів замовчування сенсаційного відкриття – великої знахідки на території України – об’ємно-монументального хреста.

Це зображення існувало понад 5000 років і належало до так званої Трипільської археологічної культури. Прикро бачити, але кожна російськомовна енциклопедія у розділі «З історії виникнення графічного зображення хреста» починається з вивчення появи цього символу у найдавніших народів і культур Сходу, Середньої Азії, Єгипту, Африки тощо. В цих енциклопедіях ви не знайдете жодного слова про Україну. Але незаперечним фактом залишається те, що саме тут було знайдено найдавнішу у світі символіку хреста, графічне зображення якого майже не відрізняється від сучасного.

Згідно з фундаментальними дослідженнями істориків, зокрема, відомого російського вченого Д. Пєтухова, прабатьківщиною багатьох індоєвропейських народів слід вважати загадковий етнос, який проживав саме в межах сучасної території України. Цей загадковий народ, який залишив після себе невичерпний пласт матеріальних культур, таких, як Трипільська і Білогрудівська, вже 5000 років тому мав неповторну матеріальну культуру, писемність, величезні протоміста.
Знайдені у Єгипті подібні до хреста зображення такі: магічний знак Анх (мал. 1) і Тау-хрест (мал. 2) у своєму філософському розумінні ідентичні найдавнішій символіці українського хреста і пов’язані перш за все з культами родючості землі і відтворення життя. Але незаперечним фактом залишається те, що, на превеликий жаль, так і не увійшло до жодної енциклопедії: найдавніший символ хреста знайдено у Подніпров’ї.

Він належав праслов’янам ще за доби індоєвропейської спільноти. Це була доба Середнього Трипілля 4 тисяч років до. н. е. Відкритий ще на початку 20 століття, внаслідок археологічних розкопок під керівництвом В. Хвойки, він і досі залишається однією з таємничих і найцікавіших знахідок Трипільської археологічної культури. Дуже вражає схожість знахідки з так званим «мальтійським» хрестом.

Важко собі уявити, що ще за 4000 років до часу Пришестя Спасителя і виникнення християнства на території України вже існував символ хреста, дуже подібного до сучасного. Можливо, у ті прадавні часи він міг бути оберегом, що застосовувався у магічних ритуалах праслов’ян, пов’язанних з відтворенням життя. Саме ромбовидний символ з крапкою у центральній частині хреста вказує на імовірний зв’язок останього з культом поклоніння жінці та вшанування матері.

6000 років тому символ хреста міг уособлювати у собі стилізоване зображення жінки-матері. Питання життя і смерті, започаткування і народження нового життя, можливість вічного життя турбували людство з давніх-давен. У своїй генезі символіка хреста ще задовго до появи християнства несла у собі філософську думку про можливість вічного життя. Шанування жінки-матері серед племен Трипільської археологічної культури 3-4 тисячоліть до н.е. дуже подібне до вшанування Богородиці вже у наші часи.

Існування символіки хреста у такі давні часи зайвий раз свідчить про підготовленність української землі до православної віри, до сприйняття істини через каяття і спасіння.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Аратта - прадавня Україна»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.