Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україна на порозі нової газової кризи?

Національна безпека 20117 переглядів

Опубліковано - 24.05.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Україна на порозі нової газової кризи?
Газові питання знову у центрі уваги. Цього разу йдеться про здатність України розрахуватися за російський газ.

Сумнів щодо цього висловив російський президент Дмитро Медведєв під час саміту «Росія-ЄС» у Хабаровську. Питання оплати газу в Астані обговорили і російський та український прем’єр-міністри. Однак остаточної крапки на «І» ще немає.

Українці, та вже, мабуть, і європейці звикли до передноворічної російсько-української газової кризи. Однак, виглядає, що тема газу є актуальною і влітку. Питання, які постали нині: чи здатна Україна розраховуватися за російський газ, і якими можуть бути механізми цих розрахунків?

Медвєдєв сумнівається в українській платоспроможності

Фінансовий стан компанії «Нафтогаз» в Україні обговорюють вже впродовж двох тижнів. Однак, нині це питання вийшло за межі українських кордонів. Під час самміту «Росія-ЄС» його порушив російський президент Дмитро Медведєв. Він заявив: Росія не може гарантувати європейцям, що у майбутньому з вини України не буде перебоїв із постачанням газу. При цьому, пан Медведєв висловив сумнів, що Київ здатен розраховуватися за поставлений газ.

«Якщо в української сторони є гроші – чудово. Проте у нас є сумніви щодо платоспроможності України, – зазначив пан Медведєв. – Ми готові допомогти Україні. Але хотіли б, аби значну частину цієї роботи взяв на себе Європейський Союз, ті країни, які зацікавлені у надійності і безпеці енергетичної співпраці. Іншими словами, якщо йдеться про кредити, давайте допоможемо. Але цим має займатися не лише Росія».

Дмитро Медведєв наголосив: наразі в українські підземні сховища потрібно закачати 19,5 мільярдів кубів газу, на що потрібно 4 мільярди доларів.

Путін думає над авансом за транзит

Газове питання було головним і під час двосторонньої зустрічі Прем’єрів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна в Астані. Голова російського уряду нагадав, що раніше йшлося про можливість оплати Україною газу у рахунок його транзиту на 5 років уперед. Проте, зважаючи на критику Президента Віктора Ющенка, це зробити навряд чи вдасться.

«Вирішувати питання у такому режимі ми навряд чи зможемо. Нам потрібна консолідована позиція українського керівництва. Але і це ще не означає, що ми зможемо закрити тут всі проблеми. Тому що об’єми великі, і ризики великі», – зазначив Володимир Путін.

Тимошенко сподівається на компроміс

Словом, поки що не домовилися. Тож, Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко не лишилося нічого, як висловити сподівання, що це буде зроблено найближчим часом.

«На цю хвилину ми ще не ухвалили остаточного рішення. Але я вірю у те, що ми знайдемо компроміс, який дозволить забезпечити стабільну роботу газотранспортної систему в осінньо-зимовий період», – заявила Тимошенко.

Між тим, у Секретаріаті Президента чекають від Юлії Тимошенко зміни фінансового плану «Нафтогазу». (Відповідне доручення Віктор Ющенко дав на початку тижня). За словами уповноваженого Президента з питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, ситуація в «Нафтогазі» сьогодні є справді надзвичайно складною, однак, це ніяким чином не позначиться на європейських споживачах.

«Недоцільно прив’язувати двосторонню ситуацію із спроможністю України транзитувати газ до Європи. Україна перед Європою виконає всі свої зобов’язання», – наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода Богдан Соколовський.

У «Нафтогазі» розбір польотів?

Утім, сьогоднішні заяви російського президента щодо неплатоспроможності України викликали гучну реакцію в українському політикумі. Представниця НУНСу Ксенія Ляпіна заявила, що це свідчить про те, що Росія знову готується перекрити Україні газ.

У самому ж «Нафтогазі» останні події не коментують. І, скидається, що ситуація у компанії напружена. Свідченням цього є сьогоднішня заява про відставку одного із заступників керівника «Нафтогазу» Володимира Триколича.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.