Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Перебудова зробила людей нещасними

Добробут 46653 перегляди

Опубліковано - 17.06.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Карикатура часів перебудови
Карикатура часів перебудови
Річард Істерлін (Richard A. Easterlin), професор економіки із США, порівняв задоволеність життям у жителів колишніх соцкраїн до і після перебудови. Одним з його висновків стало те, що люди стали відчувати себе в цілому менше задоволеними життям.

Докладний аналіз даних (“Lost in Transition: Life Satisfaction on the Road to Capitalism”), отриманих з 1989 по 2005 рік, буде опублікований в журналі Journal of Economic Behavior and Organization. Попередні висновки без вказівки конкретних чисел, але з вказівкою достовірності відмінностей висловлюються на сайті університету Південної Каліфорнії.

Чи приносить крах соціалізму щастя?

Заздалегідь оцінити те, чи стануть люди після масштабних економічних і політичних перетворень щасливіше, складно. Одна з точок зору, яку наводить Істерлін, полягає в тому, що ослаблення контролю з боку держави і розпад поліційних режимів повинен був зробити громадян вільніше. Цю думку він вважає правдоподібною, але такою, що вимагає перевірки і зіставлення результатів опитів до і після перебудови.

Економіст стверджує, що зміни в політичному устрої держави на практиці виявилися не такими істотними. Значно більше, за його словами, пов'язаними зі щастям виявилися повсякденні речі на кшталт сімейного життя, здоров'я і роботи.

Загальний показник задоволеності життям в країнах колишнього соцтабору знизився: такий висновок робить науковець після аналізу соціологічних опитів. Проте це далеко не єдиний результат. Разом з ним він отримав багато інших цікавих даних.
Убогість після розвалу?

Валовий внутрішній продукт із розрахунку на одну людину (вартість всіх товарів і послуг поділена на число жителів) колишніх соціалістичних країн виріс з 1989 року в середньому на 25%. Коли жителі цих країн відповідали на питання про матеріальні блага, вони відзначали кращі показники - зник дефіцит, підвищилися вимоги до рівня життя. Краще стали оцінювати і стан навколишнього середовища.

Погіршення відзначили в таких важливих сферах як здоров'я, сімейне благополуччя і робота. Останнє може видатися таким, що суперечить зростанню добробуту, проте якщо врахувати страх безробіття - те цей результат не буде вдаватися надто дивовижним.

Молодь більш оптимістична

Гірше за все зміни оцінювали ті, кому було більше 30 років на момент початку перебудови. Люди, кар'єра яких відбулася ще при соціалізмі, опинилися в абсолютно нових умовах ринкової економіки, а пенсіонери ще і відзначили зниження пенсій.

У результаті ті переваги, які отримали люди під час розпаду соціалістичних режимів, не виправдали втрат в соціальній сфері. Як вважає Істерлін, підсумкова оцінка може бути важливішою для оцінки наслідків перебудови: валовий внутрішній продукт не є універсальним індикатором якості життя.

Цей висновок може здаватися очевидним, але, за словами Істерліна, в сучасній західній літературі украй мало прикладів комплексного підходу до оцінки наслідків краху соціалістичної системи.

Від “Аратти”: Перебудова в СРСР і подальший розпад союзної держави - це логічне завершення радянської імперії ленінсько-сталінського зразка. Україна, яка внаслідок розпаду отримала державну незалежність, на превеликий жаль і далі продовжує користуватися фактично радянською політичною системою державного управління - зі всіми її негативними наслідками...

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Добробут»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.