Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Діти нардепів гинуть в аваріях невипадково

Людина і влада 21758 переглядів

Опубліковано - 30.07.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Країну поділено на безкарних і безправних.

У понеділок поховали 24-річного сина народного депутата-”регіонала” Володимира Сівковича. Він загинув після надто швидкої їзди нічним Києвом. Цілком зрозуміле горе родини й цілком доречні всі можливі співчуття — та водночас ця смерть стала черговою ланкою в ланцюжку їй подібних.
Ідеться про вседозволеність, що панує серед можновладців і поширюється на членів їхніх сімей. Одним з найочевидніших проявів цієї безкарності є аварії та трагедії за їхньої участі на автошляхах.

У червні на трасі Київ-Одеса розбився син ”регіоналки” Ганни Герман 17-річний Роман. Причина та ж — значне перевищення швидкості. Кілька років тому в Одесі джип із синами Юрія Єханурова й Михайла Поплавського на великій швидкості в’їхав у стовп — обоє опинилися в лікарні. У Києві нещодавно пасинок нардепа-”регіонала” Ігора Лисова ганяв уночі ”мерседесом” без номерів, таранив автомобілі й кидався з ножем на людей, які намагалися його зупинити. У січні в Одесі п’яний син заступника облради Фелікс Петросян своєю ”Тойотою-Прадо” протаранив ”Деу-Ланос” і зачепив ще 11 машин, загинула людина. У вересні минулого року син депутата сімферопольської міськради Віталій Файнгольд збив на ”Бентлі” мотоциклістку — пролітаючи при цьому вулицею міста зі швидкістю понад 170 км/год. Жінка померла.

І це лише окремі найрезонансніші випадки, про які багато писали й говорили. Подібного повно по всій Україні. Не лише київські можновладці, а й місцеві князьки та їхні чада відчувають цілковиту вседозволеність. І якщо у старших ще є якесь поняття міри й елементарного самозбереження, то в молодших часто відсутні будь-які гальма. До того ж нормальним є сідати за кермо напідпитку. Мовляв, тато чи мама в разі чого все одно ”відмажуть”. Інколи можновладці стають жертвами зрощеної ними ж системи — у даному випадку Володимир Сівкович. Проте часто гинуть пересічні люди, причому винуватці трагедій найчастіше відбуваються символічними покараннями.

Якось очільник Міністерства внутрішніх справ Юрій Луценко на одній із прес-конференцій поблажливо посміювався: мовляв, його дружині приходить на тиждень по кілька штрафів за перевищення швидкості. То що ж ти за міністр, якщо навіть власну жінку не можеш змусити дотримуватися закону й не створювати небезпеки на дорогах? Із цього все й починається. Зрештою, ситуація з автосвавіллям можновладців та їхніх дітей і родичів є лише частиною загальної проблеми. Україна поділена не лише за мовною чи релігійною ознакою, ставленням до НАТО чи до Росії. Насправді ті поділи штучні, створені у виборчих цілях. А от цілком природним для нинішньої держави є поділ на безкарних і безправних. Хто має владу, гроші й інші засоби впливу можуть уникнути практично всіх неприємностей. Іншим добитися справедливості важко, а у протистоянні з отакими ”крутеликами” практично неможливо. Це розуміють усі, тому й ганяють вулицями п’яні дітки батьків при посадах, міліцейські начальники влаштовують стрілянину на пляжах, як це було в Харківській області, або бійки в кафе — як недавно в Кіровограді. При тому їхній міністр розвішує від свого імені величезні плакати: ”Українці, захищайте свої права! Юрій Луценко”. Такий собі вишуканий цинізм.

Ця лінія поділу — на безправних і безкарних — не між сходом і заходом або ж будь-якою іншою географічною межею. Вона в кожних області, районі, місті й містечку. Безкарні є серед усіх політичних сил, причому політичні опоненти часто стають соратниками, коли йдеться про систему безкарності. Людям слід розуміти, що наступні президентські вибори чи які-небудь майбутні парламентські цю систему не зруйнують і не пошкодять. Зробити це можуть лише громадяни. А для цього треба громадянське єднання, активність і нетерпимість до сваволі знахабнілих ”крутеликів”.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Людина і влада»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.