Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Президент Віктор Ющенко про епідемію

Національна безпека 20094 перегляди

Опубліковано - 30.10.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Президент Віктор Ющенко про епідемію
Сьогодні Президент України Віктор Ющенко виступив із заявою у зв’язку з епідемією каліфорнійського грипу.

Ми модаємо її текст без змін та коментарів:

Заява Президента щодо ситуації з грипом А(H1N1)

Очевидно, ми зустрілися з непростою ситуацією, значною проблематикою на сьогодні є ефективна оцінка, чітка інформація по захворюваності не тільки по трьох областях, а по всій Україні. Я доручив міністру охорони здоров’я розробити базу єдиних даних, зробити офіційну статистику, яка б у режимі реального часу інформувала, перш за все, МОЗ, Прем’єр-міністра і уряд по ситуації, що відбувається по епідемії по всіх регіонах України. На жаль, до сьогоднішнього дня такої бази не було. Нам треба встановити єдиний ефективний моніторинг. У нас є Центр грипу, в якому працює одна людина. І моє останнє клопотання в травні до Прем’єр-міністра виділити кошти, сформувати лабораторію, «озброїти» нас у ситуації, коли світ охоплений епідемією цього грипу, до сьогоднішнього дня не було виконано. Тому в центрі грипу працює одна людина. Це центр, який має здійснювати моніторинг в Україні, центр, який працює під егідою МОЗ і уряду. Я звернувся до Прем’єр-міністра терміново виділити відповідні кошти – це 50 млн. грн., щоб центр запрацював.

Таким чином, перше питання – це повнота інформації і встановлення повного контролю за територією України щодо проходження ГРВЗ, режим реального інформування громадськості в розрізі територій і країни в цілому.

Окремо я дав доручення, що в ОДА встановлюються центри інформування населення регіону, щоб не допускати паніки чи формування уяви про процес, яка не відповідає дійсності.

Пункт другий, який я вважаю продовженням недоліків першого процесу – перш за все, процесу формування Центру грипу – це типування вірусу. Сьогодні стримує МОЗ, ефективну систему дій одне – типування вірусу. В дуже багатьох випадках на це питання поки що відповіді немає. Навіть є думки деяких фахівців, які допускають інший модифікований вірус – диференційований між «пташиним» і «свинячим». Але так це чи ні, може дати відповідь тільки оперативне проведення аналізу. Повинна бути оцінка того грипу, яким страждає сьогодні група ризику.

Я вчора ввечері доручив МОЗ сформулювати, розглянути на уряді реальний план дій, яким має користуватися вся урядова команда, всі органи на місцях – і органи самоврядування. Тобто МОЗ повинно переглянути національний пандемічний план і з урахуванням сьогоднішніх викликів зробити його прив’язку до конкретних територій і України в цілому. МОЗ має чітко сформулювати обов’язкові рекомендації, якими повинні керуватися громадяни України, фахівці, експерти.

Далі – чи обмеження приміщень, чи введення карантинних обмежень, чи проведення профілактики, щеплення, ізоляції – це повинен сьогодні бути єдиний загальнонаціональний український план, який я сподіваюся заслухати сьогодні на позачерговому засіданні РНБО з даного питання. Цей план має включати карантинні заходи, я отримаю оцінки експертів по вже вжитих урядом заходах. Чи вони є достатні, чи цей процес треба розвивати, поширювати. Заходи на кордоні, які ми повинні вжиті, встановити режим пересування, переміщення громадян та транспорту у сусідніх областях. Встановити контроль за повним забезпеченням людей комплектами захисту. І якщо чогось не вистачає, закупити і передати відповідним установам системи охорони здоров’я. Відкрити медичні відділення на ту кількість місць, яка потенційно можлива при гіршому сценарію розвитку подій. Я дав доручення міністру оборони підняти всі оперативні пересувні госпіталі, щоб вони могли дислокуватися у тих точках, де будуть найбільш потрібні завтра.

Той запас медикаментів, який у нас зараз є, дозволяє на сьогодні забезпечити всіх, хто потребує. Очевидно, якщо ситуація буде розгортатися таким чином і з такою динамікою, яка буде загрожувати нашим можливостям, я звернуся до світових інституцій, країн-партнерів і безумовно, ми отримаємо ту необхідну кількість препаратів, які необхідні для лікування і профілактики. На сьогодні необхідна кількість медикаментів для постраждалих людей роздана – це слова останньої доповіді міністра охорони здоров’я.

Хотів би окремо звернутися до вас, шановні журналісти, тому що об’єктивна відповідальна інформація, думаю, допомагає боротися з цією проблемою всій країні і фахівцям. Тому я прошу вас не збуджувати країну неперевіреною інформацією, не використовувати інформацію сумнівного характеру та інформацію, яка не відповідає дійсності. Ми повинні сьогодні як ніколи бути українцями, допомагати нації з усією відповідальністю зустріти цю проблему, мати єдиний національний план, підтримувати один одного. Я переконаний, що з цим лихом ми справимося. Очевидно, в наступні дні буде дана оцінка тим проблемам, які виникли – чому вони виявилися такими гострими як в жодній з країн європейської спільноти.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.