Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ми наш, ми новий рів відриємо...

Правопорядок 25545 переглядів

Опубліковано - 13.05.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Ми наш, ми новий рів відриємо...
Повідомлення про початок великого інженерного руху на Луганській ділянці російсько-українського кордону спершу, звичайно, надихнуло. Ще б пак, цілих 400 кілометрів суцільного рову, який повинен убезпечити країну від орд контрабандистів, що тероризують наш беззахисний до того кордон.

Тепер, схоже, все. Контрабандисти, тремтіть. В усякому разі, саме так сприймається прес-конференція начальника Луганського прикордонного загону Артура Короля, яку він провів у кінці квітня.

Правда, як виявилось, надихати могли тільки заголовки, в написанні яких повправлялось не менше сотні колег із різних ЗМІ. При ознайомленні ж із нюансами доцільність справи викликає все більше сумнівів.

По-перше, чому саме рів? А не стіна? Адже ще китайці довели, що стіна краща. Знову ж таки стоїть дотепер, привертаючи в країну величезну кількість туристів (а значить, і грошенята). Але на це питання відповів сам пан Король, популярно пояснивши, що рів дешевше. Тут із ним, звичайно, сперечатися складно. Навіть, не дивлячись на те, що до будівництва залучені ресурси (зокрема, думається, й фінансові) і районних держадміністрацій, і МНС і прикордонників, грошей явно не вистачить і на 4 км. чогось подібного до Великої китайської стіни. А ось довга яма – це цілком нормально. І викопати можна, і заощадити на кошторисі не гріх. Адже при широкому польоті фантазії собівартість викопування одного погонного кілометра рову шириною півтора метри й завглибшки один метр може виглядати цілком солідно. Плюс до того ж можна спробувати продати це захисне досягнення в яку-небудь Книгу рекордів. Хоча в будь-якому випадку витрачених грошей це не відіб'є. А оскільки яма тягнутиметься в зоні, забороненій для широких відвідин громадянами (тим більше, іноземними), то й від екскурсій, мабуть, теж доведеться відмовитися.

Але найсмішніше в цьому повідомленні з кордону – заява прикордонного керівника про те, що створення рову покликане присікти діяльність злочинних угрупувань, що промишляють контрабандою. Причому, говорила це людина, яка на кордоні служить не перший рік і в тому числі й на посту заступника начальника Луганського прикордонного загону. Тобто реальну ситуацію знає не з чуток. Тим більше що минулого року, якщо хто забув, на самому початку прем'єрствування Юлії Тімошенко була запущена програма «Контрабанда – стоп!». Луганська область на цьому фронті, треба сказати, відрізнилася. Причому, настільки, що перед зняттям Тімошенко з прем'єрського поста, місцеві лідери контрабандного бізнесу вже серйозно почали подумувати про зміну бізнесу. Правда, довгих ровів ніхто не рив. Декілька пробних копань були проведені. Але про те, щоб прокопувати загальнолуганську яму ніхто якось не подумав. Можливо, саме через її непотрібність. Тобто даремності. Адже не посадиш у цей окоп через кожні п'ять метрів по озброєному наряду. А чотири пости прихованого спостереження, про які бадьоро відрапортував усе той же пан Король, – це навіть не смішно.

Річ у тому, що, завдяки багаторічній «турботі» властей, Луганська область за роки незалежності перетворилася на вельми розбомблений край, який підлягає дуже повільному відновленню. Тому практично все населення прикордонних районів виживає саме за рахунок допомоги контрабандистам. Чоловіки підробляють вантажниками або водіями. Діти виступають в ролі слідопитів, відстежуючи пересування прикордонників. Технічне оснащення теж на висоті – від мобільних телефонів до приладів нічного бачення. Плюс мережа перевалочних баз практично по всьому периметру кордону. Плюс до неможливого корумпована система влади – від суддів до міліції. Досить сказати, що в тому ж Краснодонському районі колони бензовозів-факсойлів із лівим пальним безперешкодно снують туди-сюди під пильним оком доброзичливих фішкарів-даїшників. Тобто тих, хто забезпечує безпеку цього бізнес-снування. Плюс не менш корумпована система дахування – від СБУ до депутатів ВР.

До речі, про все це пану Королю теж добре відомо. Минулого року він блокував не одну контрабандну базу і добре знає, що потім будь-які спроби завершити почате, тобто довести хоч би справу до суду завжди закінчувалися нічим.
Так навіщо рити довгу яму, якщо клуб Добровільних друзів контрабандистів буде ночами її засипати. Для чого палити стільки пального й людино-годин? Адже є ще й природний чинник. Тобто зміна пір року, яка теж краї рову не укріпить. (Адже не варто забувати, що весною в Україні зі снігом на дорогах сходить і асфальт).

До речі, влітку минулого року тоді ще глава РНБО Петро Порошенко відвідав Луганську область, щоб на місці подивитися, як іде боротьба з контрабандою. І навіть побував на окремих ділянках україно-російського кордону. У тому числі й КПП «Изварино». І навіть зробив незапланований візит у Російську Федерацію. Там напівп'яний, пом'ятий майор російських прикордонних військ у відповідь на питання про контрабандні потоки заявив, що особисто їх не помічає. Хоча не виключив, що, швидше за все, вони все ж таки є. Але де саме вони течуть, він точно не знає. На що йому помітили, що метрах у трьохстах від увіреного йому поста пропуску, прямо через умовну лінію державного кордону «пробито» як мінімум півтора десятки накатаних колій, що ведуть углиб України. Майор тут же погодився й додав, що намагалися перекопувати.


Але, по-перше, все не перекопаєш, а по-друге, навесні рови перетворюються на малопомітні канави. Одну з яких, після недовгих пошуків, і пред'явив. Канава дійсно мало була схожа на серйозну перешкоду навіть для велосипеда. Не говорячи вже про «бойову» техніку, яку використовують контрабандисти. Тобто армійські бензовози, які спеціально створювали для подолання перешкод у найскладніших бойових умовах.


Але якщо, звичайно, у фінансування проекту викопування рову закладено і його щорічне оновлення, то тоді, звичайно, справа зовсім інше.


Адже входить в список антиконтрабандних заходів, наприклад, розстановка по прикордонній смузі страхітливих застережливих знаків «Увага! Державний кордон! Прохід заборонений!». Про що теж рапортував головний Луганський прикордонник. Але це в Києві може здатися, що, наткнувшись на такий знак посеред лісу, зловмисник злякається, сумно зітхне й піде шукати вільну для переходу ділянку, а то й зовсім відмовиться від злочинного задуму. Але при цьому ніхто не говорить, що з цієї ситуації немає виходу. Вихід, як відомо, є завжди. Потрібно тільки знати, де саме він знаходиться. Але до ям (нехай навіть, і таким довгим) це не має ніякого відношення. По-перше, це делімітація межі. По-друге, удосконалення і посилювання антиконтрабандного (а заразом і антикорупційного) законодавства. Ну, і, звичайно ж, наявність таких виконавців закону, яких в країні поки, на жаль, у великій кількості практично не водиться...

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Правопорядок»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.