Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Скільки коштує щастя?

Дозвілля 35804 перегляди

Опубліковано - 3.01.2010 | Всі публікації | Версія для друку

Скільки коштує щастя?
Скільки грошей слід дати людині, аби вона відчула таку ж радість, як, приміром, від народження дитини? А скільки забрати, аби засмутити її, як від втрати коханого? Науковці вирахували ціну людського щастя та горя.

Дослідники вже неодноразово намагалися вирахувати, скільки коштує людське щастя. Найбільша проблема полягала в розмитості цього поняття, тому відомий австралійський економіст Пол Фріжтерс вирішив звузити сферу своїх досліджень до конкретних радощів чи печалей, як-то весілля чи розлучення.

Упродовж восьми років він спостерігав за особистим життям 10 тисяч австралійців, які мали оцінювати рівень своєї щасливості від тієї чи іншої життєвої ситуації за шкалою від 0 до 10. За економічною термінологією, Фріжтерс, визнаний одним з найкращих економістів у світі віком до 40 років, назвав це підрахунком «психічних витрат» і «психічних пільг».
Чоловікам емоції коштують дорожче, ніж жінкам

З’ясувалося, що сума, в яку «обходяться» ті чи інші події, напряму залежить від статі опитуваного. Так, наприклад, виявилося, що чоловіки переживають і радість, і смуток гостріше, ніж жінки.

Приміром, якщо справа доходить до розлучення, це «спустошує» чоловіка настільки, ніби він щойно втратив понад сто тисяч доларів. Жінку ця подія травмує значно «дешевше» - всього на вісім з половиною тисяч. Така ж тенденція й з весіллями. Для чоловіка одруження рівнозначне плюсові у майже 30 тисяч доларів, для жінки – лише 15 тисяч.
Втрати мають більший вплив, аніж прибутки

Радість від народження дитини у чоловіка рівносильна одержанню 30 700 доларів, у жінки – трохи більше восьми тисяч. Смерть дитини чи партнера у чоловіка прирівнюється до втрати 590 тисяч доларів, у жінки – мінус у 123 тисячі. Фріжтерса не дивує така різниця. «Втрати мають значно більший вплив на людину, аніж прибутки», - стверджує економіст.

Цікаво, що переїзд сприймається жінками приблизно так само, як прибуток у дві тисячі доларів, а от для чоловіка це навпаки – збитки на 10 тисяч.
Чого варта фраза «я кохаю тебе»?

Таку різницю в оцінці чоловічих та жіночих переживань дослідники пояснюють не меншою емоційністю представниць прекрасної статі, а просто різним ставленням чоловіків і жінок до грошей. Відповідно й грошовий еквівалент емоцій різний.

Раніше схожі підрахунки здійснювали британські дослідники Стів Генрі і Девід Альбертс. У книзі «Насправді ви багаті, просто поки що про це не знаєте» вони оцінили позитивні емоції від фрази «я кохаю тебе» у майже 200 тисяч доларів.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Дозвілля»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе ”
Діяння апостолів, 17, 24

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.