Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Дао Ассанжа або Де починалася “Ассанжова революція”

Варто знати 50391 перегляд

Опубліковано - 11.12.2010 | Всі публікації | Версія для друку

За цими кабелям приховані скандальні архіви Cablegate
За цими кабелям приховані скандальні архіви Cablegate
Відомий ізраїльский журналіст, письменник і перекладач, в минулому - радянський дисидент і ізраїльський спецназівець, а сьогодні - антисіоніст, Ісраель Шамір розповідає про те, як працює команда WikiLeaks.

Колись люди їхали на мис Канаверал або в Байконур для того, щоб побачити запуск, відчути захоплення від споглядання ракети, що підіймається в небо. Так і я поїхав у дальній будинок на півночі Європи, де зібралися акредитовані журналісти, щоб побачити своїми очима, як програмісти WikiLeaks на чолі з Джуліаном Ассанжем запускають в кіберпростір свій новий твір - сотні тисяч секретних депеш американського Держдепу.

Атмосфера була на вигляд спокійною, але вкрай напруженою. Так спокійно-напружено сидять десантники перед тим, як спалахне зелена лампочка і відкриється люк літака. Та ж атмосфера бойового товариства, готовності до бою, внутрішньої зібраності і зовнішнього спокою.

За вікнами прихистку простягаються ліси, запорошені чистим білим снігом. Ця чистота снігу нагадує знамениту японську п’єсу про сорок сім самураїв, що вийшли подібним сніжним ранком на самогубний героїчний акт. Я говорю про це Ассанжу. Може, і для нас це обернеться самогубством, відповідає він рівним голосом.

Коли ми читаємо детективи, Ассанж читає «Дао Де Цзін», класичну праця великого китайського мудреця Лао Цзи. Як і наказує Дао, він спокійний, зайнятий своїм, «не командує, але всі виконують його волю». І навіть його надмірна велелюбність, що стала надбанням публіки, - теж пов’язана з Дао.

Інтернет увесь час приносив грізні сигнали: ось ще один американський політик закликає знищити Вікілікс, хоч за допомогою радіокерованого безпілотника. Ось підвищується рівень ордерів на арешт Ассанжа - він вже потрапляє в «червоний список», де знаходяться лише десять-двадцять імен. А ось починаються хакерські атаки на сайт - мільйони гігабайт за хвилину, небувала потужність.

Але Джуліан Ассанж недаремно вважається одним з кращих майстрів інтернету нашого часу. На кожен крок противника він приготував відповідь. Як тільки руйнується один сайт, негайно виникає новий, десятки нових сайтів на інших серверах. Такі кібербитви любив і вмів описувати покійний польський фантаст і футуролог Станіслав Лем.

І ось, нарешті, настає час «Ч». Повільно, через ланцюжок крипто-серверів, секретні депеші піднімаються на сайт і розходяться по світу. Маленький крок для людини - великий крок для людства, як казав Амстронг. Мета Ассанжа - зруйнувати таємні змови, зробити життя і політику прозорими і ясними. Нехай політики і журналісти знають: те, що вони говорять у тиші посольських кабінетів, може виплисти назовні, неодмінно випливе. Це ж якої кількості гидот тоді можна буде уникнути!

Якби саудівський король знав, що його антиіранський випад стане відомим, він би сказав те, що хоче його народ, а саме: - не чіпайте Іран!. Якби російський олігарх знав, що його ескапади стануть надбанням громадськості, він вів би себе скромніше.

Тому Ассанж правий - його гігантський викид змінить світ. Не так, як ми думали - одним файлом, що розкриває брехню і встановлює правду, але виправленням всієї суспільної атмосфери.

Довідка. На початку грудня колишній хостинг - Amazon - відмовив проекту Wikileaks у розміщенні на своїх серверах. Після цього Ассанж вибрав для розміщення свого сайту потужності першого незалежного провайдера Швеції - компанії Bahnhof. Її датацентр Pionen розміщений в глибині скельного масиву Vita Berg, в колишньому бомбосховищі, яке колись призначалося на випадок Третьої світової і здатне винести навіть ядерний удар.

На цих знімках, викладених у вільний доступ на сайті компанії Bahnhof, можна в деталях розглянути футуристичний дизайн приміщень колишнього ядерного бункера. Це видовище і справді змушує згадати образи романів Станіслава Лема. Тепер за цими кабелям гойдаються скандальні архіви Cablegate.





 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Варто знати»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.