Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Людина іноді соромиться не платити податки. Але нічого соромитися, коли державна машина шахрайська”

Добробут 55380 переглядів

Опубліковано - 28.12.2010 | Всі публікації | Версія для друку

Геннадій Балашов: “Людина іноді соромиться не платити податки. Але нічого соромитися, коли державна машина шахрайська”
Геннадій Балашов: “Людина іноді соромиться не платити податки. Але нічого соромитися, коли державна машина шахрайська”
Геннадій Балашов каже, що громадяни мають право не платити податки, вести бізнес нелегально. Бо з доходом $200 на місяць це неможливо — треба з чогось жити. Геннадій Балашов працює у сфері нерухомості. Офіс його фірми розміщений на Печерську у столиці. Був нардепом третього скликання.

— Ви супротивник системи визискування людей, але ви із цієї системи виросли, підкорялися її законам. Чи може не давали хабарі?

— У середині 1980-х я відкрив кооператив у Будинку торгівлі у Дніпропетровську. До мене почала чіплятися адміністрація. Я дивуюся, що від мене хочуть? Знаючі люди запитують: ”А ти директору платиш?” Коли я прийшов до директора, він хвилин 20 розповідав, що комуніст, порядна людина. Я сказав, що мені треба вирішувати питання, швидко кинув гроші на стіл і побіг. А він за мною: ”Почекай, як ти міг таке подумати?”

— Чого тікали?

— Так мене мій заступник, старший чоловік, навчив. Це така своєрідна гра. Він тільки перший раз за мною гнався, та й то з кабінету не вискочив. Потім приходжу до директора, а мене приймають першим. Він розказує, що має бути певне коло людей, які довіряють одне одному. Дає зрозуміти, що ці люди повинні з ним вирішувати питання. Щомісяця я давав йому гроші. І в мене зникли проблеми.

Система наша передбачає, що підприємець стоїть у позі прохача перед можновладцями. Але їй можна протидіяти.

— Вас звинуватять в егоїзмі. Адже на податки громадян утримують лікарів, учителів, інших бюджетників.

— Про те, щоб платити зарплату бюджетникам, повинна подбати наша заможна влада. Сьогодні 80 процентів економіки перебуває в руках дуже багатих людей, які ніколи не платили і не збираються платити податків. Те, що мало б іти до бюджету, йде їм у кишеню. Тож маємо в уряді мільйонерів, мільярдерів — всі про це знають. Але подивіться їхні декларації про доходи — вони жебраки.

Населення України розділилося на дві категорії — бідні та супербагаті. І є трохи більш-менш забезпечених підприємців, які на свій страх і ризик почали бізнес. Вони нічим не зобов’язані владі. З їхнього боку цілком логічно працювати передусім на свою сім’ю, забезпечити дітей. Людина іноді соромиться не платити податки. Але нічого соромитися, коли державна машина шахрайська.

— Проти неплатника можуть застосувати репресії?

— Мій досвід доводить, є маса способів вести бізнес і убезпечуючися від податкової. Перший — мати міцні двері, щоб до вас не проникнули зненацька. Другий — просто не пускати податкового інспектора або заважати йому працювати. Третій — не тримати на фірмі жодних цінностей. Нерухомість узагалі оформити на інших, щоб її не могли у вас конфіскувати. Це не дасть заробити величезні капітали, але дасть можливість існувати в межах 3–10 тисяч доларів заробітку.

— Рано чи пізно вас притягнуть до відповідальності.

— Якщо люди здатні до самоорганізації, їм нічого не страшно. Наприклад, є в районі десяток перукарень. Домовтеся, коли приходить інспектор, скинути один одному СМС. Зійшлися колеги, почали кричати інспектору, що він хабарник, не дає працювати, грабує. Той напише доповідну, начальник розлютується й викличе податкову міліцію. Вона прийде, а на дверях замок. Вриваються, а всередині нічого нема, документи чортзна-де.

Зареєструєте кілька підприємств. Директором запишіть якогось бомжа. Рік попрацювали, спалили документи. Або спалили тоді, коли якась екстремальна ситуація. Як засновник ви несете відповідальність в межах статутного фонду, він може бути малим. А директора-бомжа хто і де знайде? Нескладна маніпуляція.

— Ви в усьому зізналися. Після публікації вас точно ”загребуть”.

— Я не відкрив нічого нового. Всі зацікавлені особи і так про це знають. У СРСР всі знали, що нічого нема в магазинах, а телевізор казав, що є. Ненавиділи Комуністичну партію, а по телевізору казали, що вона дбає про народ. Ми жили в суцільній брехні. Тепер знаємо, що Янукович — мільярдер, а чиновники — супербагаті люди, які їздять на дорогущих машинах. Народ не вірить владі.

— Недавно розігнали майдан підприємців. Як людям боротися за свої права, якщо влада ігнорує їхні вимоги?

— Українці гірше самоорганізовуються, але здатні до індивідуального протесту. Вони повинні переходити до особистої громадянської непокори. Така непокора може бути закритою, як-то уникання сплати податків. А може бути відкритою. Коли в податковій з вами поводяться по-хамськи, не бійтеся піднімати скандал. Податківці все чудово розуміють. Знають, що вони нечисті на руку, що система заплутана.

От ми стоїмо в черзі до віконця чиновника й знаємо, що ця черга свідомо створена, щоб викачувати з людей гроші. Ми можемо влаштувати скандал у керівника, викликати міліцію, зібрати однодумців. Чиновники не такі вже й сильні. Вони бояться за своє місце, бояться публікації їхніх прізвищ. Ось на це треба тиснути.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Добробут»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.