Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Омріяна зрада

Психологія та стосунки 24650 переглядів

Опубліковано - 7.02.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Омріяна зрада
Є одна народна правда: «зраджують там, де погано стоїть, або погано лежить». Звісно, це утрирувано, але сенс вислову вірний - на порожньому місці нічого не буває. Якщо відкинути хворе бажання пригод, коли якість замінюється кількістю, то причина зрад завжди одна - незадоволеність чим-небудь.

Можна знайти безліч причин, за яких в парі хтось чимось незадоволений, і, як писав класик «кожна нещасна сім'я - нещаслива по-своєму», але найчастіше незадоволеність виникає тому, що люди перестають довіряти один одному, замикаються в собі, не бажають ділитися ніякими думками і переживаннями з партнером. Цілком природно, що у результаті між чоловіком і дружиною, в парі, виникає зона відчуження. І, що найстрашніше, той, хто першим замкнувся, щиро вважає, що це чоловік/дружина відгородилися першими, це він позбавлений уваги, до нього байдужі, неуважні, з ним фальшивлять і в чомусь дурять.

Підсумком цього може стати зрада. Причина її до смішного банальна. Людина підсвідомо бажає звернути на себе увагу. Будь-яким способом. Їй здається, що якщо інша людина відмітила її, виявила цікавість, то цей інтерес автоматично виникає і у її партнера. Логіка цих дій цілком з'ясовна - раз мене помічають інші чоловіки/жінки, значить я хороший, красивий, розумний і так далі. А раз це знають і бачать інші, значить, і мій чоловік/дружина бачать, просто він/вона мене не люблять і не помічають, а я такий хороший.

Якщо замкнутися в цьому стані, підсумком може стати повне відчуження. Адже в такій ситуації винні обидва партнери.

Часто жінки обурюються тим, що їх чоловік, нібито, «ходить наліво». Вони підозрюють чоловіка у всіх смертних гріхах і негайно наділяють себе вінком мучениці. Не розмовляють з чоловіком, або скандалять, не сплять в одному ліжку, відмовляють в інтимній близькості. Така поведінка зазвичай приводить до того, що чоловік дійсно знаходить коханку.

Або, ще краще. Жінка з якоїсь причини не подобається займатися сексом. І вона відмовляє чоловікові. Але вважає, що він повинен терпіти, якщо любить. Вона піднесена, їй не до цього, він повинен розуміти, приймати, терпіти. А вона житиме так, як їй зручно.

Це чистої води егоцентризм. Любіть мене усю, я ось така! А те, що чоловік може мати свої бажання, свої уявлення про те, як повинна поводитися дружина, значення не має.

Це в корені не вірно.

У кожного є свої бажання. І правильно в такій ситуації було б поговорити про свої проблеми з чоловіком. Безумовно, до цього потрібно віднестися делікатно. По-перше, чоловік не повинен звинувачувати дружину в тому, що вона фрігидна, а дружина не повинна звинувачувати його в невмінні принести їй задоволення. Проблема в обох. З цього і потрібно починати розмову. Можливо, в даному випадку має сенс звернутися до фахівця. Але головне - діалог! Не замовчування проблем, а відвертість.

Жінки, які заводять коханців, зазвичай керуються тими ж причинами, що і чоловіки, які зраджують своїм дружинам.

Відсутність уваги, охолодження відносин, неможливість вести діалог (причому, причини можуть бути разні. Наприклад, один партнер готовий до розмови, а другий ні. І тоді виникає ситуація, коли один агресивно вимагає діалогу «давай поговоримо», а інший відмовляється «мені ніколи, ти хочеш скандалу»).

Бажання зради, це передусім бажання уваги. Будьте уважні один до одного, не забувайте один про одного і все буде чудово.
А який ви зрадник/зрадниця?

Навіть якщо ваша друга половина ще не набула офіційного статусу, вам вже є кому зраджувати. Звучить песимістично, однак, тим не менш, таки факт. Всіх, хто з тих чи інших причин таки зрадив чи зраджує свою половинку, можна втішити: багато відомих і навіть хороших людей робили те ж саме. І якщо причини, котрі штовхали цих людей на зраду, можуть вас втішити, тоді ця стаття — саме для вас. Однак не забувайте й про інший бік медалі: всі перераховані причини свідчать, по-перше, про відсутність кохання до того, кого ви зраджуєте, а по-друге, що всім зрадникам варто було б всього лишень вчасно звернутися до психолога. Лікувати свої «глюки» з допомогою зради, звичайно, можна але про кохання тоді ліпше просто не згадувати...

Існують 17 основних причин, із яких люди зраджують своїх чоловіків/дружин, і не завжди вони роблять це з егоїзму чи аморальних спонукань, стверджує відомий американський психотерапевт у своїй книжці «Коли хороші люди зраджують».

Праця Міри Кіршенбаум, клінічного директора Інституту Честнат-Гілл у Бостоні, штат Массачусетс, явно викличе чимало критики: у ній стверджується, що багато зрадників — хороші, добрі люди, а їхні зв’язки на стороні здатні допомогти шлюбу.

Окрім того, автор радить чоловікам і дружинам, які мають коханців, не зізнаватися у своїх гріхах, оскільки правда може завдати більшої шкоди, ніж її приховування. Окрім того, вона стверджує, що інколи розлучення – не така вже й погана річ.

Кіршенбаум працює психотерапевтом уже 30 років, вона добре відома у США як письменниця і ведуча. Народилася в Узбекистані, її батьки пережили Голокост. У віці чотирьох років разом із родиною переїхала до США. Зараз у неї вже є онуки.

То які ж 17 причин існують для того, щоб зрадити чоловіка/дружину? Нижче ми наводимо цей перелік з авторськими коментарями. The Independent, зі свого боку, наводить відповідні приклади зі світової історії.

Спроба знайти себе

«Тривалий час у вашому житті існують сили, які заважають вам бути собою, самовиражатися».

«Зрада — найкращий спосіб зрозуміти, як бути тим, ким ви насправді є». Чоловік Вірджинії Вулф, Леонард Вулф, як багато хто вважає, був радше її захисником, а не коханцем. Тому вона зав’язала палкі стосунки з Вітою Саквіл-Вестом, які й лягли в основу її роману «Орландо».

Випадковий зв’язок

«Ви не планували цього робити... але опинилися в невдалому місці в невдалий час».

Поет Томас Еліот одружився з Вів’єн Хейвуд через кілька тижнів після знайомства. Пізніше він зізнався: «Шлюб не приніс їй щастя. Мені він приніс стан розуму, з якого народилася «Безплідна земля». Однак вона не мала наміру зраджувати чоловіка так швидко. Проте так сталося, що поруч виявився Бертран Рассел.

Сексуальна паніка

«Ви відчуваєте, що ваша сексуальна сила згасає, починаєте панікувати й заводите коханця, щоб показати, що ви анітрохи не стали слабшими в ліжку».

Джон Прескотт зробив чудову кар’єру, доріс від стюарда на морському лайнері до віце-прем’єра, однак так і не позбувся комплексу меншовартості. Коли політикові було за шістдесят, він спокусив секретарку Трейсі Темпл, на 26 років молодшу за себе.

Давай уб’ємо стосунки
(і знову їх воскресимо)

«Ідея полягає в тому, що про зраду стане відомо, і це завдасть шлюбові удару, який або знищить його, або зробить сильнішим».

Ледве Наполеон Бонапарт вирушив на війну, залишивши свою дружину Жозефіну, як пішли чут­ки, що вона його зраджує. Після того, як Наполеон повернувся до Парижа, вона більше жодного разу його не зраджувала.

Криза шлюбу

«Якщо не приділяти одне одному досить часу й уваги, шлюб заходить у глухий кут або в ньому з’являється безліч проблем, тому... ви заводите стосунки на стороні».

Девід і Вікторія Бекхеми докладають усіх зусиль до того, щоб залишатися разом. Багато жінок із радістю провели б ніч із відомим футболістом, а одна-дві навіть стверджують, що спали з ним. «Ніхто не казав, що в шлюбі буде легко», — визнає Вікторія.

Продати себе якомога дорожче

«Ваше життя рухається далі, а чоловік відстає. З допомогою позашлюбного зв’язку ви хочете бути з кимось, хто, як вам здається, краще відповідає вашому становищу».

Гораціо Нельсон був молодим і нікому не відомим моряком, коли познайомився з удовою Фанні Нісбет, у якої вже був син, і одружився з нею. Через 11 років, 1798-го, він став національним героєм, перемігши в Нільській битві, і завів роман із леді Еммою Гамільтон. Їхній зв’язок став скандалом державного масштабу, а народження дитини вони тримали в таємниці.

Бажання підігріти шлюб

«Підсвідомо ви сподіваєтеся, що сама зрада чи те, що про неї дізнається чоловік, зробить ваші стосунки палкішими».

1907 року дружина президента США Вудро Вільсона, Еллен, переживала депресію, оскільки Вільсон зустрів Мері Халберт. Чи був у них роман — спірне питання, проте їхня дружба примушувала Еллен страждати. Тоді президент познайомив жінок, вони спільно вирушили по покупки, і після того Вільсон повернувся в сім’ю.

Мені просто потрібне виправдання

«Хай це нечесно, але ви так багато працювали, що для вас зрада — найкращий спосіб подарувати собі трохи задоволення».

Бідній Моніці Левінські все життя не позбутися наслідків помилки, якої вона допустилася двадцятиоднорічною під час стажування в Білому домі. Вона стала останньою з безлічі жінок, які винагороджували Білла Клінтона за його тяжку працю. «Він говорив про це, ніби я сама всім усе пропонувала, підходь і бери. Ніби я шведський стіл, і він просто не зміг утриматися перед десертом», — розповідає вона у своїй книжці про стосунки з президентом (справжній автор книжки — Ендрю Мортон).

Втеча

«Ви хочете розірвати шлюб, але боїтеся просто так піти, а тому сподіваєтеся, що зрада покладе всьому край, — або вас прожене чоловік, або коханець дасть вам сміливості піти».

«У цьому шлюбі нас було троє», — скаржилася принцеса Діана. І це справді було так. Принц Чарльз, схоже, одружився з нею з почуття обов’язку, а не з любові. У телефонній розмові з Камілою Паркер-Боулз (тоді вона ще мала це прізвище), записаній і оприлюдненій якимись невідомими доброзичливцями, він казав: «Проблема в тому, що я хочу тебе — по кілька разів на тиждень... О, господи, як добре було б жити у тебе в штанах. Так було б значно простіше».

А що коли

«З допомогою зради ви намагаєтеся перевірити, що буде, зрозуміти, чи можна отримати з кимось іншим те, чого вам бракує у шлюбі. А якщо можна, то чи така велика різниця, як ви думали».

Райан Філіп і Еббі Корніш зустрілися на зйомках блокбастера про Ірак «Війна з примусу», і невдовзі їхня професійна співпраця переросла в роман. Жовта преса відразу заговорила, що дівчина на вигляд — наче помолоділа Різ Візерспун, дружина Філіпа, яка живе окремо від нього. Шлюб розпався. Актор далеко не єдиний, хто знайшов втіху в обіймах жінки, схожої на своє перше кохання.

Прагнення відволіктися

«Справи йдуть кепсько, ви засмучені, збиті з пантелику життям, і з допомогою зради намагаєтеся абстрагуватися від усіх цих труднощів, створивши свого роду любовний оазис».

Девід Ллойд-Джордж чудово навчився створювати любовні оазиси, коли відмовився від скромного життя в Уельсі і прийшов у світ великої політики. Його головним коханням була Френсіс Стівенсон, «дорога кішечка», яка стала його другою дружиною.

Сурогатний засіб

«Вам потрібна якась допомога: наприклад, ви хочете підвищити самооцінку. І стосунки на стороні дають вам таку можливість».

Австрійський письменник Леопольд фон Захер-Мазох перебував у нудному шлюбі, який не відповідав його незвичним емоційним потребам, тому він зав’язав стосунки зі своєю «пані» Фанні Пістор-Богдановою. Півроку він пробув її рабом з умовою, що жінка якомога частіше носитиме хутро, особливо коли має намір орудувати батогом. Звідси і термін «мазохіст».

Чи можу я подобатися?

«Ви старієте, ваш шлюб заходить у глухий кут, і ви замислюєтеся над тим, чи здатні досі комусь сподобатися, чи можна у вас закохатися, чи можете ви підтримувати палкі стосунки».

1918 року Пабло Пікассо одружився з Ольгою Хохловою, і формально вони все ще були одружені, коли 1955 року вона померла. Але це не заважало йому зраджувати. У нього було двоє дітей від Франсуази Жило, яка залишила його 1953 року, коли митцеві був 71 рік. Як свідчать його картини, Пікассо боявся, що став жахливим стариганем. Однак він завів роман із 24-річною Женев’євою Лапорт — уже в літньому віці вона заробила цілі статки завдяки своїм портретам пензля Пікассо.

Бажання набути досвіду, якого не було

«У вас було не так багато партнерів до шлюбу, і ви відчуваєте, що знехтували важливим для себе досвідом».

1984 року щойно обрана в парламент від консерваторів Едвіна Каррі завела роман із Джоном Мейджором, який на той час був парламентським організатором партії. Їхні стосунки тривали чотири роки, при тому що у Мейджора була дружина, а в Каррі — чоловік. «Політики цінують одне водному хитрість», — пояснює Каррі.

Помста

«Ви гніваєтеся на чоловіка за завданий біль і заводите стосунки, щоб помститися, навіть коли чоловік ніколи не дізнається про вашу зраду».

Коли під час військового походу проти Роберта Брюса справи в англійців стали йти кепсько, король Едуард II утік, залишивши свою дружину — королеву Ізабеллу, дочку французького короля, — і та ледь не потрапила в полон до шотландців. Однак найбільше її гнівало те, що в чоловіка були коханці-чоловіки. Тому вона завела роман із Робертом Мортімером, зібрала армію і скинула короля з престолу.

Криза середнього віку

«Це буває рідко, тому що справжня криза середнього віку також трапляється рідко. Зраду, яку пояснюють такою кризою, зазвичай можна пояснити іншими причинами, такими як «сурогатний засіб» або «криза шлюбу».

Джон Профумо був обраний до парламенту у 25 років і став наймолодшим із депутатів-консерваторів, які усунули Невілла Чемберлена. Однак до 46 років він усе ще був політиком середньої руки і саме тоді познайомився з 20-річною Крістіною Кілер. Палкі стосунки Профумо з дівчиною тривали всього кілька тижнів, але, на лихо для нього, вона не змогла зберегти пригоду в таємниці.

Нереалізовані потреби

«Попри те, що у вас є певні запити, ваш партнер їх не виконує. З допомогою зв’язку на стороні ви намагаєтеся їх реалізувати».

Катерина Велика була цнотливою німецькою принцесою, коли її відправили до Росії, де видали заміж за великого князя Петра, наступника престолу. Він був потворним чоловіком і жахливим царем. А вона любила секс і хотіла народити спадкоємця. Після смерті Петра у неї було безліч коханців. Найвідомішим із них став Григорій Потьомкін, який, як казали, міг похвалитися не лише велетенським розумом (Останні розсусолювання вкотре демонструють неосвіченість західних експертів і журналістів).

За матеріалами сайтів ameno.ru та “Дотик словом”

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.