Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Справа Гонгадзе. Перед судом має постати не лише Кучма

Світ про Україну 22260 переглядів

Опубліковано - 30.03.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Справа Гонгадзе. Перед судом має постати не лише Кучма
Поки 2-й президент України Леонід Кучма ходить на допити в Генпрокуратуру, за розвитком ситуації пильно стежать не лише громадськість в Україні, а й за кордоном. Зокрема і базована у Франції правозахисна організація «Репортери без кордонів».

В інтерв'ю Deutsche Welle експерт "Репортерів без кордонів" Йоганн Бір про те, що може стояти за висуненням обвинувачень Леонідові Кучмі та про особливості української системи правосуддя.

Deutsche Welle: Пане Бір, чи стало для Вас несподіванкою висунення обвинувачень екс-президентові України Леоніду Кучмі?

Йоганн Бір: Так, це стало цілковитою несподіванкою. Минуло вже 10 років відтоді, як «Репортери без кордонів», як зрештою і усі інші, прагнули почути прізвища осіб, причетних до цієї справи. Власне відтоді, як майор Мельниченко оприлюднив свої записи, у яких згаджується Кучма, ми вимагали, щоби президент Кучма теж дав свідчення у справі. Все це дуже суперечливо, тому це і дивує. Дуже багато разів ці вимоги щодо Кучми суди відкидали. Ще на початку березня суд ніби відмовив у порушенні справи щодо Кучми.

Між тим, особа, яка нібито замовила вбивство, Юрій Кравченко, ще 2005-го року пішла з життя, ніби здійснивши самогубство. Отже на початку березня суд виносить одне рішення, а лише за три тижні постановляє притягти Кучму до відповідальності. Це демонструє протиріччя, а також брак свободи судової системи в Україні. Ми, звичайно, задоволені тим, що зараз відбувається цей процес. Одна Кучма не єдиний, який був згаданий у плівках, це також і нинішній спікер – Володимир Литвин та інші посадові особи. Ми дуже цікавимося останніми подіями і досі намагаємося вгадати, що криється за цим, наскільки сильні тут політичні мотиви і чи буде завершено розпочатий процес. Перетрубації відбуваються у цій справі вже не вперше. Ми спостерігаємо за процесом з інтересом та з певними підозрами, звісно. І зараз ми вимагаємо, аби інші політики, згадані у цій справі, також постали б перед судом.

- А чому, на Вашу думку, за Кучму взялися саме зараз? В Україні щодо цього точиться чимало спекуляцій...

Так, звісно, є чимало політичних спекуляцій. Спекулюють на цій темі, очевидно, що є якісь політичні причини. Єдине спостереження, яким ми можемо поділитися це щодо терміну давності справи. Деякі коментатори кажуть, що навіть якщо екс-президенту Кучмі висунуть обвинувачення, то воно не потягне за собою тюремного ув'язнення. Отже, порушення справи зараз може бути просто символічним, його виправдають і справу закриють. Водночас тюремного терміну не буде, а отже і справжнього правосуддя. Це нас найбільше турбує.

- Як вважаєте, чи могло подібне рішення щодо Кучми прийматися без санкції першої особи держави, тобто президента Януковича?

У нас немає підстав, аби стверджувати щось однозначно. Однак за останні 10 років, видно, що усі рішення у цій справі були політично вмотивовані і мали політичні наслідки. Тому майже немає сумнівів, що це політичне рішення, і що і нинішній президент, очевидно, стоїть за цим. Але це лише висновки, які ми робимо, спираючись на попередній досвід.

- За Вашими оцінками, чи буде цю справу доведено до кінця і чи дізнається колись світ і Україна імена замовників вбивства Георгія Гонгазде?

Це найважливіше питання. Ми теж його ставимо. Сподіваємося, що відповідь буде позитивною. Ми боротимемося за це, за правду та правосуддя, за Гонгадзе та його родину. Допити Кучми - це цікава справа, це може бути поворотним моментом, однак тут ще потрібно зробити багато роботи. Бо він - не єдиний можливий організатор, чиє ім’я було згадане. Інші також мають бути притягнуті до суду. Сподіваємося, що це початок справжнього правосуддя, але ми даватимемо оцінки за фактами.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.