Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Непасхальна єресь

Духовність 26204 перегляди

Опубліковано - 26.04.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Непасхальна єресь
Отримуючи в скорботну страсну п’ятницю численні великодні привітання, я мимоволі замислювався про те, що Ісус Христос - чужий на нашому святі життя. Головне, яйця пофарбувати, паску посвятити, ударно «розговітися». Все інше - це ...теологічний тюнінг, не затребуваний масовою свідомістю.

З розпадом Радянського Союзу релігія отримала право на офіційне повернення в маскультуру. Бути віруючим стало модно, престижно. Люди потягнулися на богослужіння, як гриби після дощу почали будуватися нові церкви і з'являтися нові парафії.

Разом з тим я помітив й інші явища. «Релігійність на показ» стала важливим атрибутом статусу для «сильних світу цього». Зв'язки в церковній ієрархії, пожертвування на відродження святинь, польоти на Афон чартерними рейсами за десятки тисяч доларів - сьогодні для статусу все це не менш важливо, ніж телефон «Vertu» або Мерседес S-класу.

Особисто для себе я зробив сумний висновок. Церкви, опанувавши масовою свідомістю, зберегли переважно форму, втративши значною мірою свій зміст. І першоієрархи на лімузинах тільки підтверджують це твердження.

Але днями, спостерігаючи в супермаркетах черги за пасками, я робив для себе ще один неприємний висновок.

Ми - суспільство хабарників.

Мова далеко не про 100 гривень ДАІшнику. Все значно гірше.

Ми намагаємося «дати хабар Богу».

Намагаємося виконати великодні ритуали в надії заслужити прихильність Бога. При цьому більшість з нас не готові змінюватися і жити за Божим статутом.

Ми намагаємося відкупитися від Нього періодичним цілуванням образів, аби лише не пізнавати Його істин.

Ми сподіваємося, що ікона на лобовому склі автомобіля захистить нас. Іконка, а не глибоке усвідомлене єдності з Богом.

Хабарництво, що йде з наших відносин з Богом, в'їлося в усі моделі нашої поведінки.

Батьки намагаються дати своїм дітям хабар подарунками, аби лише не займатися щодня і щогодини їх вихованням.

А реклама невпинно пропагує можливість відкупитися від печії «Мезимом». Один хабар шлунку, вірніше таблетка, і можна далі не стежити за здоровим харчуванням!

Чим усе це відрізняється від 100 гривень ДАІшнику, після яких продовжується все той же рух з порушенням правил?

І все наше хабарництво тримається на невикорінній вірі в чудо. У те, що одноразова дія може вирішити глобальну проблему. Адже одного разу, загинувши на хресті, Ісус Христос нібито викупив всі наші гріхи! (“Зручна” позиція - можна грішити всім - будь-де і в будь-чому, адже потім хтось інший викупить гріхи за все людство, - гуртом і швидко, - головне знайти нового Великомученика. У крайньому випадку можна й вказати на Ісуса - він же вже постраждав, славімо його! Якщо щось "по дрібницям", можна звернутися до батюшки - він за невеликий хабар "відпустить" ваш гріх, і вперед, - з новими силами грішити, хабарів у нас вистачить... - думка “Аратти”)

Іноді мені здається, що Христос загинув даремно. Адже через дві тисячі років головна думка Його вчення - Любов - залишається недозрозумілою і незатребуваною.

Ось і зараз, справа ж не в тому, що Христос всі наші гріхи взяв на Себе! І навіть не в тому, що Він воскрес...

Головне, це те, що Він своїм прикладом показав, що таке справжня Любов!

Легко любити людей у ​​відповідь на доброзичливе ставлення. Але Ісус показав приклад Любові у відповідь на ненависть. Навіть коли його били, спотворювали, катували, насміхалися і розпинали, Він продовжував Любити людей, мир і Бога. Ні на мить Він не впадав у злість, образу або ненависть.

Його Любов була безмежна. Саме тому Христос переміг смерть. Любов перемогла.

За моє глибоке переконання, свято Великодня - це свято Любові, яка перемагає все, що перетворює світ, змінює закони буття. Любові, яка є Бог.

Я думаю, що Ісус Христос найменше хотів, щоб Йому поклонялися і Його вихваляли. Важливо інше - щоб люди йшли Його приклад безмежної і безумовної Любові.

Давайте припиняти «хабарництво», а замість цього відкриємо серця для Любові!

І для початку хоча б спробуємо відповідати посмішкою і люб'язністю на грубість і хамство (А може все-таки варто хаму відповісти достойно, бо коли тобі посміхнуться, у тебе вже й усмішок у відповідь не залишиться - все було віддано хамам, яких у нас розплодилося як тарганів. Платити Добром за Зло - не найліпший винахід людства, цим ми лише його живимо... - думка "Аратти").

Того і дивися, України стане ближче до Раю!

Христос воскрес! - Воістину воскрес! Зі святом вас!

Від “Аратти”. Ми зумисне в назві матеріалу не використали українську назву свята - Великдень, оскільки він має більше відношення до наших первісних вірувань, залишивши виключно християнську назву, яку й використовує церква.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Духовність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.