Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Теорія «десталінізації». I практика

Політика 26688 переглядів

Опубліковано - 26.04.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Микола Хрієнко, заслужений журналіст України
Микола Хрієнко, заслужений журналіст України
Відомому українському журналістові Миколі Хрієнку заборонили в’їзд на територію Росії.

Микола Хрієнко, заслужений журналіст України, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, «чорнобильський» журналіст, їхав до Москви із благородною метою — для підготовки матеріалу для нашої газети з траурного мітингу на чорнобильському меморіалі на Митинському кладовищі. Там поховані 27 ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Шестеро з них, випускники Черкаського пожежно-технічного училища, отримавши надвисоку дозу опромінення, померли відразу — Володимир Правик, Віктор Кібенок, Микола Ващук, Василь Ігнатенко, Володимир Тишура, Микола Титенок. Найстаршому з них було лише 26 років.

Коли редакція зв’язалась з Миколою, щоб дізнатись, як іде підготовка матеріалу, ми почули сенсаційну новину: Миколу Хрієнка не впустили на територію Російської Федерації.

«24 квітня я відбув до Москви поїздом №142 «Київ — Москва», — розповідає журналіст. — О 21.00 за київським часом на російській залізничній станції Суземка після прикордонного контролю троє людей у формі, які представилися представниками прикордонної служби, повідомили, що я мушу зійти з поїзда і пройти з ними. На мою вимогу дати пояснення таким діям російські прикордонники відповіли, що мені заборонено в’їзд на територію Російської Федерації, мої паспортні дані внесено до списку нев’їзних. Цей список — цілий «талмуд» завтовшки в три пальці. Після проведення протокольного допиту, під час якого прикордонники з’ясовували мету поїздки, деталі моїх попередніх візитів до Росії, мене депортували в Україну поїздом №89 «Москва — Жмеринка». 25 квітня о 1.20 я повернувся до Києва».

«Я обурений, — говорить Ігор Лубченко, голова Національної спілки журналістів України. — Для того, аби не пускати Миколу Хрієнка до Росії, не було жодних підстав. Він — журналіст. А це перешкоджання його професійній діяльності».

Раніше Микола Хрієнко двічі проводив фотозйомку та готував матеріал із жалобних заходів на Митинському кладовищі в Москві — у 1996 та 2007 роках. Він особисто знайомий з багатьма батьками похованих у Москві ліквідаторів. «Найвищі російські посадовці в Україні повсюдно впроваджують «рускій мір», а мене не пустили до українських могил», — прокоментував «Дню» ситуацію Микола Хрієнко.
Москва. Біля могили українських пожежних-чонобильців...
Москва. Біля могили українських пожежних-чонобильців...
Нагадаємо, Микола Хрієнко автор і виконавець масштабного проекту «Українці за Уралом», який тривав з 2004 по 2010 рік. Проект мав на меті дослідити життя українців за походженням на безкраїх просторах Росії й широко висвітлювався в українській та російській пресі. Газета «День» опублікувала близько десяти матеріалів по результатах проекту. Миколу Хрієнка визнано Людиною року-2010 за версією «Дня».

«День» звернувся до МЗС України, де доволі швидко відреагували на ситуацію. Директор Департаменту інформаційної політики українського зовнішньополітичного відомства Олег Волошин так прокоментував ситуацію із забороною на в’їзд до РФ українського журналіста: «Міністерство закордонних справ уважно поставилось до цього випадку. З цього приводу до МЗС був запрошений високопоставлений представник Посольства Російської Федерації в Україні, якому була вручена нота, якою українське зовнішньополітичне відомство просить надати роз’яснення інциденту із заслуженим журналістом України Миколою Хрієнком. При цьому українське зовнішньополітичне відомство виходить з того, що свобода пересування громадян України та Росії через українсько-російський кордон, у тому числі журналістів, є невід’ємною і важливою складовою українсько-російських партнерських відносин».

«Це абсолютна дикість», — говорить заступник головного редактора російської газети «Время новостей» Семен Новопрудський. Він нагадує, що нещодавно в Росії вже був скандал, пов’язаний із тим, що до країни не пускали кореспондента однієї з провідних британських газет. «Журналісту пояснили, що в нього не продовжена акредитація. Це при тому, що він якраз їхав її продовжувати. Інцидент був вичерпаний протягом двох тижнів. Загалом практика не пускати журналістів характерна для тих країн, які нині охоплені масовими заворушеннями. Тема фоторепортажу, яку мав підготувати журналіст, зовсім не є якоюсь кримінальною в політичному сенсі для російської влади. Сподіваюсь, що таке більше не повториться, інакше це буде дискредитувати ту країну, яка забороняє в’їзд журналісту».

Прикметно, що цей випадок з українським журналістом стався в той час, коли в Україні в заходах вшанування пам’яті ліквідаторів-чорнобильців беруть участь російський президент Дмитро Медвєдєв і патріарх Московський і всієї Русі Кирил... Газета «День» багато писала про теорію десталінізації Росії Дмитра Медвєдєва. Звісно, чимало людей сприймали ці заяви російського президента з певним скепсисом. Втім, це були обнадійливі сигнали. Адже, попри те, що в Росії править тандем, спецслужби залишаються під президентським керівництвом. Дуже шкода, що поки що наміри десталінізувати російське суспільство залишаються тільки на рівні все тієї ж теорії. Існування «чорних списків», про скасування яких між Україною та Росією неодноразово йшлося, — це антитеза до гучних заяв про пошук взаємопорозуміння в українсько-російській співпраці. Символічно ще й те, що стався цей випадок напередодні річниці укладання харківських угод, які були представлені українцям як необхідний крок для збалансування «розбалансованих» відносин. Пошук ворогів у сталінському стилі — свідчення того, що до практики десталінізації на пострадянському просторі ще не дійшло. До слова, днями МЗС України було вимушене направити ноту і зовнішньополітичному відомству Білорусі у зв’язку із забороною в’їзду на територію країни троїм представникам української громадської організації.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.