Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чим небезпечні сухофрукти з магазину чи з базару

Власна безпека 52853 перегляди

Опубліковано - 27.04.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Чим небезпечні сухофрукти з магазину чи з базару
Сухофрукти — корисний продукт. За умови що їх не піддали могутній хімічній обробці, щоб продовжити термін придатності. Я з`ясувала, чим можуть бути небезпечні сухофрукти і як уникнути небезпеки.

Будь-який дієтолог скаже вам, що сухофрукти — корисний продукт. По-перше, в них багато клітковини, яка стимулює травлення і обмін речовин. По-друге, мінералів і вітамінів вони містять більше, ніж свіжі фрукти. У них багато калію (нормалізує кров`яний тиск), заліза (покращує кровотворення), а також каротину і вітамінів групи В. Всі вони важливі для нормальної роботи серця, мозку, нервової системи і м`язів.

Погано те, що під час сушки концентрація цукрів у фруктах підвищується. Скажімо, в свіжих абрикосах на 100 г доводиться 50 ккал, в куразі — вже 200-250. У сливах близько 60 ккал в 100 г, в чорносливі — 250. У винограді 70 ккал в 100 г, в родзинках — 280.

В принципі цей цукор не такий вже страшний: за рахунок великої кількості клітковини глікемічний індекс сухофруктів невеликий і не підвищує різко рівень глюкози в крові. Справжня проблема в тому, що сухофрукти піддають інтенсивній хімічній обробці, щоб добитися привабливого товарного вигляду і продовжити термін зберігання.

Небезпека №1: неприродно яскравий колір

«Зібрані плоди абрикос і винограду обкурюють діоксидом сірки (сірчистий ангідрид, на упаковці позначається як консервант Е220), — розповіла мені Надія Семенова, творець інтернет-магазина продуктів, яка їздить до Узбекистану для закупівлі сухофруктів і своїми очима спостерігала, як продукують курагу і родзинки. — Після обробки газом курага набуває яскраво-оранжевого кольору, а родзинки (з світлого винограду) стають янтарно-жовтими, неприродно золотистими, хоча повинні бути темно-коричневими».

Крім того, діоксидом сірки сухофрукти захищають від жучків і цвілі — після газової атаки мікроорганізми і комахи втрачають до продукту інтерес.

Хоча діоксиду сірки в сухофруктах небагато, Людмила Федотова, лікар-гастроентеролог поліклініки Фінансової академії, вважає, що від вживання продуктів з ним краще відмовитися.

«Діоксид сірки токсичний, — говорить вона. — Він добре розчиняється у воді і утворює в шлунку сірчисту кислоту, яка руйнує слизисті оболонки травної системи. Особам із захворюваннями ШКТ я б радила повністю відмовитися від таких продуктів. Крім того, ця речовина може стати сильним алергеном для астматиків».

Як себе убезпечити: запам`ятайте, якісні сухофрукти, як правило, мають малопривабливий вигляд. Вони темні, зморщені, з пилом. Дуже яскравий колір у кураги, родзинок, сушеної вишні говорить про те, що їх, швидше за все, обробили діоксидом сірки або харчовим фарбником. Перед вживанням замочіть сухофрукти на 10–15 хвилин у воді кімнатної температури, а потім ретельно промийте під краном.

Небезпека №2: дивний присмак

«Висушити сливові плоди природним способом, в тіні або на сонці, достатньо складно, вони швидко прокисають, — розповідає Надія Семенова. — Тому їх сушать прискореним способом в газових або бензинових печах при високій температурі. Чорнослив, курага, родзинки на виході набувають присмаку бензину, шкірка тріскається, на ній осідають канцерогени, а вітаміни і ферменти всередині гинуть».

Як себе убезпечити: купуючи сухофрукти, гарненько принюхайтеся. Запах бензину, диму наводить на підозри. Сильно потріскані сухофрукти — брак. Купуйте фініки з кісточками, родзинки і чорнослив з плодоніжками. Такі плоди краще зберігають корисні речовини.

Небезпека №3: дивний блиск

Ще одна проблема з чорносливом — його часто вимочують в рослинній олії низької якості або обробляють гліцерином. «Це робиться для того, щоб додати ягодам апетитного блиску і м`якості, — говорить Ярослава Кирюхіна, власниця сімейної лавки натуральних продуктів і медової пасіки в Підмосков`ї. — А кавовий відтінок свідчить про те, що чорнослив обшпарювали кип`ятком, що позбавляє його вітамінів».

Як себе убезпечити: у магазині прагніть купувати сухофрукти в прозорій упаковці — так ви відразу зможете оцінити колір кураги, підозрілий блиск чорносливу або родзинок.

Переклад українською - УНІАН

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Власна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.