Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Експерт: тільки Росія веде розвідувально-підривну роботу в Україні

Національна безпека 39568 переглядів

Опубліковано - 2.12.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Екс-заступник голови Служби безпеки України Олександр Скипальський
Екс-заступник голови Служби безпеки України Олександр Скипальський
Екс-заступник голови Служби безпеки України Олександр Скипальський вважає, що Росія залишається єдиною державою в світі, яка здійснює в Україні розвідувально-підривну діяльність.

Таку думку О.Скипальський висловив в УНІАН під час круглого столу "Російський фактор: чи є виклик майбутньому України", в рамках якого відбулася презентація книги Валентина Бадрака "Східна стратегія".

"Єдина держава, яка відносно України веде не тільки розвідувальну, а й розвідувально-підривну діяльність, - це є Росія. Більше ні одна країна цього не робить", - сказав О.Скипальський.

Водночас радник Президента України, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що українська спецслужба повинна вибудовувати партнерські відносини зі своїми іноземними колегами. "Дійсно, деякі елементи діяльності наших партнерів із Російської Федерації мали місце, але в цілому, ми відзначаємо, що вся стратегія, яка відбудовується у відносинах між Україною і Росією, повинна бути націлена на подолання проблем", - зазначив він.

М.Маломуж підкреслив, що спеціальні служби кожної країни орієнтовані на реалізацію зовнішньої політики і відстоюванні національних інтересів своєї країни. "Але ми завжди пропонували неконфронтаційний сценарій, не війну, а навпаки елементи погодження, співпраці, пошук спільних інтересів, зокрема, в глобальному вимірі", - додав він.

Проте О.Скипальський вважає недоречним використання терміну "партнерство" у відносинах між спецслужбами. "Як можна назвати партнером, коли країна створює виклики? Ми пам`ятаємо Тузлу, закриття газового крану - все це і є виклики і є конкретні загрози", - переконаний екс-заступник голови СБУ.

На його думку, всі ідеологічні центри Росії, які представлені в Україні, роблять "все, щоб знищити в Україні історичну пам`ять про боротьбу за свою незалежність" (до таких центрів можна віднести "культурні центри", релігійні установи Московського патріархату, редакції певних ЗМІ, різні "інститути", "агенції" тощо - прим. “Аратти”).
Екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж
Екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж
"Якщо спецслужба взаємодіє з іншою спецслужбою, то ми не повинні забувати про те, що вона все одно переслідує інтереси своєї країни. І навіть коли складаються особисті стосунки, то треба бути дуже пильним. Бо вони можуть бути використані для того, щоб отримати постійне джерело інформації. Навіть коли немає конфронтації спецслужби, все одно діють вони діють більш обережно, більш законспіровано, але все одно діють. Росія має відмінні інтереси від нашої країни. І тут не треба бути романтиком", - наголосив колишній перший заступник голови СБУ, народний депутат Олександр Скибинецький.

За його словами, контррозвідувальні здатності країни є відбитком політичної потужності держави. "Наша країна поки ще не зайняла вагому позицію, яка б дозволяла їй робити різкі або жорсткі кроки в сфері протидії іноземним спецслужбам", - переконаний О.Скибинецький.

"Якщо народ каже, що хоче бути незалежним, то попри всі намагання — ідеологічні, інформаційні, економічні — вони залишаються лише намаганнями", - вважає колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

На його думку, дії Росії можна пояснити лише тим, що східна сусідня країна не сприймає Україну як суб`єкт міжнародного права. "На превеликий жаль, в Москві нас не вважають суб`єктом міжнародного права. Немає відчуття відмінності, продовжує існувати цей фантом відрізаної ноги, руки, голови... Я думаю, що це буде продовжуватися досить довго. Настільки довго, поки буде відбуватися процес трансформації свідомості російського істеблішменту стосовно України. Тому ми будемо ще довгий час один для одного не партнерами, а стратегічними викликами - політичними, економічними, соціальними, безпековими. До тих пір, поки одна зі сторін не дасть зрозуміти іншій стороні, що вибір зроблено", - резюмував В.Огризко.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.