Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Власник біля керма, або Чому приватні компанії більш ефективні

Управління 30311 переглядів

Опубліковано - 1.03.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Власник біля керма, або Чому приватні компанії більш ефективні
Засновники найбільших ІТ-компаній в Росії до цих пір «біля керма». І в більшості своїй піонери галузі не стали акціонерами, що відпочивають на Канарах, а продовжують брати активну участь в управлінні бізнесом.

Для мене очевидно: компанії, в яких акціонери не «відійшли від справ», - живі й розвиваються. У той час, як бізнеси, чиї засновники «розслабилися» або захопилися чимось новим (скажімо, спрямували свої погляди в бік зарубіжних проектів), - згасли і припинили своє існування.

Звичайно, хтось все-таки уцілів, але сталося це після того, як власники побачили, що відбувається, схаменулися і - повернулися до управління. І в багатьох випадках свої бізнеси врятували.

Ситуація, коли акціонери продовжують «кермувати» своїм бізнесом, - реальність, що дається нам у відчуттях. А головний критерій успішності тут - замовники компаній. Так вже вийшло, що на російському ІТ-ринку (і на українському також, - який, вже так історично склалося, в основному копіює російську модель менеджменту ІТ-галузі - прим.«Аратти») немає механізму для того, щоб акціонери, засновники і власники могли «відправитися відпочивати». При цьому, кожна особистість чинить серйозний вплив на побудовану ним компанію. А кожна компанія, в свою чергу, володіє рисами, характерними для особистості її власника.

Для себе особисто я вирішив, що ще 46 років, як мінімум, буду цією справою займатися. А там - подивимося.

За статистикою, найбільш успішні компанії в світі - приватні компанії. Так уже сталося. Коли пана Сільвіо Берлусконі запитали, чи не збирається він виводити на IPO Italtel, він здивувався: «Навіщо на IPO? Це ж гарна компанія»!

Знаєте, у мене є своєрідне хобі. Я вивчаю різні сегменти світової економіки і намагаюся знайти найбільш ефективні компанії в різних галузях. Так от, я вивів для себе цікаву закономірність: як тільки трапляється щось ефективне, з’ясовується: це приватний бізнес, а компанія на біржі не торгується. Весь танкерний флот, наприклад, належить кільком сім’ям.

Я жодною мірою не стверджую, що публічні компанії не ефективні. Але вони значно менш ефективні з точки зору управління та прибутковості, ніж приватні компанії.

При цьому, зараз абсолютно не важливо, де територіально знаходиться власник, і чим він при цьому ще займається. Можна керувати компанією, перебуваючи за містом або в іншій країні. Головне, бути «у бізнесі».

«Онлайн-управління» стає все більш популярним, але при цьому варто пам’ятати: це не більше, ніж інструмент. Ми вчимося керувати бізнесом за допомогою Інтернету, мобільного телефону, відеоконференції - і це нормально. Зрештою, не можна керувати «очно» (тобто особисто) скажімо 2500 співробітниками. Але при цьому я не вважаю, що Інтернет і відеоконференції можуть замінити «живе» спілкування повністю. Ні, приїжджати в офіс керівнику все одно треба! Не обов’язково часто... А нові інструменти можуть зробити управління більш ефективним, спростити механізми прийняття рішення.

Але будь-які зручні і корисні інструменти людини не замінять. Хочете заробляти гроші? Керуйте своєю компанією 25 годин на добу. Можна - стоячи на віндсерфінгу або стрибаючи на кайті... Іншого рецепту поки не вигадано.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Управління»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.