Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Побитий активіст «Дорожнього контролю»: нападники радилися вбивати мене чи ні

Правопорядок 51613 переглядів

Опубліковано - 27.03.2012 | Всі публікації | Версія для друку

24 березня керівника проекту «Дорожній контроль» Ростислава Шапошникова викрали і побили четверо невідомих
24 березня керівника проекту «Дорожній контроль» Ростислава Шапошникова викрали і побили четверо невідомих
Керівника проекту «Дорожній контроль» Ростислава Шапошникова викрали і побили четверо невідомих. Закривавлений журналіст був знайдений в лісі за містом. З численними травмами його доставили в лікарню.

В інтерв`ю кореспонденту «Київ. Коментарі» Шапошников розповів про те, хто його викрав, як просувається слідство, та хто його врятував від можливої загибелі.

- Ростислав, скільки людей на Вас напали?

- Коли я приблизно в 10:30 ранку [в суботу, 24 березня] підійшов до своєї машини, зняв з сигналізації, мене покликали. В цей момент до мене підбігли, схопили і заштовхнули на заднє сидіння джипа. Всього було 4 людини - двоє заштовхували, двоє сиділи попереду. Мене заштовхнули і відразу сіли по боках. Ми рушили, вони на ходу закривали двері. Почалася бійка - я намагався вирватися. Але вони різко мене затиснули і той, який був праворуч почав наносити мені серії ударів в голову. Відразу ж мені розбили обличчя. Після цього мені надягнули на голову целофановий пакет - я почав задихатися. Я запитав, - «що я поганого зробив?». Мені було сказано - «нам особисто нічого, ми всього лише виконавці». Вони постійно дзвонили в якесь «управління». Так вони це називали. Саме «управління» вирішувало, що зі мною робити - вбивати мене чи ні.

Я живу на Троєщині і мене вивезли в ліс за Троєщину. Забрали мобільний телефон, всі речі: відеокамеру, відеореєстратор і документи - все вилучили, щоб я не міг подзвонити або записати, то що відбувається. Це не був грабіж - тому що золотий ланцюжок на мені залишилася.

Людина вийшла з машини, щоб проконсультуватися, що зі мною робити. Після цього мене витягли з машини, поклали обличчям у ґрунтовку і сказали, що якщо я звернуся до міліції мені кінець. Після цього мені сказали, що я повинен вчасно віддавати борги і добре себе вести. Які борги - я не розумію? Я ні в кого нічого не позичав. Після цього мене почали лежачого бити ногами. Били секунд 20-30, а після різко припинили. Сказали, щоб я півгодини лежав і не рухався і втекли.



Я повернув голову - побачив, що вони тікають до джипа. А потім перекотився на спину і побачив, що зліва їдуть велосипедисти. Мабуть вони їх і злякали. Саме вони мене знайшли і відразу викликали швидку допомогу.

- Які травми Вам завдали?

- У мене струс мозку, забої тіла - я ж практично не ходжу. Спина вся в ударах - я не можу напружувати поперекові м`язи, у мене сильні болі в спині. Що стосується очі, то розтин мені зашили, але дивитися мені зараз взагалі не можна, тому що око напружується і може зір погіршитися. Пошкоджень більше внутрішніх. Ускладнень слава Богу немає.
- Вам надходили які-небудь погрози до цього?

- У нас багато виникає конфліктів через нашу діяльність з Шевченківським РВВС і «Коброю», і Рєзниковим і так далі. Тому анонімних загроз в коментарях на сайті дуже багато. Є новина, де в коментарі написано, що я своєю смертю не помру. Так що, погрози, що мене будуть вбивати, бити, вивозити, підкидати наркотики, спалювати були постійно. Але я не надавав цьому значення, тому що не можна ж після кожного коментаря відлітати на Місяць - я тут живу і працюю, як звичайна людина.

- Те, що зараз Ви вибули з активного життя, могло якось вплинути на розслідування справ, які за участю «Дорожнього контролю» розглядаються в судах?

- Звичайно, це сильно вплинуло. Я зараз прошу суддів, щоб вони відкладали судові справи. Ось до речі цікава ситуація. Нашого активіста Олексія рік тому побили чотири даішника, його дуже сильно побили, потім посадили на три доби в спецприймальник за непокору і відео з мобільного телефону стерли. Вони самі на нього напали, а написали, що це він на них напав. Ми відео з мобільного телефону відновили і на ньому видно, що це саме даішники на нього напали і побили. Апеляційний суд ми виграли - він скасував рішення. Зараз по цим чотирьом даішникам проводитися дослідча перевірка. У четвер ми з Олексієм сходили в прокуратуру і домовилися, що в понеділок будемо у прокурора давати свідчення проти цих даішників. Тому що їх вже усунули від служби і зараз порушується кримінальна справа. Тепер виходить, що через те, що мене побили, я не можу захищати інтереси Олексія в прокуратурі. Адже саме я всі матеріали веду. У мене вдома є всі документи по цій справі. Так що це одна з версій причин, по яких на мене могли напасти, але їх дуже багато може бути.

- Скільки судових справ, в яких ви задіяні?

- Приблизно, близько десяти.

- На якій стадії зараз розслідування справа по Вашому викраденню і побиттю?

- Слідчий пояснив, що зараз юридично є факт грабежу, але не виключено, що справа буде перекваліфікована, адже очевидно, що це напад пов`язаний з моєю професійною діяльністю. Іншого варіанту бути не може. Я бізнесом не займаюся, особистих конфліктів у мене немає. Я цілими днями працюю над проектом «Дорожній контроль». Так що як тільки будуть зібрані докази, то можуть бути порушені кримінальні справи за іншими статтями.

- Що ви буде робити, щоб надалі убезпечити своє життя?

- Я думаю, що і рідні і близькі будуть мені допомагати, щоб я не залишався один. Зараз вони постійно чергують. Зрозуміло, що тут моє життя стоїть на кону - можуть убити. Причому незрозуміло за що.



* * *

Напад на керівника "Дорожній контроль" Ростислава Шапошникова пов’язаний з роботою проекту. Про це журналістам розповів керівник прес-служби "ДК" Єгор Воробйов.

У свою чергу в управлінні МВС м. Києва повідомляють, що поки порушили кримінальну справу за ч.2 ст. 186 КК - пограбування, що супроводжувалося насильством, і вчинене за попередньою змовою групою осіб. Правда, в МВС кажуть, що в ході слідства кримінальна справа може бути перекваліфікована.

"Дорожній контроль" зазначає, що характер нападу на Ростислава Шапошникова говорить про те, що метою злочину було не пограбування. Керівника "ДК" чекали біля будинку і як тільки Ростислав підійшов до свого автомобіля, його силою заштовхали в чорний джип і повезли за місто.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Правопорядок»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.