Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Янукович боїться чесних виборів через страх опинитися у в’язниці

Євроінтеграція 19894 перегляди

Опубліковано - 12.10.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Янукович боїться чесних виборів через страх опинитися у в’язниці
У ФРН вийшла нова книга про Україну. Автор Вінфрід Шнайдер-Детерс розповів DW про помилку Януковича у справі Тимошенко, а також чому для вступу України в ЄС слід домовлятися з Росією.

Вінфрід Шнайдер-Детерс - політолог, колишній керівник київського бюро німецького Фонду імені Фридриха Еберта. У берлінському видавництві BWV вийшла друком його монографія "Україна: вакуум влади між Росією та Європейським Союзом". В інтерв’ю DW політолог розповів про помилки президента Віктора Януковича, свої очікування від парламентських виборів в Україні та про роль Росії у питанні європейської інтеграції України.

Deutsche Welle: У Вашій книзі йдеться про вибір між Європейським Союзом і Росією. Куди рухається Україна нині?

Шнайдер-Детерс: Це питання більш відкрите, ніж будь-коли. Коли тривали переговори щодо угоди про асоціацію з ЄС, вірилося, що Україна прямє в напрямку Брюсселя. Тепер у мене таке враження, що президент Янукович хоче утримати Україну як самостійну третю силу між ЄС і Росією.

- У нього є шанс?

- Я у це не вірю. Вакуум влади не може існувати вічно. Рано чи пізно Україну притягне більш сильний сусід.

- Який сусід сильніший - Росія чи ЄС?

- Хоча я не є другом українських олігархів, я вважаю, що вони бачать перевагу своїх інтересів на Заході. Гадаю, вони з економічних міркувань будуть вести Україну до ЄС, незважаючи на бажання Януковича зберегти самостійність.

- Як Ви оцінюєте угоду про асоціацію з ЄС, підписання якої на разі заморожене? Переговори велися Києвом про людське око?

- Я так не думаю. Мені здається, що Янукович не розуміє, що таке Європейський Союз. Розмови про європейські цінності він не сприймає через свій менталітет і радянське минуле. Він би хотів, щоб ЄС був як раніше - економічним співтовариством. Тепер він змушений констатувати, що європейцям їхні цінності так само важливі, як і економічні інтереси.

- Одна з причин, через яку ЄС не підписує угоду про асоціацію з Україною, - процес проти колишнього прем’єра Юлії Тимошенко. Рівно рік тому - 11 жовтня 2011 - суд у Києві засудив її до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових контрактів з Росією. Які висновки з цієї справи?

- Це лише символ вибіркового правосуддя за Януковича. Як тільки її заарештували, мені було зрозуміло, що її більше не випустять, поки Янкович при владі.

- Чому? Чим вона така "небезпечна"?

- Нині вона ще більш "небезпечна", ніж тоді. Очевидно, було нерозумно з боку Януковича саджати її до в’язниці. Її популярність падала. Арештувавши Тимошенко, Янукович сприяв тому, що розрізнена опозиція об’єдналася.

- 28 жовтня в Україні відбудуться парламентські вибори. Тимошенко закликала парламент ЄС вже тепер визнати їх нелегітимними, оскільки вона і деякі інші опозиціонери не можуть взяти в них участь. А Ви як вважаєте?

- Євросоюз та інші організації стверджують, що в Україні панує вибіркове правосуддя з політичних мотивів. Той, хто так каже, не може визнати ці вибори легітимними, якщо популярні та харизматичні лідери опозиції сидять у в’язниці. Я вважаю, що весь виборчий процес від самого початку був спотворений.

- Чи означає це, що вперше за майже десять років вибори в Україні будуть визнані нечесними?

- Думаю, що саме таким буде висновок міжнародних спостерігачів.

- Як тоді Євросоюзу поводитися з Україною?

- Перед ЄС стоїть дилема. Рік тому дилема полягала в тому, що, якщо ЄС займе дуже жорстку позицію відносно Януковича і його режиму, Україна "впаде" в обійми Росії. Я вважаю, що цієї небезпеки більше немає. Але є інша дилема. Якщо ЄС дипломатично ізолює режим Януковича, то населення України залишиться з Януковичем один на один ...

- Що б Ви порадили Брюсселю?

- Я би порадив таки підписати угоду про асоціацію, щоб мати можливість впливати на ситуацію в Україні.

- Тобто Ви - проти санкцій, як у випадку з Білоруссю?

- Санкції нічого не дають, вони тільки шкодять населенню.

- Ви сказали, що Україна не піде на союз з Росією. Чому?

- Тому що підкорятися Москві - не в інтересах Януковича й українських олігархів. Російські олігархи з часом "проковтнули б" українських, а Янукович би не був самостійним правителем в Україні. Домінування Росії в будь-якому союзі настільки величезне, що крім Казахстану з його ресурсами ніхто не може втриматися від падіння під "опіку" Москви.

- Як довго Україна залишатиметься "вакуумом" між ЄС і Росією, про який Ви пишете у своїй книзі?

- Якщо після виборів почнуться заворушення, вони, напевно, будуть придушені. Янукович, імовірно, прагне другого терміну президентства. Наскільки йому це вдасться, не береться сказати ніхто. Питання в тому, наскільки українське суспільство спроможне повстати проти влади і піднятися так масово, що силові структури не зможуть його зупинити. Поки цього не помітно, але Україна здатна здивувати. Хто міг подумати, що там станеться "помаранчева революція"?

- Тобто Ви не вважаєте, що опозиція зможе перемогти партію Януковича?

- Я не вірю, що офіційний результат виборів принесе більшість опозиції. "Партія регіонів" не може собі цього дозволити. Вони рахуються з тим, що їх можуть посадити за ґрати. Як тільки опозиція отримає владу, вони (представники правлячої еліти - Ред.) відчують загрозу для себе особисто. У будь-якому разі - ключові фігури в Партії регіонів і сам Янукович.

- Ви очікуєте масштабних фальсифікацій?

- Так, але не в сам день виборів. Спотворення результату виборів почалося рік тому. Це і вигідний для влади закон про вибори, і склад виборчих комісій. Усе, що відбувається перед виборами, готує перемогу "Партії регіонів".

- У кінці Вашої книги Ви виступаєте за членство України в Євросоюзі, але пропонуєте спочатку "домовитися" з Росією. Що ви маєте на увазі?

- Західна і Східна Європа повинні знайти спільну конструкцію, в якій би Росія мала легітимне місце. Не в Європейському Союзі, а в Європі - це спільна структура безпеки, зони вільної торгівлі ЄС та Росії. Все це я вважаю за необхідне.

- Ви визнаєте претензії Росії щодо України?

- Я їх не визнаю, але вони існують. В Україні немає єдиного вектора. Значна частина населення, як і раніше, дивиться на схід. Якби була спільна зона вільної торгівлі від Атлантики до Тихого океану, а також спільна структура безпеки, питання про місце України було б не таким важливим.

- Без згоди Росії Україна не зможе стати членом ЄС?

- Я думаю, що проти волі Росії навряд чи вдасться чогось досягти. Це призведе до нової політичної прохолоди в регіоні, я не вважаю це продуктивним.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Євроінтеграція»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.