Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Юрій Винничук: «Дозволено тільки любити»

Національне питання 28175 переглядів

Опубліковано - 19.11.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Юрій Винничук: «Дозволено тільки любити»
Якщо оглянути опитування, які відбувалися в інших країнах, то побачимо, що, наприклад, чехи не люблять циган, албанців і українців. Українці не люблять африканців і циган.

Націоналізм – це патріотизм в дії. Таке визначення найчастіше зустрічається в інтернеті. Бути націоналістом – означає безмежно любити свій народ і свою державу. Любити понад усе. Що в цьому поганого?
А-а-а! – тут звучить істеричний крик Інни Геббельсівни. – "Україна понад усе" – фашистський лозунг! "Deutschland über alles!" Тому, мовляв, "Свобода" – це український фашизм.

Але на такій самій підставі можна також зробити висновок, що комуністи – теж були фашистами. Бо хіба при вході у фашистські і совєтські концтабори не висів один і той самий лозунг "Труд ведет к свободе" ("ARBEIT MACHT FREI")?

А як зверталися італійські фашисти одне до одного? Правильно, камераде. Тоїсть – таваріщ.

Ксенофобія – це негативні почуття щодо інших народів. Окремі зарубіжні газети дуже розхвилювалися через "Свободу", хоча опитування у будь-якій країні всюди демонструє високий рівень ксенофобії.

Ну, от, наприклад, про що свідчать дані соцопитувань, проведених в Україні і в Росії у 2009 році. А свідчать вони про те, що ставлення до Росії в Україні набагато краще, ніж ставлення до України в Росії. Понад 90% українців позитивно ставляться до Росії.

А от ситуація в Росії цілком протилежна – там позитивне ставлення до України становить лише 29%, а негативне ставлення – 62%!!!

А в Україні погано ставляться до Росії – ганьба!!! – 5% опитаних.

Тут, звичайно, можна було б поцікавитися: а якби в Росії 90% усіх фільмів, книжок, журналів, газет та радіо-телеефіру були україномовними, то який би відсоток росіяни нас полюбив би?

Якщо оглянути опитування, які відбувалися в інших країнах, то побачимо, що кожна нація когось любить, а когось не любить. Наприклад, чехи здебільшого не люблять циган, албанців і українців.

Українці не люблять африканців і циган.

Я українець і я теж не люблю циган. Отже, я ксенофоб? Фашист?

Гм. Я фашист... А чехи? Вони теж фашисти?

Але циган не люблять по всій Європі. Найцивілізованіші нації, найкультурніші нації не люблять циган і африканців. І не соромляться в цьому признатися.

Про себе я можу сказати так: я люблю усі нації, але на їхній батьківщині. Цигани виняток, бо батьківщини не мають.

Однак, не любити росіян у нас вважається чимось неправильним. Їх не можна не любити. Циган можна, а росіян ні. Тому й відсоток такий високий. Зате росіянам можна не любити українців. Це не вважається поганим тоном. Хоча разом з тим вони люблять наголошувати, що ми народи-брати.

Коли і хто нас побратав – загадка.

Для мене росіянин те саме, що англієць для ірландця чи бура, турок – для вірменина, болгарина і грека, тим більше – для кіпріота, іспанець – для каталонця і баска, німець – для єврея. Більше того, я вважаю, що так, як я, повинен мислити кожен свідомий українець, бо так мислить кожен свідомий ірландець, грек, болгарин, баск і т. д.

Але ірландцям височайше дозволено не любити англійців. Настільки не любити, що вони навіть за їхні (англійські!!!) гроші знімають фільми про своїх героїв, які воюють з англійцями. Вірмени не люблять турків. І їм це теж дозволено. І знято вже два десятки фільмів у різних країнах про трагедію їхнього геноциду.

Євреям дозволено не любити не тільки німців, але й українців. Як з’ясувалося, нема більших антисемітів, окрім нас.

Особливо тепер, коли до влади прийшла "Свобода". Тепер увесь світ, затамувавши подих, буде прислухатися до кожної їхньої репліки, виловлюючи ознаки ксенофобії та антисемітизму.

І віднині нам уже нікого недозволено не любити. Мусимо любити усіх. Навіть циганів. Котрі тепер роми.

Розкажіть про цю любов моїй сусідці, яка впустила циганок перепеленати дитину до хати, а вони її зв’язали і пограбували. І сотням, а то вже й тисячам пенсіонерів, яких пофарбовані циганки переконали поміняти гроші на нові купюри, а дітей – винести з хати усе цінне, щоб зняти вроки, а батьків, чиїх дітей вони присадили на наркотики...

В Росії відбуваються націоналістичні марші, до яких свободівським маршам, як рачки до неба. Але світ не чує тих антисемітських лозунгів, які там лунають. Світ не чує звинувачення російського священика, розмножене в Інтернеті, в тому, що "власть в Росии захватили жиды.

Не только светскую, но и церковную. Правители – все жиды". Кіріл Гундяєв не тільки "жид", а ще й гомік. Правда, це останнє твердження мені якось ближче до душі.

Подібних прикладів російської ксенофобії безліч і сягає вона дуже глибоко: "Антисемитизм был неотъемлемой частью мировоззрения Достоевского и находил выражение как в романах и повестях, так и в публицистике писателя:

"Если дело продолжится, если сам народ не опомнится; а интеллигенция не поможет ему. Если не опомнится, то весь, целиком, в самое малое время очутится в руках у всевозможных жидов, и уж тут никакая община его не спасет... Жидки будут пить народную кровь и питаться развратом и унижением народным, но так как они будут платить бюджет, то, стало быть, их же надо будет поддерживать."

Але я не чую обурення світової громадськості. Я чую лише застороги перед "Свободою" і одне-єдине відоме висловлювання Тягнибока. І чую запевнення в тому, що "Свобода" врешті свою риторику змінить.

Чомусь більше ні від кого іншого зміни риторики не вимагають. Усілякі болдирєви, лєвчєнкі, могильови, богохульскіє і прочіє можуть і далі булькати свої ксенофобські ідіотизми.

"Ви падумайтє! – волала якось Інна. – Ані же даже Пушкіна пєрєводят на украінскій язик! І дєті ізучают на нємислімом (!!!) украінском язикє еті вєлікіє строкі!!!"

Бо їй можна.

А мені зась. Тому ані слова о вєліком і могучєм.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національне питання»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.