Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кохання - партнерство чи залежність?

Психологія та стосунки 16980 переглядів

Опубліковано - 10.03.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Кохання - партнерство чи залежність?
Далеко не завжди можна точно визначити, до чого більше тяжіють ваші стосунки - до визначення залежності або партнерства? Тому що будь-які відносини припускають певну залежність один від одного і взаємні зобов’язання. Або зобов’язання тривалий час однобічні - у випадку відносин батьків з дитиною.

Але тим не менше, критерій залежності існує: це коли ваша любов стає центром, що визначає всі інші події вашого життя, і таким чином, починає заважати всім іншим аспектам вашого життя.

У цьому випадку всі ваші життєві рішення є не наслідком ваших бажань і здорового глузду, а базуються на тому, що вам потрібно - доза уваги, любові або певного ставлення від об’єкта вашої залежності. Само собою, залежна людина дуже рідко усвідомлює свою залежність - точно так само, як алкоголік або наркоман не визнають своєї хвороби.

Любовна залежність у одного з партнерів обов’язково має зустрітися з залежністю іншого партнера, яка її органічно доповнить. Тому, якщо жінка схильна до любовної залежності, то вона обов’язково знайде чоловіка, який теж схильний до залежності! Але іншого характеру - до залежності уникнення. Ця солодка парочка нерозлучна.

Схильна до любовної залежності жінка поринає в кохання з головою і на все готова заради свого чоловіка. А той усіма силами прагне у зворотний бік - у нього своя залежність. Але оскільки чоловік теж хоче відносин (а як інакше - їх всі хочуть!) - він їх підтримує, але на необхідному мінімумі. Зблизитися нормально йому не дає його залежність уникнення.

Жінка підсвідомо відчуває, що якщо вона хоча б трохи збавить силу своєї любові - відносини стихнуть і партнер піде. Тому вона часто сама розриває такі відносини, щоб зберегти хоча б залишки самоповаги. Ось і виглядає це з боку, ніби вона йде, а чоловік страждає.

Залишатися і далі в цій ілюзії досить небезпечно: можна все життя будувати відносини за таким принципом. Але якщо подивитися в очі своєї залежності, визнати її, є шанс навчитися будувати більш здорові відносини. І найголовніше - з іншими чоловіками. Не схильними до залежності уникнення.

Я навела приклад з жінками, але на місці залежного точно так само може опинитися і чоловік. І тоді сценарій розгорнеться з точністю до навпаки.
Спробуйте прислухатися до характеру своїх почуттів і звернути увагу на такі ознаки любовної залежності:

• Ви постійно згадуєте предмет свого кохання - по багато разів на день, і ці думки носять нав’язливий характер, самі лізуть в голову (в якості експерименту спробуйте підрахувати, скільки разів на день ви згадали про кохану людину - цифра може вас нажахати).

• Ви чекаєте від вашого партнера того, чого він дати вам не може - і в принципі не здатний (тобто, у вас є завищені очікування, коли ви говорите собі «нехай він зараз не проявляє цих якостей - але я бачу в ньому величезний потенціал!»). У наявності - ідеалізація партнера.

• Ви завжди його виправдовуєте, що б він не накоїв - і навіть тоді, коли він дійсно винен, ви самі відчуваєте себе винуватим.

• Через вищевказану причину постійного почуття провини ви не здатні критично поглянути на ваші відносини.

• Ви дбаєте про задоволення потреб партнера на шкоду своїм власним.

• Ви боїтеся, що негідні свого партнера, тому що схильні порівнювати його з собою і він здається вам краще.

• Ви побоюєтеся, що поведи ви себе природно - він вас відразу кине, оскільки не стане терпіти ваші вибрики. І тому ви схильні поводитися так, як подобається партнерові.

Цілком можливо, що ви перебуваєте по інший бік барикад, - коли ваш партнер страждає залежністю до вас, а ви проявляєте залежність уникнення. Тоді ви зможете помітити наступне:

• Як тільки ви починаєте помічати, що партнер хоче зробити ваші відносини ближчими і відвертішими, ви починаєте віддалятися: всі ваші зусилля спрямовані на те, щоб стримувати натиск партнера і не дати відносинам перейти у фазу близьких.

• Ви боїтеся втратити «свободу» у відносинах.

• Вам здається, що «шлюб все псує», а справжнє кохання можливе тільки на певній відстані одне від одного.

• Своїм захопленням, роботі та друзям ви приділяєте набагато більше часу, ніж коханій людині.

• У глибині душі ви боїтеся, що негідні свого партнера і що він вас кине - саме через те ви маєте живе переконання, що не варто закохуватися занадто сильно, щоб у майбутньому вберегтися від страждання при розставанні.

Як бачите, обидві залежності мають однакові причини, які мають витоки в дитячих або юнацьких травмах. Люди, які утворюють пари за принципом відносин залежності, мають схожі психологічні риси, які лише проявляються по-різному. Але обидва партнери мають проблеми з щирим проявом почуттів і страх інтимності, що заважає їм будувати здорові стосунки.

Якщо ви помітили у себе кілька ознак любовної залежності або залежності уникнення - не турбуйтеся. Треба радіти! Це означає, що у вас підвищилася критичність по відношенню до себе і тепер ви напевно зможете позбутися залежності. Визнати свою залежність - найголовніша умова для звільнення від неї. Тепер у вас з’явився шанс відрізнити хвору поведінку від здорової і навчитися з часом будувати партнерські, а не залежні відносини.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.