Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Роман Чайка: «Мені бракує Кучми, адже політики поставили Схід і Захід раком»

Думка українця 39624 перегляди

Опубліковано - 11.08.2006 | Всі публікації | Версія для друку

- Ну яка різниця між нашими дівками, які продають себе в тій самій Словенії та журналістами – джинсовиками? Наші дівки навіть чесніші.
- Ну яка різниця між нашими дівками, які продають себе в тій самій Словенії та журналістами – джинсовиками? Наші дівки навіть чесніші.
«Читаю я в туалеті». Ось про це, а ще про «Гніздо Кучми», проституток журналістики, «Мертвого Півня» за cклянкою «Боржомі» розповідав телеведучий Роман Чайка.

З «ГНІЗДА КУЧМИ» ВИЛІЗЛИ ВСІ ПОЛІТИКИ ПО ОБИДВА БОКИ БАРИКАДИ

- Романе, ти щойно повернувся з відпустки. Де ти відпочивав?


- Мене вже 5 років запрошував однокласник до Словенії, і ось нарешті я зібрався та поїхав. Він живе у Любляні. Моя мрія здійснилася. Я знайшов таке місце в Європі, де немає совків. Мені ця відпустка вдалася, тому я щаслива людина. Цю країну можна з впевненістю називати Раєм на землі. Там навіть немає «повноцінного» кримінального життя і кримінальної хроніки. Це країна, в якій дивитися випуски новин – це жахливо нудна річ. Там, врешті, коли втопився один рибалка, вони два дні давали це як «топову» новину.

- А потім ти приїхав сюди… Шок?

- В принципі, я трохи адаптувався ще там, оскільки дивися «5 канал». Я поетапно відстеждував ліквідацію Ющенком поста Президента і ліквідацію Ющенком України, як самостійного проекту. Переведення її в режим Україна точка ру.

- А як загалом ти оцінюєш цю ситуацію?

- Ну я не Касандра. Але якщо дивитися на склад Кабміну, то мене охоплює шок, починаючи з «серверного» Клюєва, появою лідера з продажу окулярів для пенсіонерів Папієва. Ну а коли там з’явився ще й «росукренергійний» Бойко… Мені дуже бракує Кучми, щоб була гармонія, хоча його просто можна поставити почесним Президентом.

В принципі, це все шокувало не так мене, як моїх друзів, які вже давно займаються системним бізнесом в Словенії. Вони не можуть зрозуміти багатьох речей, як в принципі і німецькі та хорватські бізнесмени, з якими я спілкувався. Вони бояться, що великий друг українських філологів Азаров може знову повернути «Маски-шоу» в податковій. Окрім того, вони бояться тепер працювати з Україною, оскільки розуміють, що вся тусовка бандитів буде працювати на експорт, отже, почнуть валити гривню. Вони також не розуміють, як можливо, щоб представники мафії з представниками сталінської антиукраїнської партії разом робили блок.

- Український феномен…

- Ми завжди робимо своє ноу-хау, але я не вважаю, що це український феномен. Цей проект дуже довго курувався з Росії. Я говорю про кумулятивний ефект, який реалізується вже 15 років. Це країна, яка здала свою національну безпеку, інформаційний простір ще в 91-му. Ми маємо сьогодні молоде покоління, яке більш совдепівське, ніж те, яке будувало БАМ і ГУЛАГ. Це все назбиралося і конвертувалося у вигляді тих же самих політиків. Все їх можна назвати «гніздо Кучми». З нього вилізли всі політики, які знаходяться по обидва боки барикади. І їх вибирали такі ж совдепівські люди. За короткий час ми побачимо величезний відкат на старі позиції.

Я дивуюся, як безпорадно попередня влада не могла розшифровувати оці торги та поїздки Мороза до Путіна, мінєти Симоненка в Кремлі. Ці речі має курувати СБУ, Рада Нацбезпеки. Навіть у тварини є інстинкт самозбереження, а в держави тим паче має бути.

ПРОСТИТУТКИ В СЛОВЕНІЇ ЧЕСНІШІ ЗА НАШИХ ЖУРНАЛІСТІВ

- Одним із завоювань помаранчевої революції – була свобода слова. Що тепер? Ми повертаємося до того, з чого починали?


- Це буде по-новому. Це не відкат в сторону темників, а абсолютно російський стандарт журналістики. Це – «раболєпіє». У нас навіть нема відповідного терміну. Я вже із задоволенням хочу подивитися в новому телевізійному сезоні проросійські телевізійні проекти, які у нас називають національними каналами. Ми побачимо щось нове. Я думаю, що ми будемо рухатися в сторону якогось гібриду російського та білоруського телебачення. Багато газет залишиться на рівні нормальних ЗМІ, оскільки вони змогли все-таки вирватися на бізнес-формулу інформації. Але багато хороших журналістів підуть в Інтернет.

Мені цікаво, як тепер будуть працювати медіа з Донецька та Луганська. Вони таки не встигли зробити те, що зробили тут, у Києві, ми. Мені шкода колег…

- А як буде працювати «5 канал»? Люди при владі змінюються, тож чи зміниться політика каналу?

- Це питання швидше до топ-менеджерів. Але подача новин не зміниться. У країні, де політика візантійського типу, тобто підкилимна, люди все більше будуть цікавитися новинами. І чим більше вони про політику дізнаються, тим більше їм хочеться докопатися: а що ж там ті політики вночі без нас підписали? У нас політика знову повернулася в режим «бандіто-ганстеріто», тому що тільки бандити всі серйозні акції планують в ніч з 2 до 4 ранку, коли у нас найміцніший сон.

- Під час виборів дуже багато говорилося про джинсу. Після виборів її менше не стало, але про неї не говорять…

- Навіть писали джинсу про джинсу. Вже дуже багато журналістів запропонували свої послуги найновішій владі. Це навіть не була джинса. Це був аванс - подивіться, як ми можемо джинсу робити, не забувайте про нас. Так пропонують себе проститутки при дорозі потенційним клієнтам. Я зробив такі висновки за останні два дні, коли помоніторив канали. Фактично, Глєбушка Павловський може повертатися до України й очолити якісь інформаційний проект чи ток-шоу. Йому тепер буде комфортно, як і на кремлівському НТВ…

- Тобто, фактично, про яку об’єктивність чи свободу слова ми можемо говорити… Помаранчева революція пройшла і «темники» повертаються…

- Ті, хто не були блядями, той ними й не буде. Джинса – це проституція. Ну яка різниця між нашими дівками, які продають себе в тій самій Словенії та журналістами – джинсовиками? Наші дівки навіть чесніші. Вони приїздять туди за контрактом, платять податки, мають медичне страхування, формують бюджет, працюють в клубах і формують добробут європейської держави. Наші бляді в Словенії більш чесні, ніж журналісти з дипломами, своїми конвенціями, підписанням листів та акціями в Україні. Ми просто знову повернулися в країну абсурду. Чим гірше працювала державна машина, і чим більше сралися між собою політики – тим кращі показники були у нашій економіці. Парадокс. Чим кращі показники економіки, тим більше незадоволені своїм життям громадяни країни, у якій найбільше Мерседесів, лексусів та Майбахів (то такі дорогі машинки, на яких у Європі не їздять. Дорого.)

- На «5 каналі» є проститутки?

- Я не відповідаю за всіх журналістів. Я вже півтора роки не працюю, як шеф-редактор новин. Лише – як редактор програми «Новий час» та «5 копійок». У мене журналісти – добре відомі люди. Я вважаю, що це вони мені зробили послугу, працюючи у моїй команді, адже це – Таня Малярчук. Світлана Поваляєва. Справжні письменниці, яких читають. Вони мають відкриті нерви. І коли їм кажеш, що у нас у студії буде сидіти ось такий подонок і такий напівподонок, а говоритимемо про таку-то тему, то вони роблять сюжети, які є мініфільмами.

Але так чи інакше, я буду відстоювати ті стандарти, які ми запропонували в Україні. При чому, ці стандарти, абсолютно нормальні. Вони практично наближуються до стандартів BBC. Інша справа, що суспільство не готове до цих стандартів.

Я ж – людина безпонтова. Якщо мені треба стати в чергу – я стану. Ось одного разу стою я, а за мною стоїть жінка і буквально до рота мені заглядає.

«О! – каже вона. – Ви з п’ятого? Я вас вітаю, дуже рада вас бачити. Я вашу програму люблю, але вас всіх ненавиджу!». Питаю ж чому? «Ідеологічно – це для мене чужий канал». Але ж наш канал ідеологічно не заангажований і показує усе й усіх. «Так, але це не відповідає моїй ідеології».

Тобто фактично люди сприймають інформацію через ідеологічне сито своїх стереотипів. Зараз країною править «еліта», яка представляє лише дві області і ми знаємо, як формувалося населення цих областей. Великий пласт людей, які є носіями ментальності, яку легко вкласти в серіал «Бандитский Петербург». Вони й обрали нами правити людей, які у цьому серіалі були б «звьоздамі». Яка ментальність – таке й сприйняття світу…

- Але я знову повернуся до «5 каналу». Одні й ті ж самі обличчя. Одні й ті ж самі люди ведуть декілька передач. Це нестача кадрів чи небажання випускати нових людей на екран?

- Це – стабільна команда. На українському ТБ ведучі працюють за таким принципом, як клубні футболісти. Вони ходять, торгуються, переходять з одного каналу на інший. Ми ж більше цінуємо, коли люди залишаються і почувають себе природно в колективі однодумців. Я так себе відчуваю на «5 каналі». Я добре знаю робочі стосунки та атмосферу в ньюс румах на інших каналах. Я вже був в советской армії – вижив. І ще раз не хочу повертатися в систему постійного виживання у тераріумі заклятих колег.

- А на «5 каналі» мир та злагода….

- Ну не мир та злагода. У будь-якому колективі завжди будуть виникати конфлікти, Справа не в конфліктах, а як з них виходять.

- Ти підтримуєш стосунки зі Скрипіним та Шевченком?

- Я з ними товаришую з самого початку заснування нашого каналу. Ми разом починали.

- Тобто зараз ви зустрічаєтеся?

- Нема часу на зустрічі. Підтримувати стосунки – це значить регулярні зустрічі, хоча б на пиві. Андрій тепер в Парламенті, Роман готується до нового телевізійного сезону. Ми його скоро побачимо на одному з телевізійних каналів. Правда не скажу на якому – не буду відкривати карти.

- Як ти думаєш, що Андрій Шевченко тепер може зробити в Парламенті?

- Це тепер питання. Я просто хочу зрозуміти, як тепер буде функціонувати Національна рада, Комітет з питань свободи слова в режимі уряду, де 2/3 ключових фігур весь час мали проблеми з цими стандартами демократичного суспільства.

Але Андрій – боєць. Він ніколи не здається. В нього дуже «прикольна» заступниця по комітету. Принаймні, він не буде мовчати.

- Але чи зможе він зробити щось реально? Те, що він хотів? Громадське телебачення?

- Тепер доведеться корегувати з огляду на реалії. Я думаю, що ідея суспільного телебачення тепер похована надовго. Щоправда, цій ідеї яму копав ще Ющенко. Він дав обіцянку покійному Сашкові Кривенку, що коли буде повалено кучмізм, «Громадське радіо» вийде в ефір. Кривенко загинув, а його дітище було поховане. З цього моменту почалися проблеми в реалізації проекту суспільного телебачення. А громадське телебачення - це ж грандіозний проект для всієї нації. Політичної нації немає, та й політичної волі для цього проекту не чути. Я знаю, що це мрія життя Андрія Шевченка. Чим зможем – допоможем.

ЧИ ЗНАЙДЕМО МИ СОБІ ПОДІБНИХ?
- Від політики перейду до іншого боку твого життя – музичного. «Мертвий півень» - гурт, де ти граєш. Чому не часто, не завжди яскраво…?

- Нашому колективу вже 16 років і наше ядро не змінюється. Ми – єдині рокери, які реалізували формулу Схід і Захід разом, на відміну від політиків, які реалізували Схід і Захід раком. У нас барабанщик з Харкова, там же і Місько живе. Я – в Києві, Джон – у Львові. Ми не бавимося в шоу-бізнес, тому ми не в кругообігу тих голих дуп та цицьок, якими рясніють наші канали. Ми не займаємося перерозподілом бабок та понтів.

Наша діяльність – це екзистенція. Переважно ми збираємося під якісь проекти. Наприклад, під проект віршів Андруховича «Пісні для мертвого півня». Ми його цікаво реалізували. Вийшло небагато дисків, і їх зараз купити не можна, оскільки весь тираж був проданий за 5 днів. Вийшов МР-3 з нашою творчістю, в який аж страшно заглядати, оскільки виявляється, що її, творчості, назбиралося аж на 2 мультимедійні диски. А регулярної роботи нема, бо ми всі дорослі люди, у кожного з нас своя сім’я, діти. Тим паче, що в країні, яка не потребує своєї культури з цього виживати неможливо.

- Тепер збираєтеся на Гуляйполі?

- Ця ідея мені дуже подобається. Тим паче, що вона обростає все більш цікавими подробицями. Я прочитав, що туди приїде Андрій Окара прочитати лекцію «Анархізм, як душа українця» - це вже прикольно. Це повертається те, що ми мали на початку 90-х Львівський фестиваль «Вивих». Зараз мені цікаво, чи буде на цьому фестивалі публіка, яка була тоді на «Вивиху». Тоді та «вивихова» публіка зробила багато успішних проектів, декілька революцій, зреалізувалась у бізнесі і політиці. Фактично, та публіка і влаштовує цей фестиваль. Інша справа, чи знайдемо ми собі подібних. Тим більше, що треба повернути собі Махна, а то ходять якісь відморозки то в Че Геварах, то в СССР-футболках. А у нас є свій Махно, який дасть просратися усяким чегеваркам. Має бути кльовий фестиваль.

- Рома, а що ти робиш після роботи, музики. Ну як же ж ти відпочиваєш?

- Робота у мене – з понеділка по п’ятницю. Коли я приїжджаю додому – це десь десята вечора. Якщо я ще застав сина не люлі, то можу перекинутися з ним парою слів. Але вечері продовжую інформаційне життя в моєму комп’ютері. А ще – я страшенний кіноман. У мене велика кінотека і я вночі дивлюсь кіно. Вчора я передивився аж три фільми Вуді Алена і ще суперкомедію Кірілла Сєрєбрєннікова «Зображуючи жертву». ТБ крім новин взагалі дивитись не можу, замість кіно таке лайно закуповують, що за державу соромно.

- Українські фільми дивишся?

- Дивився трансляцію Відкритої Ночі. Клас. Мій малий замовив «Тачки» та «Карлсона» українською, але їх ще не продають на DVD. Ще мій малий дивився нашу «Штольню» - це гарний, саме дитячий фільм.

- А таке, як «Помаранчеве небо» дивишся?

- Ні, ну не цікаво. Останнє, що я дивився з нашого – документалку Володі Ар’єва «День сьомий». Сподобалося. Взагалі, добре, коли є наші фільми. Я хочу, аби у нас валом було українських фільмів. Ринок тоді виведе якість.

- Тоді давай генеруй ідею, пиши сценарій…

- Ой! Я дивуюся, коли у нас говорять, що нема кіно, бо нема гарних сценаріїв. Та їх повно! Якби я зараз мав гроші, то б взяв за сценарій будь-який роман Андруховича й екранізував. Це ж був би блокбастер. Або Василя Кожелянка «Дефіляда в Москві», чи Сергія Жадана "Гімн демократичної молоді", або «Культ» Дереша. А ще у нас наших гарних акторів – море, ними послуговують росіяни. А наші недоумки не цінують.

- Але не повірю, що відпочиваєш лише за фільмами без сто грамів…

- Та ні. Ну ось вчора з друзями в Конча-Заспі дивилися, як засипали половину гарного озера. Покупався нашвидкуруч, бо там зараз – болото. Так ми попили пиво. Я зараз присів на Приватну Броварню №1. Цього сезону – моє улюблене. Я – пивоман. А ще мені подобається зустрічатися з друзями, з якими можна поговорити не для підтримання розмови. Анекдоти страшенно люблю збирати. Останнім був такий: У путівнику 2080 року. «Київ – це маленьке історичне містечко, яке лежить між наметовими містами БЮТ та Партії регіонів».

Окрім того, мені дуже сподобалися вина Словенії та її кухня. Всілякі ракушки, краби…

- Ти – не домашня людина.

- Ні! У єдиний мій вихідний – неділю – я сідаю в машину, беру відеокамеру та їду пізнавати невідомі куточки України.

- Але ж вдома щось робиш!

- Читаю я в туалеті. У мене там є спеціальна поличка, куди я переношу активних 5-10 книжок. Переважно це такі, які я вже читав – я їх перечитую. От зараз вкотре дочитую «Трьох товаришів» Ремарка. Там описується картина Німеччини перед приходом Гітлера. Таке відчуття, ніби читаєш про Україну, треба лише імена змінювати. Читаю там, є комп’ютер, відеотека. Оце і все, що є у мене в хаті. Але я там рідко буваю, бо я не кімнатна рослина.

- Але ж збираєтеся родиною?

- У мене велика родина, але я не люблю збиратися родинно. Обтяжливий ритуал. Але батьків своїх дуже люблю і ціную. Я дуже вдячний своїм батькам, що не дали мені стати совковим бидлом. Батько мені показав всі музеї Пітера та Москви. Дали знання, освіту і бажання завжди вчитися. Я знав весь репертуар від Таганки та Великого театру, особисто знав майже всіх акторів Львівських театрів. І в тата завжди мене чекала супер бібліотека.

- А в тебе велика родина?

- Більше по лінії дружини. А я – одинак. Вся моя родина – по лінії батька та матері. Це дуже цікаві люди. В мене один дід брав Берлін, а другий – воював в УПА. Є маленька лінія родини, яка була вислана з України в результаті операції «Вісла» аж під німецький кордон. Є родина моєї дружини, яка живе в Америці та дуже активно діє в діаспорі. Мені цікавіше досліджувати історію своєї родини, ніж збиратися на свята. У мене ще є вуйко, який є, мабуть, ровесником всіх епох. Йому 90 з чимось років. Я його цитую досі, бо лише його життєва формула й спрацьовує: «Нема нічого злого, що на добре не вийде».

- Тобі батько так багато показав. Що ти даєш своєму синові, адже тебе весь час нема вдома…?

- Так, це проблема. Але в нього вже є непогана відеотека та бібліотека. У нього є хороші задатки, але не такі як в мене.

- Які?

- Ну його не цікавить музика, окрім як послухати хороший рок. Оскільки я за першою освітою біолог – мені було цікаво це. Його в цьому напрямку нічого не цікавить. Вибір ще попереду – сину лишень 11. Я думаю, що ще встигну йому показати багато всього цікавого в світі. Наступного року ми разом поїдемо в Словенію, а потім у Відень, Мюнхен та Венецію помандруємо. Людина, яка пізнає інші народи і культури просто не може залишитись тупим радянським валянком. Ще помандруємо разом…

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знання певних принципів легко компенсує незнання деяких фактів ”
К. Гельвецій

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.