Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Меморандум нафтового протекціонізму

Політмаразми 24368 переглядів

Опубліковано - 22.08.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Меморандум нафтового протекціонізму
Замість меморандуму вийшов пшик. Уряд та нафтопереробники підписали документ, який не містить жодного конкретного слова – лише розпливчасті лозунги. Це, найімовірніше, свідчить про те, що уряд та власники нафтових заводів (більшість з яких мають російське походження) уклали неофіційну домовленість за спиною українських споживачів щодо того, як будуть рости ціни на пальне.

21 серпня прем'єр-міністр Віктор Янукович і найбільші гравці нафтового ринку країни підписали меморандум про партнерство між кабінетом міністрів і представниками компаній, що працюють на ринку нафти й нафтопродуктів.

Сам документ, за великим рахунком, небого особливого не вартий, оскільки не містить ні слова про конкретну ціну на нафтопродукти, формулу її визначення чи методи її обмеження.

Натомість, меморандум насичений безліччю обіцянок і ініціатив, які вже зустрічалися в аналогічних документах, підписаних раніше, однак так і не були реалізовані. Яскравим прикладом такого положення є ініціатива зі створення експертно-аналітичної групи під керівництвом віце-прем'єр-міністра Андрія Клюева, а також представників центральних органів влади й компаній.

По ідеї, ця група повинна буде розробляти проекти нормативних актів, які стабілізують ринок нафти. Крім цього вона має займатися механізмом створення стабілізаційного резерву нафти й нафтопродуктів, а також системою регулювання їх імпорту й експорту.

Однак, з досвіду, такі групи створюються щорічно, але їхнє функціонування зводиться до декількох засідань у рік. Тай то тільки тоді, коли необхідно ліквідувати кризу, що почалася, якими наша країна рік у рік грішить у піки сезонного споживання нафтопродуктів. Не виключено, що й цього разу все буде відбуватися саме за цією схемою.

Пил в очі

Сама церемонія підписання виглядала як спланована піар-акція, основною метою якої було показати все найкраще в роботі нового уряду, а також висвітлити весь негатив, яким "грішили" экс -урядовці "жовтогарячої" команди. Тобто скільки зла ті зробили найбільш "незахищеним та скривдженим" бізнесменам в Україні - нафтовикам.

У ході заходу як представники уряду, так і нафтовики обсипали один одного компліментами, й говорили про "зовсім нові" підходи до співробітництва.

Віктор Федорович запевнив, що діалог між урядом і нефтетрейдерами буде відбуватися винятково на ринкових засадах. "Ніяких розмов про адміністрування бути не може ні зараз, ні в перспективі",- відзначив він.

У своєму спічі Янукович не втримався, і порадував журналістом свіжою "перлиною", назвавши довгострокову перспективу співробітництва – працею "у довгу".

Показовим був той факт, що Янукович назвав відомого бізнесмена Ігоря Коломойського представили як главу спостережної ради (СР) ВАТ "Укрнафта", хоча в дійсності він є лише членом СР. Чи це була звичайна помилка, чи те прем'єр сам знехотя зізнався в повній втраті контролю уряду над "Укрнафтою", де державі належить контрольний пакет акцій.

Так само здається дивним підписання меморандуму саме членом СР Коломойським, а не присутнім головою правління ВАТ "Укрнафта" Ігорем Палицею.

Крім того, у список підписантів меморандуму з боку нафтовиків увійшло досі невідома широким колам громадськості ВАТ "Донбасснафтопродукт", що за даними експертів володіє всього лише декількома десятками АЗС та й то в одному донецькому регіоні.

Питання про те, для чого було залучено цю невелику компанію до такого гучного заходу, дотепер залишається відкритим. Чи те ця данина батьківщині, чи те перше публічне представлення її генерального директора Олександра Демьяненко на вищому рівні, з натяком на подальший його кар'єрний ріст?

Істина десь поруч

Незважаючи на всю пафосність і спланованість заходу, брифінг із журналістами був не дуже легким як для Януковича, так і для Юрія Бойка, міністра палива та енергетики. Тривалість спілкування з пресою склала рекордно малих 15 хвилин.

Тим не менш, за цей період журналістам вдалося з'ясувати справжні умови підписання меморандуму. Головним ньюзмейкером тут виступив Бойко. Міністр проінформував, що держава повинна скасувати нульову ставку на ввіз готових нафтопродуктів для стабілізації внутрішнього ринку. Найбільш слушний час для скасування нульових мит, на думку Бойко - кінець осені, коли спостерігається падіння попиту на ринку палива.

Крім того, за словами міністра, мінпаливенерго всіляко сприятиме розробці закону, що буде стимулювати модернізацію НПЗ. Зокрема, йдеться про встановлення нульового мита на ввезене встаткування для реконструкції й модернізації, а так само певні пільги по ПДВ.

Всі ці заяви, а також присутність високопоставлених гостей - керівників російських компаній, які володіють нафтопереробними заводами в Україні, дають зрозуміти, що зараз зелене світло від уряду отримають саме нафтопереробники, а не на торгівці. Саме перші отримають пільги, за рахунок погіршення умов для ведення бізнесу для останніх.

Крім того, недавній візит Януковича у Москву наводить на підозру, що Віктор Федорович саме в білокам'яній вирішив всі питання з російськими нафтовими компаніям, що підтверджується зговірливістю й гарним настроєм їх представників у Києві.

Що меморандум нам несе?

Внаслідок проголошеної нової нафтової політики уряду, українському споживачеві, скоріше зав се, доведеться страждати. Адже у випадку введення мит, ринок знову стане закритим для якісного імпортного палива.

Підвищення якості бензину, про яке так багато говориться в меморандумі, за рахунок модернізації й реконструкції, імовірно, буде відкладено на довгий строк, оскільки стимулів у нафтопереробників до поліпшення якості палива стане набагато менше. Адже уряд забере основного їхнього конкурента - імпорт.

Власники НПЗ на внутрішньому ринку України будуть конкурувати лише один з одним – тобто зовсім не конкурувати, оскільки історія свідчить про їхнє вміння домовлятись між собою.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політмаразми»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.