Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Суспільство виганяє розумних

Психологія та стосунки 24109 переглядів

Опубліковано - 2.09.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Суспільство виганяє розумних
Сучасна людина в своєму розвитку недалеко пішла від мавпи, її життя визначають ті ж закони, що і десятки мільйонів років тому, і майбутнє не обіцяє людству нічого хорошого.

Еволюціоніст, палеоневролог, доктор біологічних наук, професор, завідувач лабораторії розвитку нервової системи Інституту морфології людини РАМН Сергій В’ячеславович Савельєв розповідає про еволюцію і деградації мозку і ділиться своїми прогнозами розвитку людства.

- Як і для чого розвивався людський мозок?

- Мозок еволюціонував не для того, щоб ми стали добре мислити, створювати безсмертні твори, вирішувати математичні проблеми або посилати людей у ​​космос. Він розвивався, щоб швидко і ефективно вирішувати біологічні задачі. У нас погані нігті, повільні ноги, немає крил, огидна анатомія - ми ходимо на двох ногах, як динозаври. І наше єдина перевага перед іншими біологічними видами - розмір мозку.

Мозок формувався під дією біологічних законів дуже довгий час. Наші далекі предки, як всі примати, жили 50 млн. років на деревах. Потім, 15 млн. років тому, вони з цих дерев спустилися. За офіційною версією вони без всякої на те причини кинули прекрасні ліси, повні їжі, і вирушили їсти корінці в чисті поля - туди, де їх запросто могли розтерзати хижаки. Звичайно, - це дурість. Мавп з джунглів не так-то просто вигнати - їх можна заманити лише їжею. Значить, вони вийшли на береги озер, яких тоді в Африці було дуже багато, за рибою, ікрою і яйцями птахів, що гніздилися там. Надлишок їжі, багатої білком, відсутність конкуренції за неї - ось основа щастя наших предків. Цей райський період тривав близько 10 млн. років. Чим же займалися примати, коли вирішили проблему їжі? Питаннями розмноження і домінантності. Почалася жорстока статева конкуренція, і наші предки стали з’ясовувати між собою стосунки. Надлишок їжі народжує соціальні проблеми - цей біологічний закон діє і понині. Поки всі ходять на роботу і заробляють гроші, в сім’ї все добре. Як тільки на роботу ходить один, інші починають з’ясовувати стосунки між собою.

- Мова, яка виникла в той час, була інструментом статевої конкуренції? І чи викликала вона ріст мозку?

- Мова та керування виникли як основа для спільних дій при полюванні у воді. Але дуже швидко їх почали використовувати по-іншому - для обману. У будь-якому світі продемонструвати здатність до дії набагато простіше і вигідніше, ніж щось зробити. От уявіть собі: приходить самець до самки і розповідає, що він зловив величезну рибу, але раптом з’явилися люті звірі, відняли її і з’їли. У вас вже народжується образ, - а подій-то ніяких не було. Він все це вигадав, щоб досягти результату: підкорити самку і виготовити собі нащадка. Мова стала еволюціонувати тому, що вона не має на увазі ніякої діяльності. Вона енергетично більш вигідна. Брехати вигідно скрізь, і цим займаються всі. Мова допомагала в конкурентній боротьбі за їжу, за самку, за домінантне становище в зграї. Однак мова не таке надбання, яке перебудовує або збільшує мозок. У мікроцефалів, наприклад, мозок менше, ніж у шимпанзе, але при цьому вони непогано говорять.

- Коли ж мозок почав рости?

- Десять мільйонів років тому в момент переходу від мавпи до людини виникла система соціолізіаціі і почав діяти соціальний відбір. Оскільки група приматів могла вирішувати свої завдання тільки в стабільній ситуації, коли ніхто між собою не гризеться, найагресивніших і найрозумніших стали або знищувати, або виганяти зі зграї. В результаті цієї прихованої форми селекції йшла еволюція. З одного боку, це був консервуючий, або стабілізуючий, відбір: завдяки відмові від біологічної індивідуальності створювалася група з певними усередненими властивостями. З іншого боку, гнані особини мігрували, пристосовувалися до нового середовища, плодилися і знову виганяли асоціальних і найрозумніших. Так з’являвся новий міграційний шлях. І якщо ми простежимо історію руху людства, то з’ясуємо, що на кожному новому місці мозок трохи збільшувався і за кілька мільйонів років досяг максимального розміру - 1650 г., що майже на 300 г. більше, ніж у сучасної людини.
- Як соціальний відбір всередині групи вплинув на формування мозку?

- Мільйон з невеликим років тому соціальна структура суспільства завдяки дуже жорстокого внутрішньому відбору розвинула лобову область мозку. У людини ця область величезна: у решти ссавців вона набагато менше відносно всього мозку. Сформувалася лобова область не для того, щоб думати, а щоб змусити людину індивідуальну ділитися їжею з сусідом. Жодна тварина не здатна ділитися їжею, тому що їжа - джерело енергії. А людей, які не ділилися їжею, в соціальній групі просто знищували. До речі, ми всі знаємо приклад роботи лобової області - це анорексія. Людину, яка, щоб схуднути, перестає їсти, змусити потім неможливо - і врешті-решт вона помирає. Але, виявляється, її можна вилікувати: якщо підрізати їй лобові області, вона почне їсти. Цей метод практикували до 1960-х років, поки не заборонили психохірургію.

- Коли і чому людський мозок почав зменшуватися?

- Мозок ріс, поки було куди мігрувати і поки людям доводилося вирішувати тільки біологічні задачі. Коли людство зіштовхнулося з соціальними проблемами, мозок став втрачати у вазі. Цей процес почався приблизно 100 тис. років тому. Приблизно 30 тис. років тому це призвело до знищення неандертальців. Вони були розумнішими, сильнішими, ніж наші предки кроманьйонці; вони творчо вирішували всі проблеми, придумували знаряддя, засоби добування вогню і т.д. Але через те що вони жили невеликими популяціями, у них соціальний відбір був менше виражений. А кроманьйонці користувалися перевагами великих популяцій. У результаті тривалого негативного соціального відбору їх групи були добре інтегровані. Завдяки популяційній єдності кроманьйонці знищили неандертальців. Проти маси посередностей навіть найсильніші генії нічого не можуть зробити. Зрештою ми залишилися на цій планеті одні.

Як показує ця історія, для соціалізації великий мозок не потрібен. Прекрасно соціалізована тупа особина інтегрується в будь-яке співтовариство набагато краще, ніж індивідуаліст. У ході еволюції особистими талантами і особливостями жертвували заради біологічних переваг: їжі, розмноження, домінантності. Ось яку ціну заплатило людство!

- Тобто вага мозку говорить про здібності людини?

- Так, про її потенційні можливості. У 75% випадків у людини, що володіє великим мозком, в чотири рази більше шансів стати генієм або володіти талантом, ніж у людини з маленьким мозком. Це факт, статистика.

- Чому розумова праця дається нам насилу? Це теж результат зменшення мозку?

- Мозок - дивна структура.

З одного боку, він дозволяє нам думати, з іншого - не дозволяє. Адже як він працює? У розслабленому стані, коли ви відпочиваєте, скажімо, - дивитеся телевізор, мозок споживає 9% всієї енергії організму. А якщо ви починаєте думати, то витрата підвищується до 25%. Адже у нас за плечима 65 мільйонів років боротьби за їжу, за енергію. Мозок звик до цього і не вірить, що завтра йому буде, чим харчуватися. Тому він категорично не хоче думати. (З цієї ж причини, до речі, люди схильні переїдати.) У плині еволюції навіть виникли спеціальні захисні механізми: коли ви починаєте інтенсивно працювати, міркувати, у вас тут же виробляються спеціальні сполуки, що викликають роздратування: вам хочеться їсти, в туалет, у вас виникає мільйон справ - все, що завгодно, тільки б не думати. А якщо ви лягаєте на диван зі смачною їжею, організм приходить у захват. Тут же починає вироблятися сератонін - він всього на положення однієї молекули відрізняється від ЛСД. Або дофамін, або ендорфіни - гормони щастя. Інтелектуальні витрати так не підтримуються, і організм їм чинить опір. Мозок великий не для того, щоб працювати весь час, а щоб вирішити проблему енергії. У вас виникло біологічне завдання, ви включилися і напружено попрацювали. А як тільки вирішили завдання - тут же вимкнулися і на диван. Вигідніше мати величезний потужний комп’ютер, запустити його на три хвилини, вирішити завдання і тут же відключити.

- Мозок завжди працює цілком?

- Ні, він до цього не пристосований. Коли ви дивитеся кіно, працюють потиличні області, коли слухаєте музику - скроневі. І навіть змінюється кровопостачання - то до слухової області, то до зорової, то до моторної. Тому, якщо ви хочете зберегти мозок в цілості, не можна займатися, наприклад, однієї фізкультурою. Якщо ви не будете при цьому давати собі інтелектуальні навантаження, причому різноманітні, то кровопостачання проходитиме переважно в моторних областях, а не в інтелектуальних, тобто асоціативних, і там раніше почнеться склероз. Старенька буде рухлива, струнка, але в повному маразмі.

- Через цю особливість мозку нам складно робити кілька справ одночасно?

- Так, звичайно, багато справ вимагають підвищеної концентрації, і енергетичні витрати різко зростають. Приплив крові йде відразу до декількох областей, опір мозку наростає: чим більше ви вмикаєте нейронів, тим більше мозок не хоче працювати.
- Як змусити ледачий мозок працювати?

- Зробити це дуже складно. Звичайно, мозку можна обіцяти якісь відтерміновані результати, але біологічні організми вимагають тільки негайних результатів: до завтра ж можна і не дожити. Так що цей спосіб підходить одиницям. А ось обдурити мозок можна. Для цього існує два прийоми. Перший - за допомогою обманних обіцянок, другий - за допомогою так званої зміщеної активності. Наведу приклад. Собака сидить біля столу, ви - за столом, на столі - бутерброд. Собака хоче поцупити бутерброд і розуміє, що її покарають. І ось вона сидить-сидить між двох вогнів і раптом починає несамовито чесати за вухом. Вона не може ні залишитися байдужою, ні зреагувати - і вибирає третій шлях. Це і є зміщена активність - заняття справою, яка безпосередньо не відносяться до того, що вам дійсно потрібно. Це те, що загнане в шпарину між біологічною («хочу») і соціальної («треба») мотивацією. Письменники, скажімо, починають писати зовсім не те, що повинні, фотографи - знімати щось таке, що не відноситься до замовлення, - і результати часто бувають геніальними. Хтось називає це осяянням, хтось натхненням. Досягти цього стану дуже складно.

- Чи можна сказати, що здібності людини закладені в її мозку?

- Так, і їх не можна ні розширити, ні збільшити - тільки реалізувати. Наприклад, у художника величезні потиличні поля - раз на п’ять-шість більше (за вагою, розміром, кількістю нейронів), ніж у звичайної людини. Цим визначаються його здібності. У нього більше ресурс з обробки, він буде бачити більше квітів і деталей, тому ви ніколи не зможете з ним домовитися про те, що стосується образотворчої оцінки. Людям з різними здібностями важко зрозуміти одне одного. І чим сильніше виражені їх здібності, тим гірше.

- Як виявити здібності людини?

- Психологія цього, на жаль, не може. А технічні засоби поки не дуже розвинені. Однак, я впевнений, через п’ять-десять років технології вдосконалять, з’являться томографи з високою дозвільною властивістю (зараз їх дозвіл - 25 мікрон, а потрібно 4-5 мікрон), і тоді за допомогою спеціального алгоритму можна буде сортувати людей за здібностями і відбирати геніїв в різних галузях.

- Звучить страхітливо. До чого це призведе?

- До того, що світ зміниться назавжди. Найприємніше - завдяки такому сортуванні люди зможуть займатися тим, до чого вони дійсно схильні. І це принесе багатьом щастя. Не треба буде нікого труїти газом Ер-Ейч, як у фільмі «Мертвий сезон», щоб всі були тупими і щасливими. Ще один наслідок - індивідуальні відмінності перекриють етнічні, і расові проблеми зникнуть. Зате з’являться нові - такі, з якими людство ще ніколи не стикалося. Тому що генії, яких відберуть штучним шляхом, кардинально і, головне, непомітно для оточуючих змінять світ. У найближчому майбутньому людству належить дуже коротка, але дуже люта гонка. Хто перший створить систему сортінг, той буде правити світом. Ви ж розумієте, що в першу чергу цю технологію використовують не на благо суспільства, а у військових цілях. Це буде жахливо. У порівнянні з цим Друга світова війна здасться грою в солдатиків.

- А в якому напрямку сьогодні йде природний еволюційний процес?

- Негативний соціальний відбір, що почався 10 млн. років тому, діє донині. З суспільства й досі виганяють не тільки асоціальних елементів, але і найрозумніших. Подивіться на долі великих учених, мислителів, філософів - мало у кого добре склалося життя. Це пояснюється тим, що ми, як мавпи, продовжуємо конкурувати. Якщо серед нас з’являється домінантна особина, її треба негайно ліквідувати - вона ж загрожує кожному особисто. А оскільки посередностей більше, будь-який талант має бути або вигнаний, або просто знищений. Саме тому в школі відмінників переслідують, ображають, третирують - і так все життя. А хто залишається? Посередність. Зате чудово соціалізована.

- Тобто ми досі живемо за тими ж законами, що і десятки мільйонів років тому?

- Так, ми такі ж мавпи, як і раніше, і живемо за тими ж мавпячими законами, що і 20 млн. років тому. В основному всі їдять, п’ють, розмножуються і домінують. Це основа устрою людства. Всі інші закони, системи тільки маскують це явище. Суспільство, в якому інколи та й з’являються обдаровані люди, вигадало такий спосіб маскування нашого мавпячого коріння і бажань, щоб захистити біологічні начала від соціальних. Але і сьогодні всі процеси - у сфері політики, бізнесу і т.д. - будуються за біологічними законами. Підприємці, наприклад, прагнуть на всьому зекономити, щоб отримати конкурентні переваги і таким чином підвищити свою домінантність. Соціальні ж закони, моральні та етичні установки, прищеплені батьками, навпаки, заважають бізнесу, і всі намагаються їх обійти, щоб більше заробити.
Сергій Савельєв
Сергій Савельєв
- Якщо все побудоване на інстинктах, значить, щоб управляти людьми, треба до цих інстинктів і апелювати?

- А всі так і роблять. Адже що обіцяють політики? Кожному мужику по бабі, кожній бабі по мужику, кожному мужику по пляшці горілки. Ми вам змінимо соціалку, - ви будете краще жити. Ми вам зробимо доступне медичне обслуговування, - ви гроші заощадите й здоров’я збережете. Ми вам знизимо податки, - у вас буде більше їжі. Це все біологічні пропозиції, пов’язані з енергією і тривалістю життя. А де соціальні пропозиції? Майже ніхто з політиків не говорить про зміну соціальної структури суспільства, про цінності. Замість цього вони кажуть: ми дамо вам грошей, - а ви розмножуйтеся.

Або ось ще приклад доведеної до абсурду інстинктивної форми поведінки щодо встановлення домінантності - «розумний будинок» Білла Гейтса. У цьому будинку є господар - він входить, і для нього налаштовується кондиціонер, змінюються вологість, світло. Залишає - і все підлаштовується під запити менш головного начальника. Тобто в будинку, по суті справи, знаходиться стадо бабуїнів, які своєю появою в кожній кімнаті доводять одне одному, хто головніший. І це називається «розумний будинок»? Та це шизофренія в мавпятнику. Апофеоз біологічного начала. А подається все це як пристрій світу майбутнього. Який пристрій світу майбутнього?! Того і дивися, - хвіст відросте до коліна при такому майбутньому. Всі нововведення спрямовані на одне і те ж.

- Схоже, що перспективи нашої цивілізації в тому, що стосується інтелекту, веселковими не назвеш.

- Якщо цивілізація збережеться в нинішньому вигляді, в чому я сумніваюся, то наш інтелектуальний рівень сильно впаде. Це неминуче. Вже зараз освітній ценз значно знижується, тому що виникла велика річ - інформаційне середовище, яка дозволяє людям імітувати знання, освіченість. Для приматів це дуже велика спокуса - така імітація дозволяє нічого не робити і мати успіх. При тому, що інтелектуальний розвиток знижуватиметься, вимоги до рівня соціальної адаптованості будуть підвищуватися.

Ось, наприклад, об’єднали Європу. Хто виявився найуспішнішим? Розумні? Ні. Найбільш мобільні і соціалізовані, ті, хто готовий переїжджати в інші міста та країни і чудово там приживається. Зараз ці люди приходять у владу, в структуру управління. Європа, об’єднавшись, прискорила деградацію інтелекту. На перший ціннісний рівень виходить здатність людини підтримувати відносини, на другий - все інше: професіоналізм, вміння, навички. Так що нас чекає інтелектуальна деградація, зменшення розмірів мозку, почасти, може бути, фізичне відновлення - зараз же пропагується здоровий спосіб життя.

- Людина не може володіти і високими розумовими здібностями, і розвиненими соціальними навичками?

- Дуже рідко. Якщо людина думає про щось своє, шукає рішення, яких до неї не було в природі і в суспільстві, це виключає високий рівень адаптованості. І навіть якщо суспільство визнає його генієм, він у нього не впишеться. Висока соціалізація, у свою чергу, не залишає ні на що часу. Масовики-витівники мало придатні до підневільної праці. Тому що вони набувають домінантність, підвищують свій рейтинг за допомогою мови, а не справ.

- Чи відрізняється мозок жінки від мозку чоловіка?

- Жіночий мозок менше чоловічого. Мінімум різниці в середньому по популяції 30 г. - максимум 250 г. За рахунок чого він менше? За рахунок асоціативних центрів, що відповідають за абстрактне мислення, - вони не дуже потрібні жінці, так як її біологічна задача пов’язана з розмноженням. Тому жінки бувають особливо успішні в галузях, що відносяться до виховання, освіти, до культурологічної ідентифікації, - вони добре підтримують, зберігають, передають спадкоємні культурологічні системи - музеї, бібліотеки. Крім того, вони домагаються чудових результатів у стабілізованих спільнотах, там, де всі правила вже визначені і добре відомі. Ну і, звичайно, жінки бувають геніями - мозок дуже мінлива структура.

Переклад українською - «Гармонія»

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.