Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Пожирачі мізків

Психологія та стосунки 27254 перегляди

Опубліковано - 30.10.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Пожирачі мізків
Нещодавно група американських вчених ошелешила публіку науковим підтвердженням того, що і так давно було зрозуміло: релігійність вбиває розумові здібності.

Витяг з праці з такими висновками був опублікований в журналі Personality and Social Psychology Review.

У чому значення цієї праці? Різноманітні дослідження інтелекту проводилися давно і назбиралася їх ціла купа. Марк Цукерман, Джордан Сіберман і Джудіт Холл провели метадослідження - зіставили дані 63 досліджень, проведених з 1928-го по 2012-ий. І тепер ми вже точно знаємо: віра - вона не від великого розуму.

Найцікавіше питання, яке можна поставити після метадослідження, старе як світ. Що первинне? Це низький інтелект є наслідком релігійного виховання або ж релігійність - наслідок вродженого низького інтелекту? Існують дані, що свідчать про успадкування IQ. Однак, є й дані про важливість виховання. Аннет Ларе (доктор соціології з Берклі) у своїй книзі «Нерівні дитинства» розглядає підходи до виховання дітей у різних соціальних прошарках: представники середнього класу проводять багато часу, спілкуючись з дітьми і даючи раціональні пояснення своїм рішенням, в той час як робочий клас покладається на незаперечний батьківський авторитет і вважає за краще займати дітей телевізором.

Зрозуміло, чиї діти згодом вступлять до університету, а чиї митимуть басейни до кінця днів своїх. Неважко також зауважити, що батьківський авторитаризм, - це саме та модель, яку проповідують традиційні релігії: тілесні покарання, беззаперечний авторитет наставників та інші дерев’яні іграшки, що прибиті до церковної підлоги.

Спробуймо з’ясувати. Але спершу треба визначитися: що ж таке релігія? Віра в Бога чи все-таки щось інше?
Беррес Фредерік Скіннер
Беррес Фредерік Скіннер
Молитися, постити, плескати крилами

Жив-був у середині 20-го століття американський психолог Беррес Фредерік Скіннер. Будучи «радикальним біхевіористом», Скіннер ошелешив слабкодухих твердженням про те, що своюоди волі не існує, а вся людська поведінка виткана з вроджених і набутих рефлексів - сталих реакцій на подразники.

«Але як ви поясните такі речі, як віра в надприродне?» - запитували ображені ревнителі людської унікальності, свободи та інших приємних ілюзій. Скіннер посміхнувся і провів наступний експеримент.

У спеціальному ящику утримувався голуб. Через певний проміжок часу голубу надходить їжа, вплинути на що голуб жодним чином не може... Але дуже старається - починає повторювати дії, які здійснював безпосередньо до отримання манни небесної. Формується рефлекс: дія - нагорода. У результаті різні голуби, немов заводні, повторювали різні, але однаково безглузді дії - один ходив колами, інший махав крилами і т.д. Загалом, займалися рівно тим же самим, чим і тисячі вірян, що йдуть на поклін до чергових святих кісточок в пошуках уявного зцілення або реального соціального схвалення.



Релігійна поведінка в основі своїй - рефлекторна. Вона зовсім не вирізняє нас від решти тваринного світу, навпаки - ріднить з ним. Молитися, постити і плескати крилами!

«А як же Бог?» - запитаєте ви. Даруйте, Бог не потрібний навіть голубу для ритуальних танців, тим більше не потрібен він царю природи - людині. Це пізніша прикраса: спочатку людина навчилася танцювати, закликаючи дощ, а потім вже розум прикрутив до цього богів, духів та інші аналітичні заплатки.

Філософські питання реально хвилюють уми мізерного відсотка вірян. Зате являють собою чудову хибну ціль для атеїстів, які звично кидаються в атаку на ідею Бога з чайником Рассела напереваги. Але не усвідомлюючи при цьому, що б’ються чолом об ліпнину, замість того, щоб підривати фундамент. Фундамент - це поклоніння кісткам, регулярні ритуали, священнослужителі у смішних сукнях та інше рефлекторне. Загалом, все те, з чого складається 99% глибокого і насиченого духовного життя.

Більшість католиків незнайомі зі схоластичними доказами буття божого, над якими корпів Фома Аквінський. Запитайте православних - через яких саме догматів йшла багатовікова ворожнеча з католиками. Почуєте натужне мукання у відповідь. Але всі вони глибоко переконані, що їхні магічні ритуали найбільш правильні, а жерці в рясах - найкрасивіші.

У 90-ті роки ми із захопленням спостерігали, як юрби вихідців із системи «найкращої в світі освіти» заряджали воду у Чумака, щоб лікувати нею рак простати. У світлі 2000-х православна церква взялася за боротьбу і вирвала народ з лап конкурентів. Тепер юрби йдуть в мармурові офіси ПЦ. Скандалять, пхають одне одного ліктями, обурюються «віпами», що йдуть без черги... але стоять у пошуках чудесного зцілення від фарбованих дощок, кісток і ганчірок невідомого походження. Де тут Бог, в цій суміші тотемізму з анімізмом?

Але на відміну від глупої птиці, людина здатна проаналізувати свої рефлекторні зв’язки, відсікти неробочі варіанти. У цьому і полягає вплив аналітичного інтелекту на релігійність. Чим швидше шарудить обчислювальний прилад в черепній коробці, тим очевидніше, що танці голяка з бубном напереваги не сприяють урожаю. Що б там не говорилося в стародавніх книгах древніми шахраями.

Прибутковий рефлекс

Однак, інтелект розвивався зовсім не для вирішення абстрактних задачок за шкільною партою, а для просування свого тільця в харчовому ланцюзі побратимів по виду. Дані метадослідження стосуються аналітичного інтелекту, який складно застосувати «в чистому вигляді» десь ще, окрім тестів IQ. Крім аналітичних здібностей, успіх особистості визначається такими речами, як соціальна адаптивність, уміння ладнати з побратимами і маніпулювати ними - все це входить в поняття «емоційний інтелект».

Емоційного інтелекта саме нагода запитати: раз дурні-побратими пристрастилися до дурних танців, напевно можна цим скористатися для власної вигоди? Праця шамана - справа не запилена. Не треба ходити в атаку на товстих мамонтів і злих сусідів з заточеною палицею в руках. Потрібно лише пудрити мізки одноплемінникам і насолоджуватися високим статусом: харчі від пуза, дівки молодші, ось це все. Сучасним шаманам не потрібно вивчати мови програмування, макроекономіку або стратегічний менеджмент. Простенька філософія тисячолітньої давності, кілька перевірених психологічних трюків, заклинання на мертвою мовою - профіт!
Знайомтеся - це ієромонах Ілія (в миру Павло Сьомін), 26 років від роду. Нещодавно на своєму білому «Геленвагене» задавив п’ятьох людей, двох на смерть. У крові виявили море благодаті і одну пляшку горілки.
Знайомтеся - це ієромонах Ілія (в миру Павло Сьомін), 26 років від роду. Нещодавно на своєму білому «Геленвагене» задавив п’ятьох людей, двох на смерть. У крові виявили море благодаті і одну пляшку горілки.
Знайомтеся - це ієромонах Ілія (в миру Павло Сьомін), 26 років від роду. Нещодавно на своєму білому «Геленвагені» задавив п’ятьох людей, двох на смерть. У крові виявили море благодаті і одну пляшку горілки.

Дурепи-ідеалістки з Pussy Riot отримали два роки за антиклерикальний протест. Дурень-аспірант МІФІ, який намагався протистояти клерикалізації інституту - вилетів звідти на мороз. У цей самий час 26-річний монашок з рідкою борідкою розсікав на автомобілі вартістю в кілька мільйонів рублів. Язик не повертається назвати цього подвижника дурнем - адже він чітко розгледів, на якій стороні сили його чекає новенький «Геленваген». Serious business. РПЦ МП, since 1054.

Рон Хаббард колись сказав: «хочеш стати мільйонером - створи свою релігію». Правовірні саєнтологи затягали по судах вже півсвіту, стверджуючи, що Хаббард такого не говорив. Так що, уточню - даремно він цього не говорив. Обман - річ у природі буденна (наприклад, птах може подати сигнал тривоги, щоб відігнати побратимів-конкурентів від джерела їжі і пожерти досхочу). Чи вірять самі вожді і шамани в те, що проповідують пастві? Володимир Путін з дружиною десять років відстояли перед телекамерами зі свічками в руках, перш ніж з’ясувалося, що вони навіть не вінчані.

У авторів метадослідження є цікавий момент: вони поділяють віру і «релігійну поведінку» (тобто, імітацію віри). У разі останнього негативна кореляція з рівнем інтелекту менше. Простіше кажучи, розумна людина навряд чи буде вірити в міфи, але може прикинутися, якщо це їй вигідно. Додам - не тільки прикинеться, але ще й інших дурити розполчне.

Основа добробуту наркомафії - армія наркоманів. Основа добробуту попів - армія вірян. Щоб у хитрунів в рясах були білі «Геленвагени», чиїсь діти повинні не дорахуватися пари десятків пунктів IQ.
Дитина ще не знає, що бородатий дядько прийшов вкрасти її мізки
Дитина ще не знає, що бородатий дядько прийшов вкрасти її мізки
Пожирачі мізків

Нещасна птаха, над якою знущався доктор Скіннер, потрапила в нестандартну ситуацію. Адже де це бачено в природі, щоб їжа сама падала з неба, ще й за розкладом? Як правило для отримання поживних калорій потрібно постаратися, тому мозок і навчився запам’ятовувати важливий зв’язок між дією і нагородою. Якщо в «ящику Скіннера» їжа не падала з неба, а з’являлася після натискання важеля, жертви науки просто знаходили заповітний важіль, без жодних релігійних танців. Тут ми і підійшли до того головного, що потрібне для формування поганих релігійних звичок - безсилля. Танці з бубном виникають там, де відсутні важелі справжнього впливу на навколишню реальність.

Який аналог скриньки Скіннера в людському житті? В’язниця. Не дивно, що особливого напруження релігійність досягає саме на зоні, в армії та інших установах тюремного типу. Кримінальна культура будь-якого народу невіддільна від магізму і забобонів. У в’язниці віра в надприродне має ще й терапевтичний ефект. Безсилля пригнічує, а магічний танець, виконаний перед фігуркою святого, зліпленої з хлібної м’якушки, дає ілюзію якогось впливу на свою долю (є на цю тему хороші історії).

Отже, якщо ви молодий монашок на білому «Геленвагені», то у ваших кровних інтересах наблизити умови життя співвітчизників максимально близько до тюремних. Особливо важливо не допускати проникнення на Святу Русь таких бездуховних західних збочень, як демократія і вільний ринок - механізмів, завдяки яким можна і керувати власним життям, і впливати на суспільство навколо. Люди повинні жити і вмирати з волі всемогутньої державної машини. Будучи позбавлені можливості будувати довготривалі плани, вони візьмуться за різні форми ірраціональної, деструктивної поведінки. Одні будуть побиватися горілкою і героїном, інші набирати споживчих кредитів скільки зможуть віднести, зате треті - кинуться цілувати вашу добру пастирську руку.

Однак на шляху від простенького чернечого «Геленваген» до Майбаху предстоятельського класу вас підстерігає страшний ворог. Цей ворог духовності називається «ефект Флінна» - так, на честь американського професора Джима Флінна, іменують феномен поступового зростання аналітичного інтелекту. Наприклад, в період з 1932 по 1978-ий IQ американців зріс на 13.8 пункти (це не означає, що середній IQ став 113 - за сотню завжди приймається поточний середній показник). Інтелектуальне зростання підтверджується і іншими тестами - наприклад, матрицями Равена. Як же боротися з цією напастю, яка стрімко скорочує кормову базу наших цінителів продукції заводів Mercedes?

Згадаймо дані про важливість батьківського авторитаризму в справі виховання чистильників басейнів. Ймовірно, саме відмирання авторитарних тенденцій у вихованні є однією з причин ефекту Флінна (поряд, звичайно, з харчуванням та іншими факторами). Рефлекторні зв’язки, що засвоєні в дитячому віці, набагато сильніші всіх інших (етолог Конрад Лоренц назвав їх «імпринт» - відбитками у свідомості). Навіщо боротися з освітою, яка охоплює людей вже після того, як кістяк особистості сформований? Простіше калічити мозок маленьким і беззахисним. Для милозвучності іменуючи це «захистом традиційної сім’ї».

В Європі існує страшна річ під назвою «ювенальна юстиція». Насправді її завдання - захист прав неповнолітніх. У тому числі від посягань їх власних батьків, якщо ті виявляються любителями тілесних покарань та іншої «традиційної духовності». У Росії спроби введення ювенальної юстиції зустріли запеклий опір. Причому зовсім не від опозиції, а з боку власне лоялістських сил. Російська православна церква, рухи «Народний Собор» та «Суть часу» - всі вони зрозуміли ювенальну юстицію як «православним заборонять бити своїх дітей».

Насправді, захищати сім’ю - це абсурд. Згідно з уявленнями про еволюцію людини, наші предки були моногамні ще до того, як власне стали людьми. Тобто, сім’я існувала задовго до світових релігій, буде чудово існувати і після. Захист «традиційної сім’ї» - це евфемізм для захисту моралі сільської бідноти. Того самого домашнього насильства та інших неподобств, які і перетворюють здорових дітей в кормову базу для свічкових олігархів.

Схожим чином йде справа зі звичайною для всіх релігійних консерваторів вимогою заборони абортів. Мова йде не про «захист життя», а про збереження потенційної пастви. Адже більшість дітей, «врятованих від аборту», ​​будуть зростати в нужденних і неосвічених батьків, їх чекає важке дитинство і відставання в розвитку. Значить, рано чи пізно ці діти прийдуть до церкви. Ну або до торговця героїном.

На тлі боротьби з ювенальної юстицією, попи все глибше влізають в систему початкової освіти. Судячи з репортажів, тисячі і тисячі першокласників запам’ятали минуле Перше вересня, як той самий день, коли дивний бородатий дядько в сукні навіщось оббризкав їх водою. Вони ще не знають, що дядько прийшов вкрасти їх мізки.
Особливий шлях

Але все-таки неправильно стверджувати, ніби релігія - це одна лише шкода і спосіб заробітку хитрих містифікаторів. Якби вигоду отримувала лише одна сторона (пастирі, а не паства), релігійні інститути навряд чи протрималися б на плаву стільки часу. Християнські громади виконували безліч важливих функцій, які в наш час перехопила соціальна держава. Допомога малозабезпеченим, сирітські притулки, ізоляція душевнохворих і так далі. Сучасні мормони з Юти жертвують на доброчинність близько 13% свого доходу. Але чи можуть подібним похвалитися православні?

Нещодавно в центрі Москви 2-ий оперативний полк міліції під командуванням православного наркомана Дмитра Ентьо розігнав невинну ходу пастафаріанців. Пастафаріанство - пародійна релігія поклоніння Макаронним Монстром, популярна на Заході. Що могли б відповісти на цю пародію ті ж мормони? - «Це все весело, але, окрім божків і ритуалів, у нас є ще дещо: ось наша благодійність, ось наші сиротинці, ось наші адепти виносять качки за людьми похилого віку, а вам слабо, хлопці?» Але православні здатні відповісти лише спалахами агресії. Саме тому, що у офіційного православ’я немає за душею нічого, окрім культу, суконь та іншої мішури. Де ваша благодійність, православні? Усе пішло на полірування «Майбахів» і «Геленвагенів»? Чому «православний активізм» - це напади на інакомислячих і погроми в музеях, а не волонтерська праця в лікарнях і хоспісах?

Католицька церква може похвалитися просвітницькою роллю в історії Європи, адже саме вона заснувала найстаріші європейські університети. Теологія там викладалася спочатку, а не вломилася верхи на адмінресурсі, як у випадку з православною кафедрою в МІФІ. У Росії університети засновувала світська влада, приблизно на сім століть пізніше. Тим смішніше виглядають нинішні спроби створити «православний креаціонізм». Громадяни попи! Європейський креаціонізм - це плід довгого сусідства християнства і науки, представлений такими мислителями, як Тейяр де Шарден. А ваші православні відносини з наукою обмежувалися погромами друкарень та вимогами заборони робіт Сєченова. Тому сучасний «православний креаціонізм» - це піп-толоконний лоб, звеселяючий публіку розповідями про те, як генетика спростувала теорію еволюції та іншими чудесними історіями.

Нехай, будь-яка релігія в основі своїй явище антиінтелектуальне, але у нас випадок абсолютно особливий. У нашому православному випадку ми маємо всі мінуси релігії без єдиного її плюса. Якщо, звичайно, не вважати плюсом легкий психотерапевтичний ефект для ув’язнених нашої тюрми народів, що дозволяє за цілуванням фарбованих дощок відволіктися від похмурих думок про власне безсилля. Тому - тримайте своїх дітей подалі від підозрілих бородатих чоловіків у сукнях.

І думайте своєю головою!

Переклад українською - «Гармонія»
Урок поклоніння трупам в школі
Урок поклоніння трупам в школі

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.