Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Затягування санкцій спонукає Путіна до подальшої агресії

Політика 13887 переглядів

Опубліковано - 20.10.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Затягування санкцій спонукає Путіна до подальшої агресії
Лєшек Бальцерович вважається батьком “польського економічного дива”. В інтерв’ю DW він розкритикував політику “дешевих грошей” у Європі та слабку реакцію Заходу на дії державного керівництва Росії.

Лєшек Бальцерович - польський економіст та політик ліберальних поглядів. Як міністр фінансів в урядах епохи руху "Солідарність", він запровадив радикальний план економічний реформ, який до тепер пов’язують з його іменем. Таким чином, Бальцерович перевів централізовану планову економіку своєї країни часів комунізму на ринкові рейки.

З 2001 по 2007 рік він очолював польський національний банк.

Deutsche Welle: Пане Бальцеровичу, чи можна сьогодні вже говорити про те, що криза в Європі позаду?

Лєшек Бальцерович: Ідеться про кризу не загалом у Європі, а лише в деяких європейських країнах, а саме в тих, де проводиться погана економічної політика. Коли економічна політика погано функціонує лише в окремій країні, це не створює великих проблем для інших країн. Хоч у рамках допомоги Греції було витрачено багато коштів, це відносно невелика країна в порівнянні з Францією чи Італією. Також немає єдиних європейських рішень для окремих країн та їхніх проблем. У кожній з цих країн має бути достатня кількість людей, які знаходять відповідні рішення проблем та впроваджують їх. Французи повинні вирішувати власні проблеми самостійно, так само як італійці чи поляки. До того ж, я хочу наголосити, наскільки важливим у цьому випадку є громадянське суспільство. Ось чому я зараз працюю в Польщі в цьому напрямку.

Як колишній президент національного банку Польщі Ви тривалий час були членом наглядової ради Європейського центрального банку (ЄЦБ). Як Ви оцінюєте нинішню політику ЄЦБ?

Я не прихильник довгострокової політики збільшення грошової маси. На мою думку, ми досягли тієї точки, коли це приносить більше витрат, ніж вигод. Крім того, настав час припинити наслідувати політику Федеральної резервної системи (центрального банку США. - Ред.).

Які економічні наслідки може мати російсько-український конфлікт для Європи?

Важливішими тут є геополітичні наслідки. Немає жодної відповіді на те, що зробив Владімір Путін, яка б не несла із собою певний ризик. Особливо це стосується ситуацій, коли рішення про санкції чи іншу реакцію приймаються занадто довго, або коли вони (санкції. - Ред.) занадто слабкі. Такі речі спонукають до подальшої агресії. Я вважаю, що найбільші країни Заходу мусять робити більше, ніж вони робили до цього, щоб показати (російському керівництву. - Ред.), що за допомогою агресії нічого не досягнути.

25 років тому ваш план реформ перетворив зруйновану через бездарну політику комуністичного уряду економіку Польщу на взірець для багатьох країн Центральної, Східної та Південної Європи. Чому ж тоді інші країни - такі як Болгарія чи Румунія - які використовують польську модель як зразок для наслідування, досі мають такі масштабні проблеми?

Ситуація набагато складніша, деякі країни провели ще радикальніші реформи, ніж Польща, наприклад, Естонія. Інші - дуже багато надолужили, наприклад, Словаччина, колишній прем’єр-міністр якої Мікулаш Дзурінда протягом восьми років проводив ще ширші реформи, ніж ті, що мали місце в Польщі.

Загалом варто сказати, що в кожній країні можна багато зробити, якщо знаходиться група компетентних осіб, які мають підтримку та знають, що треба робити. Звісно, Польща була першою країною, яка стала на шлях реформ, і цей шлях виправдав себе. Однак є й інші країни, на які слід звернути увагу.

Трохи дивно, що Ви, один з провідних європейських економістів, створили фонд підтримки громадянського суспільства й активо опікуєтеся цією тематикою.

Як і чи швидко розвивається країна в економічному плані залежить від того, як багато людей у кожній країні будуть стежити за тим, щоб політики не грали в Санта-Клаусів та здають позиції під тиском потужних лобістських груп. У кожній країні світу є занадто мало таких активних громадян і занадто багато груп, які чинять тиск на політиків. Я намагаюся зробити так, аби розрив між ними ставав меншим.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Той, хто проявляє жалість до ворога, безжалісний до самого себе”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.