Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


П’ять гучних заяв Путіна про історію України

Національне питання 31002 перегляди

Опубліковано - 12.11.2014 | Всі публікації | Версія для друку

П’ять гучних заяв Путіна про історію України
Президент Росії знову оцінив історію України, розповівши про “Новоросію”, історію Київської Русі та “пакт Молотова-Ріббентропа”.

Висловлювання Владіміра Путіна вкотре сколихнули українське суспільство та викликали занепокоєння на фоні загострення протистояння на сході України.

Після того, як вперше пан Путін озвучив теорію про "Новоросію" на сході України, ця ідея стала популярною серед сепаратистів на Донбасі.

Нещодавно пан Путін знову говорив про історичне право на існування "Новоросії" "від Харкова до Одеси".
Історики сперечаються, наскільки заяви президента Росії відповідають історичній дійсності.

Концепт "Новоросії"

Вперше про історичні витоки такого утворення, як "Новоросія", Владімір Путін публічно заявив 17 квітня 2014 року вже після анексії Криму Російською Федерацією.

"Нагадаю, що це – Новоросія. Харків, Луганськ, Донецьк, Херсон, Миколаїв, Одеса – не входили у склад України у царські часи. Це все території, які передав Україні радянський уряд. Навіщо вони це зробили, Бог його знає", - заявив Путін під час спілкування з росіянами.

Через півроку він знову повернувся до цієї тези, наголосивши, що столицею "Новоросії" було місто Новоросійськ.

"Насправді, це був один регіон з центром у Новоросійську, тому називався "Новоросією". Це Харків, Луганськ, Донецьк, Миколаїв, Херсон, Одеська область. Ці землі в 1920-і роки при створенні Радянського Союзу передані від Росії Україні", - заявив пан Путін на конференції у Валдаї в кінці жовтня 2014 року.

Новоросійськом протягом 1797-1802 років називали нинішній український Дніпропетровськ.

Львів – польське місто

На цій же конференції у Валдаї президент Росії висловив думку щодо польської приналежності української міста Львова.

"Після Другої світової війни частина території була прирізана до України як результат війни. Частину відрізали від Польщі, від Угорщини, по-моєму. Львів яким був містом, якщо не польським", - заявив Путін.

"Треба визнати, що Україна досить таки складносурядне (сложносочиненное - оригінал) державне утворення", - резюмував президент Росії.

Оцінка "пакту Молотова-Ріббентропа"

Хвилю емоцій викликала оцінка Владіміром Путіним "пакту Молотова-Ріббентропа" .

Цим документом у таємній частині Радянський Союз та Німеччина поділили сфери впливу у східній Європі напередодні початку Другої світової війни.

Зокрема, держави домовились розділити Польщу після її окупації обома країнами.

За цим договором східна Галичина відійшла до СРСР і стала частиною УРСР.

"Я зараз нікого не хочу звинувачувати тут, але серйозні дослідження мають показати, що такими тоді були методи зовнішньої політики. СРСР підписав договір про ненапад з Німеччиною – кажуть, "Ай, як погано!" Що ж тут поганого, якщо СРСР не хотів воювати?", - заявив Путін 5 листопада 2014 року на зустрічі з російськими істориками.

При цьому 1 серпня 2009 року у польській "Газеті виборчій" була опублікована стаття Путіна, в якій містились дещо інші оцінки тієї угоди.

"Без сумнівів, можна з повним підґрунтям засудити "пакт Молотова-Ріббентропа", укладений в серпня 1939 року", - йшлося у статті Путіна.

Київська Русь – це Росія?

На зустрічі з істориками 5 листопада Владімір Путін дав чіткий сигнал історикам, що Київська Русь і Росія – це поняття тотожні.

Ще з весни з російської версії Вікіпедії зник термін "Киевская русь", а його замінила на "Древнерусское государство".

"Ярослав Мудрий – мудрий, звичайно, багато зробив для країни, але престолонаслідування він не визначив так, як це було у деяких західних країнах. Формула, за якою успадковувався престол в Росії була дуже складною, заплутаною та призвела до роздробленості", - заявив пан Путін історикам 5 листопада.

Хрещення київського князя Володимира у Херсонесі пан Путін також пов’язав з прив’язкою до Росії, без згадки про Київ та Україну.

"Херсонес – це що? Севастополь. Уявляєте, який зв’язок між духовними витоками та державною складовою, маю на увазі боротьбу за це місце, за Крим у цілому, за Севастополь і Херсонес. По суті, російський народ багато віків бореться за те, щоб стати біля своєї історичної духовної купелі", - пояснив президент Росії.

Трагедія – розпад Радянського союзу

Ще в 2005 році Путін виголосив промову, у якому зробив гучнішу історичну заяву про розпад СРСР.

"Розпад Радянського союзу був найбільшою геополітичною катастрофою століття. Десятки мільйонів наших співгромадян і співвітчизників опинились за межами російської території", - заявив пан Путін у Державній думі.

У тій промові не було жодного слова про Україну.

У грудні 2010 року Владімір Путін ще раз повернувся до цієї теми.

"Хто не жалкує про розпад Радянського Союзу, у того немає серця. А хто хоче його відновлення – у того немає голови", - заявив Путін під час спілкування з росіянами.

Тоді ж він вперше розповів, що, на його думку, Росія перемогла б у Другій світовій війні і без допомоги України.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національне питання»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.