Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Погляд з Європи: особливий статус Донбасу слід закріпити законодавчо

Світ про Україну 25109 переглядів

Опубліковано - 9.07.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Погляд з Європи: особливий статус Донбасу слід закріпити законодавчо
Генсек Ради Європи Торбйорн Ягланд в інтерв’ю DW позитивно оцінив процес децентралізації в Україні й закликав Верховну Раду ухвалити розроблені поправки до конституції.

Deutsche Welle: Пане Ягланд, як ви оцінюєте процес децентралізації влади, який триває в Україні?

Торбйорн Ягланд: На сьогодні, коли конституційна комісія підготувала відповідні поправки до основного закону України і направила їх до Верховної Ради, можна говорити про те, що шлях для децентралізації прокладено. Оскільки експерти Венеціанської комісії раніше говорили: якщо Україна хоче провести децентралізацію, то це має бути зафіксовано в конституції. Я сподіваюсь, що Верховна Рада ухвалить ці поправки.

Чи всі рекомендації експертів Венеціанської комісії щодо децентралізації були враховані конституційною комісією? І якщо ні, то які саме?

Усі поради Венеціанської комісії були взяті до уваги українською стороною, і ми в Раді Європи дуже високо це оцінили.

Кілька днів тому самопроголошені лідери так званих "ЛНР" і "ДНР" оголосили про намір провести власні місцеві вибори 18 жовтня. Чи не вважаєте ви це груби порушенням мінських домовленостей?

Рада Європи не є стороною-учасницею мінського процесу, тому ми не маємо повноважень обговорювати його умови. Але у них (мінських угодах - Ред.) говориться, що місцеві вибори повинні проводитися на основі українського законодавства. Те, як ці вибори пройдуть і як вони буду організовані, перебуває у руках сторін-учасниць переговорів у Мінську.

Як я вже казав, ми не є стороною мінських угод. Ми можемо лише радити Україні, що необхідно змінити в конституції для того, щоб імплементувати домовленості, досягнуті під час другої зустрічі в Мінську. Зокрема, пункту про надання особливого статусу Донбасу. Щоб повною мірою реалізувати мінські домовленості, необхідно згадати про це в конституції, тоді Верховна Рада зможе ухвалити спеціальний закон, який би надавав особливий статус Донбасу.

Чи відомо вам, яка сума у рамках Плану дій Ради Європи щодо України була виділена саме на децентралізацію і які з 47 країн-членів РЄ стали фінансовими донорами цього процесу?

Загальна сума Плану дій Ради Європи щодо України на 2015-2017 роки становить понад 40 мільйонів євро і вони були виділені багатьма країнами-членами організації. Я не маю підрахунків, скільки з цих коштів пішло конкретно на децентралізацію, тому що є чимало речей і проектів, опосередковано пов’язаних з реформами місцевого самоврядування. Наприклад, цього тижня 25 експертів Ради Європи вирушать до 25 областей України, щоб надати свою експертну допомогу представникам місцевих влад. Гадаю, доволі істотна частина з фінансування Плану дій іде саме на підтримання децентралізації в Україні. Річ у тім, що децентралізація влади - фундаментальна річ для майбутнього України. І її треба реалізовувати за будь-яких обставин, незважаючи на те, що відбувається на Донбасі.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.